Színház

Soharóza: Keleti blokk

előadás, 2022.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A Keleti blokk egy fiktív közép-kelet-európai országban játszódik, valamikor a jövőben - ám ez a jövő néha nagyon is emlékeztet a jól ismert múltra. Az egyetlen TV-csatorna ünnepi műsort sugároz, amelynek kincstári derűje mögül néha fel-felsejlik a kevésbé idealisztikus valóság. Az extravagáns jelmezeket és elektronikával kísért vokális zenét a Soharóza kórus tagjai vezetik elő, rendezők: Halas Dóra és Nagy Fruzsina.

Catwalk koncert, amely Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország szocialista-kommunista múltját dolgozza fel egy olyan nemzetközi koprodukció keretében, amelyet az említett korszak társadalmi, esztétikai és mindennapi életének ízei és hangulatai inspiráltak. Ennek érdekében a Catwalk Concert Productions és a Soharóza kórus a Visegrádi Négyek országaiból hívott meg művészeket (jelmeztervezőket, énekeseket, zenészeket, írókat, egy fénytervezőt és egy koreográfust), hogy együtt hozzanak létre egy olyan projektet, amely a közös múltunkról szól, utalva a jelen, sőt a jövő társadalmaira is. A cél nem a szocialista korszak hangulatának nosztalgikus felidézése, hanem párbeszéd kezdeményezése az országok és a különböző generációk között – akiknek nagyon eltérő emlékei vannak erről az időszakról –, valamint annak átgondolása, hogy közös örökségünk hogyan él tovább a jelenünkben, és milyen módon vet fel releváns kérdéseket a mai életünkre nézve.

A catwalk koncert egy műfaj megnevezése, amelyet Nagy Fruzsina jelmeztervező és Halas Dóra zenész 2015-ben alkottak meg, hogy meghatározzák az együttműködésükből született előadásokat, amelyek nem illeszkednek szigorúan az előadóművészet egyetlen felszentelt kategóriájába sem. A catwalk concertek valójában új műfajt képviselnek valahol a színház, a kóruskoncert és az extrém divatbemutató között. Magyarországon a művész duó a Soharóza kísérleti kórussal szokott együttműködni. A Soharóza az emberi hanggal, a nyelvvel és a mozgással improvizál, és a népzenétől a megkomponált darabokig különböző területeket fedez fel, folyamatosan új formákat és hangzásokat keresve.

Hangdesign: Lovász Ákos
Szöveg: Eörsi Sarolta, Dora Kaplarova (CZ), Orsolya Matejčuk (SK), Veress Anna, Agnieszka Wolny-Hamkalo (PL)
Jelmeztervezők: Zuzana Hudekova (SK), Dorota Kuźniarska (PL), Simona Rybakova (CZ)

Jelmezasszisztensek: Győri Bianka, Mészáros Dominika, Veronika Keresztesová, Grzegorz Łabuda (PL)

Koreográfus: Joanna Jaworska-Maciaszek (PL)
Médiadesign: Bredán Máté, Šimon Caban (CZ)
Fénytervező: Jan Ptacin (SK)

Műszaki vezető: Kiefer Tibor
Technikai asszisztens: Kégl Lóránt
Hangmérnök: Szabó M. Viktor
Menedzser: Karnics Alina
Kommunikáció: Sipos András

A(z) Soharóza előadása

Bemutató időpontja:

2022. szeptember 9., Soharóza

Stáblista:

Hozzászólások