Színház

Sóska, sültkrumpli

komédia, 135 perc, magyar, 2000.

Értékelés:

21 szavazatból
Szerinted?

Játékvezetői öltöző. Egy tükör, egy kávéfőző. Pad, öltözőszekrény.
Kenőcsszag. Kontaktlencse. Két zászló, egy síp. Sárga lap, piros lap.
Illatok.
Egy bíró, két partjelző.
Múlt, jelen, jövő.
Három(két és fél) felvonás: meccs előtt, szünetben, után.
Várakozás. Bosszú. Szeretet - ha lehet. Fejfájás.
Hová lett a lap?
Kié lett a nő?
Komédia. Tragédia. Tragikomédia. Vagy amit akartok.
Sóska. Sóska. Sóska. Sóska. (Egressy Zoltán)

Szappan bosszúból kilopja Szomorúszájú zsebéből a sárga lapot, Művész eldugja, és a futballpályán a második félidőben elszabadulnak a nehézkedési erők. Három hősünket azonban ez érdekli a legkevésbé. Az ő személyes meccsük az öltözőben játszódik. Ami egyszerre édes is, sós is, kesernyés is, mint amilyen a sóska sült krumplival, feltét nélkül.

Bemutató időpontja: 2000. április 1., Budapesti Kamaraszínház - Shure Stúdió

A(z) József Attila Színház előadása

Stáblista:

Szereplők

Művész (partjelző)
Lacikám (bíró)
Szappan (partjelző)

Alkotók

jan. 20.
  • Gaál Erzsébet Stúdió
febr. 11.
  • Gaál Erzsébet Stúdió
febr. 25.
  • Gaál Erzsébet Stúdió

Hozzászólások

ari2007 2017 febr. 19. - 15:55:45
A darab szórakoztató és egyben elgondolkodtató! Tragikus és komikus is egyben. Sokszor eltúlozva, szélsõségesen mutatja be a lecsúszott, mindenért mást okoló és a felemelkedésért bármire hajlandó embereket. A párbeszédek, beszólások poénosak, a színészek briliánsan alakították a szerepüket. Nem várt és ezért még inkább felemelõ élmény volt, igazán fantasztikus estét kaptunk Tõlük. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk. Nagyon köszönjük!
8/10
Johann 2013 szept. 19. - 16:59:24 8/10 Előzmény Gabriella54
Örülök, hogy neked is ennyire tetszett. Szerintem is nagyot játszanak benne Nemcsák Károlyék! :) (Bár, amit Nemcsák a szotyolával mûvel a színpadon, az már kicsit túlzás szerintem. :D )
Egyébként én is már akkor kinéztem magamnak ezt a darabot, amikor még a Budapesti Kamaraszínházban ment. Csak aztán sajnos - a világválság tovagyûrûzõ hatására - a Kamarának elõbb kellett bezárnia, minthogy eljutottam volna rá. Viszont aztán - éppen akkortájt, amikor a Budapesti Kamaraszínház a végnapjait élte - az Újpest Színház is mûsorára tûzte (más rendezésben, némiképp lerövidítve) és ezt a lehetõséget már nem mulasztottam el. (A véleményem az újpesti elõadás saját fórumában található, itt nem ismétlem meg. Röviden: jó volt! :) )
Mivel az Újpest Színházban már régen nincs mûsoron a darab, többszörös a jelentõsége, hogy mostanában a József Attila Színházban repertoárdarabként szerepel a mû - és újra az eredeti, Kamarás rendezésben és szereposztással látható! Mindenkinek ajánlom, aki még nem látta!
(Nagy kár, hogy a port.hu nem tünteti fel a következõ elõadást, ezt igazából nem is értem... Egyébként: október 29.)
Mindenesetre ez a példa szerintem jól mutatja a mai színházi életünk rugalmasságát. Úgy tapasztalom, hogy a jó elõadások elõbb-utóbb rendre megtalálják maguknak a játszóhelyet, nem vesznek el akkor sem, ha az eredeti színházuk megszûnik vagy átalakul. (A "régi" József Attila Színház Oscar címû elõadását említeném még meg, ami Szentendrén keresztül jutott el a RaM-ba, ahol most is repertoáron van - errõl már írtam az Oscar saját fórumában is.) Úgy látom, egészséges piaci mechanizmusok érvényesülnek: a kínálat és a kereslet elõbb-utóbb találkoznak.
1/10
Dudvarek 2011 jan. 31. - 10:33:06 1/10
Érdekes, hogy ennyi a jó vélemény. Én halk kuncogást hallottam csak a darabon, ami épp nemhagyta, hogy elaludjak rajta. Semmirõl nem szólt, számomra unalmas volt.
10/10
Gabriella54 2010 márc. 23. - 16:57:38 10/10 Előzmény Bürgi
És jövõ héten már a 10. születésnapját ünnepli! Persze mikor máskor, mint április 1-én? :D
Biztosan remek lesz, a jegyünk már megvan rá!
10/10
Bürgi 2010 márc. 20. - 16:59:42 10/10 Előzmény Gabriella54
Nagyon, de nagyon tetszett!
Tudtam, hogy jubilál a darab, de ezt nem lehetett észrevenni a szereplõk játékán. Láttam rajtuk, hogy még mindig élvezettel adják elõ.
10/10
Gabriella54 2009 ápr. 29. - 00:32:54 10/10
Van benne egy jelenet, amikor Mûvészkém (Karácsonyi Zoltán) ül a padon, háttal a nézõknek. A jubileumi elõadáson megakadt az elõadás, annyira "kikészítették" a nagyérdemût, K.Z. válla rázkódott a visszafojtott röhögéstõl - amire persze vevõk voltunk, egyszerûen nem lehetett folytatni a darabot! Remélem, még sok ilyen estét kapok ettõl a három remek színésztõl!
10/10
Gabriella54 2009 ápr. 22. - 00:59:04 10/10
És már 250 elõadás?! Hihetetlen és klassz! Nagyon jó darab, hol dõlsz a röhögéstõl, hol a könnyeidet nyeled - dehát ilyen az élet is, nem igaz?!