Színház

Punchék karácsonya

előadás, magyar, 2006.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Karácsony Puncséknál című "szocio-szeretetjáték" az angol vásári bábjáték alakjait és formai elemeit hívja segítségül, hogy korunk hétköznapi embereinek hétköznapi kegyetlenségeiről tegyen személyes hangú tanúvallomást. Punch és Judy, a London perifériáján született és háromszázötven éve megállás nélkül civakodó, egymást és a külvilágból érkezőket püfölő báb-házaspár valamennyi vásári rokonánál és jogutódjánál kegyetlenebb. Punch mindent megtesz, amire mi csak legmerészebb álmainkban gondolunk. Szadizmusa nem ismer határokat, még bömbölő csecsemőjét is kidobja az ablakon.

A budapesti Purgateátrium elnevezésű vállalkozás szellemes és okos játéka visszahelyezi hajdani jogaiba azzal, hogy valamennyi korabeli partnerével együtt a mába helyezi át. Amikor a XVII. század közepén olasz vándorbábjátékosok jóvoltából megjelenik az angol fővárosban, a Pulcinello-Punchinellóból hamarosan Punch-csá lett púpos-pocakos-nagyorrú jövevény egy-kettőre a politikai élet, történetesen éppen a Wigh- és a Tory-párt küzdelmének középpontjában találja magát.

Háromszázötven év tapasztalataival a háta mögött egészen életképesnek bizonyul az új évezred elején egy Magyarországnak nevezett terület mindennapjaiban is. Hiszen Punchék, azaz Puncsék mi vagyunk. Vagy ha nem is mi, de a szomszédjaink, vagy a szomszédjaink szomszédjai feltétlenül. Mert pokolian ismerősök, és nemcsak a bábtörténészek számára. A Purgateátrium előadása épp olyan nyers és kegyetlen, mint minden Punch-játék. Csak most nem tudunk önfeledten röhögni rajta, mert nem külső szemlélők vagyunk. És egyáltalán nem biztos, hogy az ütlegekbe csak a bábok feje fájdul bele.

A(z) Purgateátrium előadása

Stáblista:

Hozzászólások