Színház

Sárga csikó

népszínmű, 2023.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

– eredeti népszínmű –

a Pesti Magyar Színiakadémia végzős növendékeinek vizsgaelőadása.

Csepreghy Ferenc méltán elfeledett népszínművéről (1877) egyelőre csak ennyit: a sárga csikó elrablását Pityke Bandi követte el, mégis Csorba Mártont vetik börtönbe.
A népszínmű alapján forgatott némafilmről (1913) viszont kicsivel többet: Erzsi, a menyasszony tetemesen elkésett az esküvőjéről, ugyanis a viharos Tiszába esett. Akkor történt a baj. De nem a Bakaj Erzsivel, hanem egy másik Erzsivel, a színésznővel, aki Bakaj Erzsi fuldoklását játszta. Elég hitelesen…
Úgyhogy az egyik legelső magyar némafilm forgatása majdnem kudarcba fulladt. De Erzsikét  lecserélték, a film elkészült, és óriási sikert aratott. Csak éppen meghalt valaki.
A Pesti Magyar Színiakadémia végzős osztályának előadása (2023.) ennek a történetnek jár utána, a Lecserélhető Erzsikék lecserélését boncolgatja csöppet sem megúszósan, miközben persze eljátssza az eredeti népszínművet is nem kevés iróniával.

Szerző: Csepreghy Ferenc, Fábián Péter.

Szereplők: Gécsek Bendegúz, Jászay Dorina, Kassay Márton, Kovács László, Magos Fanni, Murányi Eszter, Szatmári Alíz, Tarján Lőrinc, Zováth Evelin.

 

Bemutató időpontja:

2023. június 2.,

Stáblista:

Hozzászólások