Színház

Pisti a vérzivatarban

groteszk, 2 felvonás, magyar, 2004.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Kalandos sors jutott osztályrészül Örkény István: Pisti a vérzivatarban című darabjának. 1969-ben megírása után a Vígszínház azonnal be akarta mutatni, de az akkori kultúrpolitikai cenzúra csak stúdió előadásban engedélyezte, majd később ezt az engedélyt is visszavonta, olyannyira, hogy 1971- ben a nyomdában állítottak le egy irodalmi folyóiratot, amelyik közölni akarta a szöveget.
Egy évtizednyi betiltás után végre színre került a Pesti Színházban, Várkonyi Zoltán rendezésében, messze hangzó, s több mint száz előadást megérő sikerrel.

Méltatói a huszadik századi Az ember tragédiájának is nevezik a "Pistit", ezt a groteszk magyar sors-játékot, és az idő múlásával egyértelműen bebizonyosodott, hogy joggal; ahogy Ádám "bejárja" az emberiség történetét, úgy a főszereplő Pisti történetében, különös, mulatságos és meghökkentő kalandjaiban világosan felismerhető a közeli és távolabbi magyar múlt, történelmünk, kollektív "önéletrajzunk" számos meghatározó erejű eseménye, tragikus erővel, vagy épp ellenkezőleg: groteszkül mulatságosan ábrázolva. S mint minden jelentős, sokértelmű műalkotás, a Pisti a vérzivatarban is, miközben a közös múltról, emlékeinkről beszél, érvényes erővel , szólaltatja meg jelenünket, napjaink valóságát is.

A(z) Vígszínház előadása

Bemutató időpontja:

2004. december 17., Vígszínház

Stáblista:

Hozzászólások