Színház

Sába királynője

opera, magyar, 2015.

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

A Sába királynője, Goldmark Károly legismertebb operája, melyet 140 évvel ezelőtt mutattak be Bécsben, monumentális zenedráma, mely meghozta a magyar származású zeneszerző számára a világhírt. Az egzotikus nagy opera a beteljesületlen szerelemről mesél, és a varázslatos kelet világába röpíti nézőjét.

A történelmi Salamon király és Sába királynőjének találkozását számos szóbeli és írott forrás megőrizte, melyek az utókor krónikásait és művészeit egyaránt megihlették. A legendás szépségű királynő, a bölcs uralkodó, Salamon ifjú hadvezére és annak jegyese Goldmark operájában tragikus szerelmi négyszöget alkotva sodródnak saját végzetük felé. Ármány és szerelem, rejtőzködés és lelepleződés, vágy és manipuláció szövik a történet aranyfonalát a béke és jólét korszakában.

Az antik mesék tanúsága szerint Sába királynője a Bölcsesség megszállottja volt, s azért utazott a kor legbölcsebbnek tartott uralkodójához, Salamonhoz, hogy próbára tegye tudását. A Bécsben élő, vallásos zsidó családba született, magyarságát híven őrző Goldmarkot egyik tanítványának szépsége ihlette a különös, bibliai tárgyú, túlfűtött szerelmi háromszögtörténet megírására a szeszélyes királynő, egy fiatal jeruzsálemi diplomata és a főpap lánya között.

A ritkán játszott, monumentális erejű művet a Szabad Tér Színház és a Magyar Állami Operaház a zeneszerző születésének 185. és halálának 100. évfordulójáról megemlékező Goldmark Év kiemelt eseményeként, közös produkcióként mutatja be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Káel Csaba rendezésében.

A(z) Magyar Állami Operaház előadása

Bemutató időpontja:

2015. július 3., Magyar Állami Operaház

Stáblista:

Hozzászólások

8/10
hektor16 2015 okt. 25. - 19:09:35 8/10
Nagyszerû opera a két nõi fõszereplõ bravúros elõadásában. Tudom nem tehet róla a thaiföldi énekes , de érzésem szerint énekhangja azért annyira nem kiemelkedõ, hogy kompenzálná a kinézetét. Ez a vastagtalpú cipõ nem segítette, hanem nehezítette a feladatát. Azért le a kalappal elõtte is.
9/10
ambrosius 2015 okt. 24. - 23:17:59 9/10
Köszönöm, kitûnõ volt, talán a Margitszigeten elõadott Sába királynõjénél is jobb lett a kõszínházi elõadás. Megérett. Vagy egyszerûen összebarátkoztam vele.
Magyar szerzõ nagyoperája, német nyelven. Kedves barátom annyit kérdezett, miért jiddisül vártad?
Elsõre a szigeten még alakilag idegen volt nekem a kicsit gnóm, thai tenor. Most nagyon meggyõzött a hangja. Sümegi Eszter Szulamitja és Gál Erika Sábája között ma sem volt könnyû választani, mert igen magas színvonalon teljesítettek. /Ja, a többiek, a kar és zenekar is./ Csodálatom Kovács Jánosé, 18-án Mario és kékszakállú után 24-én, most a Sába királynõje. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy Héja Domonkos vezette a nyári csapatmunkát, nem kevésbé magas színvonalon. Vegyük észre, hogy az Opera-Erkel zenekara telis-tele van kitûnõ, hangszerükhöz magas színvonalon értõ mûvészekkel.
Olvastam Káel Csaba riportját, két helyszín, két rendezés. Ezt most láttam is. Valóban, ugyanaz, de mégsem! Operabarátként azt látom, hogy jó az irány.