Színház

Stomp

előadás, 2010.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A Stomp bemutatja az új show-ját új elemekkel, új koreográfiával új zenével. 1991 - Luke Cresswell egyetlen dobbal nyakában - óta a STOMP meglehetősen sajátos módon lépett előre. Gumicsövek, Zippo öngyújtók, nejlon zacskók, kukatetők, na igen és konyhai mosogató edények szolgáltatják a többszörös díjnyertes színházi produkció alapvető kelléktárát. "Tök jó ez az energia és fegyelem, ellenállhatatlan az ütések dinamizmusa..." - írta az Evening Standard.

Ezek persze csak a kezdeti idők voltak, amiken túllépve az ötletgazdák és társrendezők, Luke Cresswell és Steve McNicholas kitalált és színházi műfajjá, komédiává, táncprodukcióvá fejlesztett egy egyéni, ámde annál univerzálisabb ritmusnyelvet. Mindmáig ütemes lábdobogás, ujjdobolás, az adrenalin szint emelkedése és fékezhetetlen jókedv jellemzi közönségüket. A 43 ország összesen 14 millió nézője ájulásig behódolt nekik.

Bámulatos 6 West End-en eltöltött év után a STOMP egy újjávarázsolt show-ról rántja le a leplet, melyet a nagyszabású las vegas-i STOMP OUT LOUD produkció ihletett. Vadiúj zene és koreográfia frissen csatarendbe állított közönséges hétköznapi használati tárgyakra, melyek számára a casting egyetlen feltétele: varázslatos ütemeket lehessen előcsalogatni belőle. Óriás gégecsövek, újrahasznosított fluoreszkáló lámpások új szerepkörben, hatalmas latin-amerikai ütős hangszerként, azaz Guiros-ként jelennek meg, melyet barázdált botocskákkal csiszatolnak. Az új elemek egyike a festékes vödrök lökdösése, amelyek ahogy a táncosok egymás között taszigálják őket elképesztően összehangolt ritmusszekciót alkotnak. A hangulat akkor hág a tetőfokára, amikor a Stomperek irdatlan méretű felfújt gumibelsőket táncoltatnak, miközben a gumiszoknyaként derekuk köré tekeredő abroncsokat hordozható dobként püfölik, valami egészen új értelmet adva a "surround sound" fogalmának.
"Tiszta színpadi varázslat. A legvadabb, legeredetibb ritmus és mozgás kavalkád, amit valaha láttunk" - írta a Sunday Telegraph

A STOMP védjegye a frankón megkoreografált, feszes csapatmunka, mindennapi használati tárgyak ütős hangszerré változtatása, rendhagyó bohóckodás, 8 seprű zabolátlan tánca finom cipőkefék szövevényes surrogása és vizes palackok szofisztikált hangszeres kísérete mellett. Terpeszállásban várakozó összecsukható székek egyszerre csapódnak össze fantasztikus ritmusösszhangot alkotva. Egyszerre ősi és urbánus - nem hagyván kiaknázatlanul egyetlen csapódás, ütődés - legyen szó tárgyról vagy emberi testről - hangjában rejlő ritmikus hatást. És mindezt aláfestve valami gyermeki lelkesedéssel és elszántsággal végzett folyamatos zajkeltéssel. Örömteli, fantasztikus, felvillanyozó boldog érzés minden résztvevőnek... - na jó, a kukáknak talán nem annyira!

A STOMP 100 előadóból álló többnemzetiségű társulás, mely 5 társulatot alkot - többek között 2 amerikai és egy az egész világon turnézó csapatot. A West Enden az Ambassadors Theatre-ben 6, míg New York-ban az Orpheum Theatre-ben 15 elképesztően sikeres évet húztak le. A két ötletgazda és társ-rendező Luke Cresswell és Steve McNicholas összehozták a világ legnagyobb mozivásznán saját IMAX mozijukat is, ezek a PULSE: a STOMP Odyssey és WILD OCEAN 3D. Előbbi egy látványos világkörüli ritmus-utazásra invitálja a közönséget, míg az utóbbival Dél-Afrika fantasztikus - minden évben bekövetkező - óceáni vándorlásait fedezhetjük fel.

A(z) Budapest Kongresszusi Központ előadása

Stáblista:

Hozzászólások

user11 2012 dec. 17. - 18:12:05
Tárgyakkal zenélnek, zörejekbõl építik fel mûsorukat.

Egy kis ízelítõ, tele energiával ötletekkel, fáradhatatlan zenészek, remek hangulat. Magyarországon is rendszeresen megfordulnak.

http://www.youtube.com/watch?v=Zu15Ou-jKM0