Színház

Rozsdatemető 2.0

dráma, 2019.

Értékelés:

20 szavazatból
Szerinted?

Dráma 1 + 1 részben
A Hábetler-család 100 éve

Fejes Endre a Rozsdatemetőben egy nyolcadik kerületi család életét mutatja be az első világháborútól az ötvenes évek végéig. Tanácsköztársaság, fehérterror, Horthy-korszak, újabb világháború, Rákosi-korszak, '56... és közben a család tagjai élik az életüket: házasodnak, gyerekeik lesznek, azok szerelmesek lesznek, és nekik is lesznek gyerekeik... A mindenkori gyerekek történetét a történelem nagy eseményei, a szülők bűnei, a szűkös lehetőségek határozzák meg.

Az előadás nem ötven, hanem száz év történetét meséli el: Tasnádi István továbbírja Fejes Endre darabját, így egészen a kétezres évek elejéig nézhetjük végig „alulnézetből”, a család újabb és újabb generációinak életén keresztül a huszadik századi Magyarország történetét, sorsfordító történelmi csomópontjait.

A(z) Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

2019. március 9., Katona József Színház

Stáblista:

Szereplők

Id. Hábetler János
Ifj. Hábetler János
Pék Mária/Sós Kriszta
Hires István/Csacsa
Zentay György/Hábetler Norbi
Seres Sándor/Szónok
Seresné/Szomszédasszony/Riporternő
Reich bácsi/Zentay Nimród
Reich Kató/Kárpáti Orsi
Ervin/ifj. Zentay Gyuri
Küvecses Anna
Küvecses Endre
Stádinger kőfaragó/Hábetler Józsi
Sápadt Béla/Tévériporter
Mátyás István százados/Törzsőrmester/Végrehajtó
Szűcs Béla/Zászlós/Lakatos/Rokon
Pincér/Kocsmáros/Katona/Rendőr/Fotós

Hozzászólások

10/10
marvanyos86 2022 febr. 27. - 15:26:35 10/10
Nekem is tetszett mindkét felvonás.
1/10
Doktorkotász09 2020 febr. 10. - 17:25:17 1/10 Előzmény settembrini
Tökéletes megfogalmazása annak, amit mi is láttunk és éreztünk tegnap. Sajnos. Ezt az egész második felvonást el kéne felejteni, úgy, ahogy van. Nívótlan, kaotikus, olcsó bazári katyvasz. Szegény jobb sorsra érdemes színészek. Szegény Fejes Endre.
7/10
bakoszsolt 2020 febr. 05. - 16:57:36 7/10
Rozsdatemető 1.0 (első felvonás).
Ilyen rövid időben frappánsan oldják meg a regény adaptálását. Színészek mind két felvonásban hozzák a maximumot, nekem mindenki a helyén volt.
Aki (többször) olvasta és szerette Fejes Endre regényét, annak, ha nem akar csalódni, javaslom az első felvonás után menjen haza,.

Rozsdatemető 2.0 (második felvonás).
Ez a hozzáírás nagyon nem kellet sem a regénynek, sem a színpadi műnek.
T. Is. és a K: színház nagyon mellé lőtt.
Színészek mind két felvonásban hozzák a maximumot, nekem mindenki a helyén volt.
Sajnos a második felvonás groteszkje olcsó szenzációként hat
vadnyul007 2019 szept. 17. - 14:30:59 Előzmény settembrini
Szó szerint ugyanez a véleményem
10/10
Lili Marleen 2019 máj. 04. - 00:10:57 10/10
nekem nagyon tetszett, mind az első mind a második rész. A színészek egyszerűen zseniálisak, a rendezés hibátlan. Nálam 10/10 :)
3/10
iustitia6605 2019 ápr. 21. - 20:16:13 3/10
Sajnos ez szerintem egy elhibazott eloadas mely szamomra nagyon kevest nyujtott. Az elso resz lenyegeben Fejes Endre darabjat ismetli, huzasokkal. Bar a szinmu nagyon utos volt mikor eloszor bemutattak hiszen a Habetler csalad sorsan keresztul realisan illusztralta az also munkasosztalynak az akkori ideologiai elvarasoktol nagyon is kulonbozo vislekedesi normait, de mai szemmel nezve ez mar nem kulonosebben relevans, es igy amit latunk az egyszeruen egy gyenge, nem kulonosebben jol megirt darab. Ebben a rendezesben a karakterek vertelen, ket-dimenzios sablon figurakka valnak, a parbeszedek egyaltalan nem tukrozik a valodi, hiheto mindennapi nyelvhasznalatot, es az ismetlodo csaladi konfliktusok is trivialis semakat illusztralnak csupan. A minimalista rendezes meg jobban kihangsulyozza a szinmu alapveto gyengeseget es sablonossagat, mindenki ugyanugy nez ki, ugyanugy (vagyis minden autenticitas nelkul) beszel, es a szinpadkep is gyakorlatilag ures, nem nyujt ertelmezheto hatteret a cselekmenyhez. A masodik resz a Habetler csalad tovabbi eletet mutatja be a rendszervaltas ota, de ez ha lehet meg gyengebb mint az elso resz. A utolso harminc ev valsagait csak nehany kiragadott epizod illusztralja. A 2006-os TV ostrom jelenet tul hosszu es alig ertelmezheto. Ami a Habetler csaladot illeti, lenyegeben ugyanazok a lumpen motivumok ismetlodnek mint az elso reszben, ad infinitum. Persze, vilagos, hogy ez a csalad (mint a nepesseg nagy resze) evtizedek ota egy hazug, alszent, es korrupt vilagban el mely csaladi eletuket is megfertozi, de egeszeben a szinmu nem kepes a felszines torteneseken tulmenoen melyebb ertelmezest nyujtani.
Edmond Dantes 2019 márc. 12. - 15:29:14
A Katona jó érzékkel vette elő sokak régi kedves olvasmányélményét...és igen rossz érzékkel állította színpadra. Szívesebben vettem volna egy Rozsdatemető 1.0-t azaz az eredeti regényt egy kísérletező(bb), 21. szd.-i rendezésben, ehelyett kaptunk:
a) egy túlontúl konvencionális, kissé ódivatúan rendezett első részt: kb. ez (volt) a regény és
b) egy Tasnádi István által hozzáírt második részt, ami akár jó is lehetne, de nem jó. Rossz. Szájbarágósan aktuálpolitizál, ami ráadásul fölösleges is, mert a hívő híveket a világon semmi, de semmi meg nem győzi és ők el se mennek "oda". Akik pedig elmennek, a Katona törzsközönsége, nekik is megvan már a saját világképük az 1990 utáni történelmünkről, történéseinkről. Továbbá a Tasnádi-opuszban egy idő múlva az ember már nemigen tudja, ki kinek a kicsodája: nagybátyja, unokája, keresztfia, ángyikája, ki Norbi és ki Nimród etc. Mondjuk nem is fontos.
Schmidt Máriának pedig, ha fene fenét eszik és pert vesztett is, Dózsa László 100 év múlva is Dózsa László marad és nem Pruck Pál. Valamint úgyse megy el ő se megnézni a darabot.
1/10
settembrini 2019 márc. 09. - 16:36:20 1/10
Az első felvonás végén azt gondoltam, nagyon maradandó élmény lesz az előadás. Remek Fejes-adaptáció, remek színészek, Bezerédi egyenesen zseniális. Aztán a második közben egyre kínosabban éreztem magam, és alig vártam, hogy vége legyen. Ha a sor szélén ülök, lehet, otthagyom. Hogy merte ez a Tasnádi nevű ezt a szájbarágós, olcsó poénkodós sz...rt Fejes remeke mögé tenni?? Szégyen.