Színház

Sára asszony

előadás, 2019.

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

A Nemzeti Színház és a marosvásárhelyi Spektrum Színház közös produkciója.

Egy 19. század eleji, sokgyermekes család története a Sára asszony. Ez a család lehetne akár hétköznapi is, ám kálváriája, s az ezt követő végkifejlet mégis példává, sőt, történelmi jelentőségűvé emeli.

Sára asszony és férje György, Misikét, hatodik gyermeküket temetik. Sára fásult, György összeomlott. Demeter Mór tiszteletes és a doktor, Miksai Tibor a megszokott gyásszal veszik tudomásul a tragédiát… A gyermekáldás bősége eddig végeláthatatlan tragédiába fulladt. A tehetetlen házaspár feje fölött fekete felhők gyülekeznek, a téboly felhői. A tiszteletes vigasztaló szavai gépies és öncélú védőbeszédekké silányulnak, az Úr kegyelemteljes hatalma gyilkos súlyként nehezedik a világra, az orvos tehetetlensége pedig, mintha visszájára fordítaná a segíteni akarást: szinte meghívja a halált, hogy megállapíthassa: ember itt nem tehet semmit.

És ekkor, mintha csak parancsszóra, megérkezik Demeter Bendegúz, a felvilágosult és hitetlen fiatalember, a tiszteletes unokaöccse. A fiatal lázadó jelenléte és szavai végleg ellehetetlenítik hitében Sára asszonyt. Egy tisztes család legbelső életét megtöri a kétely. György még küzd, de a „pallón átsuhanó” boszorkányság szelleme, ösztönös, pogány gondolatok felé űzik a családot. Az istentelenség teret hódít a faluban, Sára asszony nyíltan bevallja, ő már nem hisz. A káosz kezd eluralkodni a kis közösségen.

Van-e értelme reménykedni sorsunk jobbra fordulásában kudarcaink közepette is? Realitásvesztés-e bizakodnunk hiábavalónak látszó küzdelmeink ellenére is? Sára asszony kérdez és tusakodik. Harcot vív önmagával és környezetével is, érvényes válaszokat keresve gyümölcstelennek tűnő élete romjain. Sára asszony ismét áldott állapotba kerül, de már a temetésre is készül, hiszen elkerülhetetlennek tartja az elkövetkező sorscsapást. 

Döbrentei Sarolta (1973) számos sikeres nagyjáték- és tévéfilm forgatókönyvének elkészítésében vett részt. Dramaturgként dolgozott többek között a Kincsem és a Liza, a rókatündér című filmekben. Good morning című kisjátékfilmjét az év második felében forgatják.

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2019. január 17., Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Sára, negyvens asszony
György, ötven éves férfi
Demeter Mór, lelkipásztor, huszonöt éves férfi
Bözsi néni, hatvan éves asszony
Erzsike, huszonnyolc éves nő
Miksai Tibor doktor, negyven éves férfi
Demeter Boldizsár diák, húsz éves fiatalember
Idős lelkipásztor

Hozzászólások

10/10
Koló9 2019 okt. 23. - 18:02:41 10/10
Csodálatos darab, nagyon mély érzelmekkel! Nem elég egyszer látni!
10/10
Macej 2019 okt. 21. - 13:04:08 10/10
Meglepő, katartikus élmény volt. Köszönöm!