Színház

Peer Gynt gyermekei - Sin Village

előadás, magyar, 2013.

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

www.fuggetlenszinhaz.blogspot.com

Történet: Henrik Ibsen világhírű színdarabjának, a Peer Gynt-nek feldolgozása egy szegény srác történetét meséli el, aki egy kis, korrupt faluban él, ahol a polgármester bűnszövetkezetének senki nem mer ellenállni. Habár a fiú nagyon népszerű a nők körében, főként a polgármester lánya van oda érte, jó sok szerencsére van szüksége, miután nyilvánosan megemlíti a kis magyar falu visszásságait.

Program: a három órás gellérthegyi kirándulás keretében megtekinthető az ENSZ-díjas, Ibsen Award-díjas Független Színház színdarabja, melyet fiatal cigány és nem cigány színészek adnak elő. Az előadás jelenetei a festői hegy eltérő pontjain kelnek életre. A túra során soha nem tudhatja a résztvevő, hogy mikor, mi fog történni. Az egyetlen dolog, amiben biztosak lehetünk, hogy a túra végén a zöld réten kellemes vacsora vár majd minket, amit a szokatlan kezdeményezés alkotóival beszélgetve költhetünk el.

A(z) Független Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások

alizka7 2013 aug. 23. - 18:40:45
Csodálatos élményben volt részem!
Rendhagyó, korszakalkotó, egyedi és fantasztikus!Az élmény a mai napig kísér és elgondolkodtat. Csak ajánlani tudom mindenkinek, menjetek és tapasztaljátok meg milyen a mai fiatalos, lendületes és magával ragadó kreativitás és mûvészet.
Köszönöm az élményt.
10/10
FElepHánt 2013 aug. 14. - 12:03:55 10/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu
SIN VILLAGE---Peer Gynt's Children---Balogh Rodrigo---Független Színház---Gellért-hegy

Mélyen a Hegy alatt, vonul a kis csapat: az Ibsen után szabadon honi pályára fogalmazott Peer Gynt's Children, több órás panoráma-túrás színházi bolyongására igyekszünk. Az elsõ állomásnál Lovas Emília fogad, széles mosollyal ásványvizet kínál, körbe ültet s máris felbukkan József, a Tollfosztás és a Földevõk produkcióiból jól ismert, védhetetlen karizmájú Oláh Edmund. Lomizik éppen, fiát sikerült beajánlani közmunkára, a faluban minden hatalom a nemdolgozó népé: Zsigmond és a Polgármester uralja az élet minden terepét, szociális kártya, kocsma, kisbolt, munka. A fiú, Günter a falu vezetõjének lányát hódítgatja,
ám elsõ munkanapján lopás gyanújával, kirúgják, elverik, menekülni kényszerül.
Átsétálunk a játszótérre, az apa itt Manyi néni anyácskává változik, gulyáslevessel várja rejtõzködõ gyermekét. Északi koboldok, röpülõ szarvasok helyett az elképesztõ természetességû Budai József cigány-folklórból eredõ vaddisznó-mesékkel szédíti anyját, szerelme esküvõjének hallatán, félelmetes intenzitású epilepsziás rángógörcsben dobálja magát.
Tovább haladva, a bokrok mögül acsarkodó kutyákat kolbásszal szelídítjük, a totál-giccs Fabinyi-kastély elõtt, Zsigmond, Tóth István ékes angolsággal dicsekszik el kalózlobogós villájával, nem is egy autójával. Nem a mesebeli Gonoszt játssza, minden hájjal, megkent, de intellektuálisan racionális vérszívó.
Felkaptatunk a Gellért-szoborhoz, ott lészen az esküvõ, Günter híján kamasztestvére lett a võlegény, Nati, a csélcsap plázacica azonban a tyúkólba zárkózik elõle. A civil-pályázaton nyert fejlesztési pénzbõl telik a lakodalomra, csak 200 támogató aláírást és 10 élménybeszámolót kell tõlünk összegyûjteni! Balogh Rodrigo textusa, melyhez többrendbeli helyzetgyakorlat improvizációi során a teljes társulat hozzátette a magáét, minden erõltetés nélkül hozza be borzalmas jelenünk szégyenletes visszásságait. A dialógok szikrázóan valósak, roma-szleng és nagyképû hatalmi duma, merész kiszólások, pattogó élcek.
Hõsünk természetesen elrabolja a készséges menyasszonyt, függõágyas erdei idilljük alatt Farkas Franciska okosan ecseteli a rá váró gazdagságot és a pénz megszerzéséhez vezetõ görbe utakat. Günter elhagyja, ám a falu urai utána nyúlnak, két útszéli szex-munkás segítségével, a teherbe ejtett ex-menyasszony becsületét mentendõ, bilincsbe verve hurcolják el.
A Polgármester választási beszédét tartja, Boros Tamás, aki egyben drogárus verõlegényt is játszik, sztentori deklamációval mutatja be a manipulatív beszéd iskolapéldáját. Felbérelt sámán-fióka, Csiki Gellért kínozza transzba sorsüldözött Günterünket, aki még a vérpadon is mohó szenvedéllyel udvarol a jóságosan szelíd Ádám Orsolyá-nak.
A félidõben járhatunk, caplatunk is vidáman föl s alá, sétányon, ösvényen, árkon-bokron át követve az egyre izgalmasabb helyszíneken bonyolódó cselekményt. Hosszú lépcsõsor fáraszt a csúcs alá, megéri!: lassan haladva, kedvesünk lengõbordáit becézve, méla mámorban gyönyörködhetünk az alkonyi fényben fürdõ Pest, oly ritkán látott, tündéri panorámájában. A turisták is elégedettek, szinkrontolmács súgja fülesükbe Lengyel Anna muzikális fordítását. A körkilátóhoz érve alant a Duna, a Cet, a Ferencz József -, (nektek Szabadság -) híd pazar látványa. Peer jelenkori alteregója a sziklaágyon delirál, végül mégis átmeneti nyugtot talál a zöldruhás Dorka, (Jázmin?) kunyhójában. De elõbb még megakadályozza, hogy a népnyúzó uzsorás Zsigmond, mézes-mázos szavakkal rátegye kezét a szülõi házra.
Szerény közmunkásként hallgatjuk a halottait sirató fiút, aztán megint a hatalomé a szó, lekenyerezõ gulyás-partyra invitál, hát mi sem tudunk ellenállni...
Balogh Rodrigo legendás csapatának újabb remeklése egyszerre alternatív, független és természeti élmény. Fel sem fogható az a sokszínû gazdagság, melyet az eredeti stílusban, nagyszerûen játszó társulat és a tömören kimunkált szöveg jelenít meg. - És ez még csak az elsõ rész, újabb háromórányi anyag készül a dráma második felének persziflázsaként.
Októberig minden péntek-szombat-vasárnap, gyülekezõ 16:45 a Gellért-szobor Vízesésének lábánál. Minden bizonnyal repetálunk mi is, nemcsak a gulyásleves kedvéért...
Kétszázharmincöt méterrel a tenger, - és a hazai színjátszás szintje fölött!