Színház

Petit Mal

előadás, magyar, 2003.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Öt év története, a gimnáziumi éveket követően. A tapasztalatok, amelyek minden nő életében szinte azonos súllyal vannak jelen, megrázó, ám erőteljes vitalitásuknál fogva mégis humoros formában ábrázolódnak. Az iskolapad biztonsága helyébe a felnőtt élet izgalma lép. Mint annyi társa, elszakad gyermekkorától, elveszti gyökereit. A múlt nélküli ember nincs biztonságban, hiszen azt sem tudja, ő miről szól. Még egy szellő is elsodorja, minden ijesztő, vagy éppen nevetséges ebben a helyzetben. Elindul, hogy megkeresse saját magát, azt a gyereket, aki harmóniában tudott élni ebben a világban.
Egy-egy képbe tömörítve esszenciális jelentőségüket nyerik vissza olyan élmények, mint a sikertelen felvételi, a munkavállalás, a szülőkről való leválás, a szexuális élet nehézségei és örömei, a hivatáskeresés, a látszat-, vagy szerelmi házasság és a gyermek utáni vágy. Mozgalmas élete mindennapi kalandokban bővelkedik. Nem veszik fel az orvostudományi egyetemre, s annak reményében, hogy jobb felkészülését segíti majd, egy elmegyógyintézetben vállal állást. Az intézet embertelen közege azonban már az első napon váratlan reakciót vált ki belőle: epilepsziás rohamot, amely csaknem őt magát is az ápoltak körébe taszítja. Ettől a pillanattól kezdve számára nehezen különíthető el ápoló és ápoltak világa, bár mindent megtesz, hogy visszailleszkedjék az addig olyan otthonosnak tűnő világba.

A 20 kép, amelyben a Petit Mal megjelenik, szerkezetileg Olivier Messiaen "Húsz pillantás a gyermek Jézusra" című zeneművének ihletésére komponálódik egésszé. Az elképzelt előadás képi világa J. Ensor festményeihez hasonlítható. De mindenek felett egy finoman vibráló előadásra készülünk. - (Halász Péter)

A(z) Városi Színház előadása

Bemutató időpontja:

2003. november 21., Városi Színház

Stáblista:

Hozzászólások