Színház

Psyché

előadás, magyar, 2009.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Sopsits Árpád 1952-ben született Szegeden. Debrecenben végzett népművelés, könyvtár és filozófia szakon. 1974-től a Budapesti Orvos- tudományi Egyetem Filozófiai Intézetében dolgozott. 1980-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendezői szakán. Első játékfilmje, a Céllövölde 1989-ben készült. Weöres Sándor: Psyché című művéből készülő előadás egy különös költői tehetséggel és féktelen szabadságvággyal megáldott nő kétségbeesett küzdelmét mutatja be a szerelem és az élet teljességéért. Lónyai Erzsébet sorsa az, hogy testi és lelki szenvedélyének, szerelmének tárgyát, beteljesülését csak két különböző férfiben képes megtalálni. Vajon hová vezethet ez? A Ladics ház udvarának különleges hangulata, igazán izgalmas kerete lehet egy olyan előadásnak, melyben a költői nyelv szépségén túl a vizualitásnak is lényegi szerep jut. A XIX. századi környezet hordozza azt az archaikus atmoszférát, melyben Psyché drámai sorsának jelenetei, furcsa erotikával fűtött versei hitelesen tudnak megszólalni. A realisztikus jelenetek váltakoznak a stilizált formákkal, táncokkal, melyeket filmes betétekkel teszünk izgalmasabbakká és teljessé.
Weöres Sándor:Psyché
Weöres Sándor nagyszabású művében szinte regényíróként rekonstruál egy XIX. század eleji nőalakot, életet és világot teremt hozzá, s e fiktív hősnő költői életművét alkotja meg. Psyché, Lónyai Erzsébet, apai részről magyar grófi család, anyai ágon egy híres "cigánylány" leszármazottja. Nevelődik a miskolci cigánysoron és a regensburgi kolostorban. Vad vére viharos kalandokba sodorja, s közben nagy műgonddal írja verseit, asszony korában pedig anyagilag támogatja a kibontakozó magyar reformmozgalmat. A "hajdani költőnő" verseinek fő témája a nemiség: a ciklus szinte példátlan változatosságban tárja föl a férfi-nő viszonylat összes erotikus lehetőségét. Hol magát féltő, mégis felkínálkozó fiatal lány, hol féltékeny vetélytársnő, hol a kéj módozataiban jártas érett asszony, s megszült-elveszített gyermekét gyászoló anya, vagy az öregedés jeleit tükörben ellenőrző nő szólal meg e sokhúrú költészetben. (Legeza Ilona írása alapján)

Bódy Gábor filmje Weöres Sándor 1972-ben megjelent Psyché című könyvének adaptációja. A költő műve nyomán szuverén mű született, amely a legkevésbé sem tekinthető a különös verses regény illusztrációjának, noha a filmből kiolvasható történet elemeinek nagy részét megtalálhatjuk Weöres Sándor stílusbravúrjában. A film romantikus szerelmi vízió a szenvedélyről, a beteljesületlenségről, az énkeresésről és a vágyódásról. Psyché, vagyis Lónyai Erzsébet és Nárcisz, Ungvárnémeti Tóth László története száz éven át sodródik, miközben a hősök egy percet sem öregszenek. A történelem és lélek küzdelmébe beleszól a harmadik is, Zedlitz báró. A mitologikus ihletésű téma különös ihletésű képi világba ágyazódik.

A(z) Gyulai Várszínház előadása

Bemutató időpontja:

2009. július 15., Gyulai Várszínház

Stáblista:

Hozzászólások