Színház

Revizor

komédia, magyar, 2012.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

"Polgármester: Uraim! Azért kérettem önöket ide, mert egy igen kellemetlen hírt kell közölnöm: revizor jön hozzánk". Ezekkel a szavakkal kezdődik a komédia, melyet megírása óta a világ színpadain oly sokszor játszanak. Cselekménye, szerkezete egyszerű, a darab menete szigorúan egy célra törekvő. A komikum forrása - sok más vígjátékhoz hasonlóan - egy félreértés.

A revizor érkezésének híre az urak között riadalmat kelt. Nem csoda, hiszen például a bírósági előszobában libákat őriznek, a bíró kutyakorbácsot tart iratszekrényén, a postamester rendre felbontja a leveleket, a kórházban a betegek "úgy gyógyulnak, mint a legyek", az orvos pedig egy szót sem tud oroszul. A városka fogadójában időző pétervári tisztviselő, Hlesztakov teljesen kifogyott pénzéből, a számláit sem tudja kifizetni, ettől aztán gyanússá válik: inkognitóban érkezett revizornak nézik. A polgármester felkeresi, majd miután félelmében elhiteti magával, hogy valóban Hlesztakov a - magát ügyesen álcázó - revizor, nem hagyja magát "becsapni": kifizeti annak számláit, pénzt ad kölcsön, majd a házában kínál neki kényelmesebb és ingyen szállást. A polgármester neje és lánya olvadoznak a gyönyörűségtől, a helyi urak pedig egymás után járulnak Hlesztakov elé, hogy megkörnyékezzék, pénzt "kölcsönözhessenek" neki, vagy, hogy bevádolhassák vetélytársaikat. Hlesztakov lassan átlátja a helyzetet, és örömmel belemegy a játékba.

A(z) Komáromi Jókai Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. június 1., Komáromi Jókai Színház

Stáblista:

Szereplők

Anton Szkvoznyik-Dmuhanovszkij (polgármester)
Anna (a felesége)
Marja (a lánya)
Luka Hlopov (tanintézeti felügyelő)
Ammosz Ljapkin-Tyapkin (bíró)
Artyemija Zemljanyina (közjólétiintézmény-gondnok)
Ivan Spekin (postamester)
Pjotr Ivanovics Dobcsinszkij (helyi földbirtokos)
Pjotr Ivanovics Bobcsinszkij (helyi földbirtokos)
Ivan Hlesztakov (pétervári tisztviselő)
Oszip (a szolgája)
Korobkin (nyugdíjas tisztviselő)
Uhovjortov (kerületi rendőrkapitány)
Abdulin (kereskedő)
Szvisztunov (rendőr)
Vendéglői szolga (Csendőr)

Hozzászólások

7/10
Johann 2013 jún. 19. - 16:27:15 7/10
Úgy másfél hónapja láttam ezt az elõadást a József Attila Színházban. Azokban a napokban több produkciójával vendégszerepelt ott a Komáromi Jókai Színház. Ld: http://www.jozsefattilaszinhaz.hu/index.php/eladasok/hataron-tuli-szinhazak-vendegjatekai/322-nyikolaj-vasziljevics-gogol-revizor - itt legalább azt is feltüntetik (a port.hu-val ellentétben), hogy melyik színmûvész melyik szerepet alakítja -, illetve a komáromiak vendégszereplésérõl: http://www.jokai.sk/hir388-Szinhazunk-vendegszerepelt-a-Jozsef-Attila-Szinhazban.html ).
Amolyan "kellemes kikapcsolódást" jelentett számomra az elõadás, egy-két komolyabb üzenetet tudtam "kihallani" belõle. (Az a jelenet például igencsak "áthallásos" volt, amikor durván elpáholták Abdulint, a kereskedõt.)
Bevallom, nekem néha már sok volt a jelenetek és jellemek szinte végletekig való sarkítása, bár egy vállaltan "groteszk komédiának" ezt aligha vethetjük a szemére. Ugyanakkor azon komolyan elgondolkodtam, hogy egy színmûvész vajon ilyen "túlrajzolt" szerepekre vágyik-e, ilyenekrõl álmodik-e, amikor eldönti, hogy ezt a hivatást választja magának (a kérdés költõi :) ). Illetve az is felvethetõ, hogy amikor végre megmutathatja magát a fõvárosban is egy határon túli színtársulat, nem lenne-e jobb saját rendezésû (úgy értem, határon túli rendezõ által rendezett) darabbal jelentkeznie. (Bár nyilván annak is megvan a maga különlegessége, hogy Méhes László által rendezett elõadással érkeztek a mai József Attila Színházba.) Mindenesetre nagyon szimpatikusnak tartom, hogy Nemcsák Károlyék ilyen következetesen sorra vendégül látják a határon túli társulatokat. Mint ahogyan az is szép gesztus volt, hogy az elõadás után személyesen köszöntötte a színpadon a Komáromi Jókai Színházat 60. jubileumi évadja alkalmából.
mabmmabm 2013 jan. 16. - 21:14:48
10/10
MABMMABM1 2012 jún. 08. - 00:27:51 10/10