Színház

Sok alvó közt semmi dolgom nékem

előadás, magyar, 2014.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

"Vén eb, csak űzd a vándort útján, őt meg ne tűrd itt ez álom órán! Ki álmom végéhez értem régen, sok alvó közt semmi dolgom nékem!" (Franz Schubert-Wilhelm Müller: Téli utazás - A faluban)

Végigmegyek a Blaha Lujza téren, talán körbenézek: hajléktalanok, kurvák, szektások, ételosztók, vérző orrok, eldobott fecskendők, csókolózó párok. Mire gondolok én eközben? Természetesen a magam bajára, függetlenül attól, hogy az mennyire jelentős. Kinyitom a laptopom, és mindennek a hatványa. Letépik a hajam az ingerek. Közben felidegesít egy olyan valaki, akit az előbb egy másik idegesített fel. És így megyünk körbe-körbe, mint a mókuskerékben. Idegbetegnek lenni már alap, csak a mértéke kérdéses. Lehet-e tenni bármit is? Meg lehet-e váltani környezetünket, ha az minden reflexével ellenáll neki?

Három fő cselekményszál: egy három generációs család széthullása, pornószínészek zavaros szerelmi élete, és egy ambiciózus fiatalember bukása. A szálak egymásba csavarodnak, és huszonkét jeleneten keresztül dübörögnek a szatirikus végkifejlet felé. A kövér kislány meghiúsuló születésnapja, a hegedűtanárnő megzsarolása, egy rákos nő utolsó napjai, a pornórendező művészfilmes törekvései, az önmagát néger férfinek képzelő lány öngyilkossága, a fél-hajléktalan ex-pornós önéletrajzi filmterve, és még sorolhatnánk. Az azonosulás pillanatokra lehetséges, hiszen azonnal jön egy újabb és egy még újabb esemény. A tragédiatúltengésből komédia lesz, amely kifejezi a jelenkori Magyarország felgyorsult és hisztérikus közérzetét.

A darabot 2013-ban a Színházi Dramaturgok Céhe beválogatta a Nyílt Fórum-kötetbe.

A(z) Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Hozzászólások

6/10
FElepHánt 2014 aug. 17. - 14:17:36 6/10
Mindent összemarkolni akaró közhelytár, abszurdra éhezõ túlzások, nevetséges pornózás.
Kicsit több önfegyelem és egy szilárdabb szerkezet elkelt volna. Akadozik a rendezés is,
bár a szédületes iram erénynek is felfogható. A lényeg azonban az, hogy a nagyrészt III-
os bábosztály színiegyetemistái elképesztõen jól játszanak!
Jut itt 3-4 szerep is mindenkinek, Pázmány Lili harsány színekkel irritáló, fantáziadús ru-
házatai segítenek az éles váltásokban. Kovács Domokos hûvös józansággal cserélgeti arcu-
latait, Korcsmáros Felícia a szõke nõség izgalmas variánsait hozza.
Vallási fanatikus, a keresztfára állatáldozatot szögez,(talán látta Somogyi Gyõzõ Krisztusát),
jó, mint pornó-macsó: Horvát Márk kocsmai vagánysága bajuszragasztás nélkül is meggyõ-
zõ lenne. Lenyûgözõ szuggesztivitása van Horváth Alexandra tekintetének, talpig vörös-
ben nagypapaként is brillíroz. Föglein Fruzsina a párhuzamos öngyilkosságok gyermeki
és a pornószínészi lét kiszolgáltatottságát mutatja meg energikus játékával.
Tarr Judit ragyogóan felépített, részletgazdag alakítása sugárzó éke a produkciónak, a
végjátékot Simányi Zsuzsanna nagyívû legátókban szárnyaló éneklése himnikus magassá-
gokba emeli.
user11 2014 aug. 02. - 18:59:07
Remek elõadás, több önálló jelenet, néha összekapcsolódnak, de nem mindig. Nem mindegyik egyformán üt. A jelenetek egyszerre nagyon keserûek, tragikusak és viccesek. Önmagukban is humoros párbeszédek, és ehhez még sokat hozzátesznek az apró rendezõi és színészi poénok.A legjobb szerintem a legelsõ szülinapi jelenet, bár nekem nem jött át, hogy a botsáska soványságú Fruzsi egy kövér kislányt játszik. A narrátorok kiszólásait általában fölöslegesnek éreztem. A díszlet nem jött be, a SZ@R AZ ÉLET futófény meg a karácsonyfaégõkbõl felragasztott hogymondják, kuki nem adott hozzá a jelenetekhez. A szereplõk viszont nagyon meggyõzõek voltak, nem tudom, milyen társaság, számomra ismeretlen fiatalok nagyszerûen játszottak, jöttek-mentek egyik szerepbõl a másikba, bírták lendülettel, nagyon eredeti, felkészült fazonok. Rengeteg átöltözés, hülye parókák, ízléstelen pulóverek, a pornószínészek rikító színû ruhái(pont mint az nézõtér elsõ sorában helyet foglaló Zsótér Sándor sapijának színe :) ). Megrázó, jó kis elõadás.

Kép a próbáról(Fõglein Fruzsina)