Színház

Parsifal

zenés játék, 3 felvonás, 2022., 18 éves kortól

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Zenés ünnepi játék három felvonásban, német nyelven, magyar és angol felirattal

„A legmélyebb értelmű szimbólum, amit valaha is a vallás érzékelhető szellemi magjának tartalmaként kitalálhattak” – fogalmazott Wagner a Szent Grálról. Parsifal Wolfram von Eschenbach eposzából megismert alakja szinte egész életében foglalkoztatta, a balga szent végül legutolsó, „fennkölt ünnepi színjátékának” részvétteljes címszereplője és megváltó hőse lett. Az 1882-ben bemutatott művet olyannyira áthatották a vallásos és filozófiai mozzanatok, hogy az öntudatos alkotó el is tiltotta a menthetetlenül profánnak vélt operaházakat a Bayreuth számára szerzett Parsifaltól.
Thomas Mann szerint a Parsifalban egyesül „a mese naivitása a körmönfonttal”, s Wagner még arra is képes volt, hogy „a mélységesen groteszket az úrvacsora szentségébe és a csengettyűző átváltozás-csoda köntösébe öltöztesse. A művészetet és a vallást egyetlen operában egyesítette.” Az új előadás látványvilágát a Porgy és Bess, valamint A tündérkirálynő után ismét Sebastian Hannak tervezi, a rendezést Almási-Tóth András művészeti igazgató jegyzi.

Fiatal Parsifal: Taba Benjámin

Viráglányok: Lőrincz Emma, Egyed Bea, Kapitány Dorottya, Fehér Laura, Rovó Virág

Közreműködik: a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor) és Gyermekkara (karigazgató: Hajzer Nikolett)

A(z) Magyar Állami Operaház előadása

Bemutató időpontja:

2022. április 15., Magyar Állami Operaház

Stáblista:

Szereplők

2. apród
3. apród
I./1. viráglány
I./3. viráglány
II./1. viráglány
II./2. viráglány
II./3. viráglány
Parsifal anyja
1. Grál-lovag
2. Grál-lovag

Alkotók

márc. 29.
  • 17:00
márc. 31.
  • 16:00

Hozzászólások

1/10
toronyház ápr. 09. 09:01:34 1/10
Ebben az előadásban semmi ünnepi nincs, egy kényszeres, agresszív rendező éli ki lázálmait sok éve az Operában., remélhetőleg már nem sokáig.
5/10
csillagvizsgáló 2022 ápr. 17. - 19:52:33 5/10
Ha egy ünnepélyes, szép előadásra vágysz, ne kövesd el a hibámat, ne fizess egy rakás pénzt a jegyért! Ha viszont sablonosan aktualizált rendezésre, erőltetett, öncélú ötletekre, közhelyesen modernizált szinpadképre vágysz, akkor itt a helyed.
Másrészt, ha szereted a kifogástalan hangzást, a monumentális, lélekbe hatoló zenét, és a tökéletes énekhangokat, nem fogsz csalódni, már ha 4 órát bírsz csukott szemmel ülni. SPOILER! De tényleg, az utolsó másodpercig ne nézz a szinpadra, mert még a gyönyörű záróakkordokat is rommá fogják zúzni egy gagyi, boton rángatott kitömött galambbal.