Színház

Rózsa, a lovag

kabaré, magyar, 2008.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Rejtő Jenő kabaréest - három kabaré a hűtlenség jegyében.

A Pendragon Színtársulat nagy fába vágta a fejszéjét, amikor eldöntötte, hogy a hűtlenségről kíván képet adni Rejtő Jenő műveinek segítségével. Elvégre a téma elég kényes, pláne akkor, ha a női hűtlenség fogalmát igyekszünk körbejárni.
Ugyanakkor emberemlékezet óta sokaknak okozott fejtörést a hűtlenség magyarázata. Nem csak írók, költők vagy éppen nagy gondolkodók keresték a választ arra, hogy miért képtelen az emberek nagy része a monogám életre, még a tudomány is különböző elméleteket dolgozott ki, hogy megmagyarázza ezt a furcsa jelenséget. A téma pedig remekül jött a fiatal Rejtő Jenőnek, a múlt század egyik legirodalmibb ponyvaírójának, és évtizedek múltán nekünk is.
Pedig a dolog nem volt e ilyen egyértelmű, hiszen Rejtőről kevesen tudják, hogy írói pályája elején előszeretettel írt bohózatokat, kiskabarékat, melyekben igencsak jelentős szerepet szánt a nőknek - ők lettek minden baj okozói, a hűtlenek, akik átverve naiv és ostoba férjüket szeretőt tartanak, van, hogy nem is egyet.
Társulatunk három kabaréjelenetet választott az író korai műveiből, így a Rózsa, a lovag, a Szeánsz a fegyházban és az Akrobat, ej! Került színpadra, hogy Rejtő szellemét megidézve mutathassunk görbe tükröt a hűtlen asszonyoknak. A századeleji hangulat ellenére a művek ma is aktuális mondanivalóval bírnak, s bár a kabaré műfajából adódóan könnyed nevetéssel telik az idő, összességében Rejtő sokat mesél nekünk az emberről és annak összes hibájáról.
Talán tanulunk belőle, talán csak kinevetjük. A téma akkor is megér egy estet - nem igaz?

A(z) Pendragon Színtársulat előadása

Stáblista:

Szereplők

K. Sebők Irén (írónő)
Andor István
Igazgatónő
Szobalány

Hozzászólások