Színház

Rövidre vágva

táncelőadás, magyar, 2006.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Korunkban az idő felgyorsult. Történeteinket intenzíven, sokkal rövidebb idő alatt éljük meg. Az információk rövid képkockákban bombáznak minket, a videoklipekben megjelenő történeteket szüleink nem tudják összerakni, mi pedig az ő lassú folyású történeteiket nem tudjuk átélni. Életünkben is gyorsabban létesítünk viszonyokat, gyorsabban fáj minden, gyorsabban szeretünk, és gyorsabban szakítunk. A lelkizés, a hosszas vajúdás már nem a századforduló generációjának műfaja.

Az időfelfogás minden korban más és más, napjainkban a villanásszerű mikor-történetekből állhat össze egyfajta kor-kép, a mai generáció életérzésének színpadi lenyomata. Sok apró történet, furcsa, már- már megmagyarázhatatlan szituáció, apró drámák, kis fájdalmak és örömök, egymással látszólag összes sem függő mozaikkockák alkotják a darabot. Dinamikus, koncentrált jelenforgácsokból rajzolódik ki egy abszurd világ pontos képe. Groteszk szituációkban, szürreális helyzetekben lévő embereket látunk, sokáig semmi kapcsolatot nem fedezünk fel köztük azon kívül, hogy mindannyian ugyanabban a világban élünk. Aztán a szálak valahogyan összeérnek, egy-egy véletlen esemény vagy találkozás megváltoztatja az egymást nem ismerő szereplők életét. Egy őrült, de mégis szerethető világ emberei botladoznak ebben a nagy útvesztőben, ahol az egymás melletti szobákban, egymástól függetlenül hadakoznak a kiismerhetetlen valósággal, ám néha kénytelenek tudomást venni arról, hogy a szomszédban is van valaki, hogy élnek még rajtuk kívül emberek, ugyanitt, ugyanígy. Emberek, akik talán nem találkoznak személyesen soha, életük, döntéseik, tetteik mégis hatással van a másik emberre, akaratukon kívül.

A szereplők több szerepben jelennek meg a darabban, ezzel is erősítve azt az érzést, hogy rohanó embereink valójában gyakran felcserélhetőek, vagy legalábbis egymást felcserélik. Nem jegyzünk meg arcokat, nem tudjuk, kivel állunk a liftben, noha talán épp egyik vagy másik ember fogja nemsokára megváltoztatni életünket. Ez a mai lét nagy kalandja, nem rossz, nem jó: ilyen.

A(z) Budapest Táncszínház előadása

Bemutató időpontja:

2006. március 22., Budapest Táncszínház

Stáblista:

Hozzászólások