Színház

Sutra

táncelőadás, magyar, 2014.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A szanszkrit szútra (Sutra) szó annyit jelent: "öltés", ugyanakkor esszenciális, tömör tartalmak, tanítások és ezek fűzére. Az Artus szó visszafelé olvasva Sutra.

A Sutra műfajilag nehezen besorolható: tánc, installáció, élő-installáció, új média, performansz, interaktív zenei és vizuális szituációk jellemzik. Az előadás leginkább egy rendhagyó tárlatvezetésnek tekinthető, ahol a nézés és a beavatás párhuzamosan történik.

A mozgásanyag és az előadói jelenlét erősen épít a japán butoh és a kínai taichi technikákra, ötvözve azokat az európai kortárs hagyományokkal. A zenei kompozíció Moon Dog és John Cage szellemiségét követi.

A kiállítás-performansz-szerű előadás több mint fél éven át, három fázisban készül. A műhelymunkák 2013 nyarán kezdődtek Zsennyén, a MANK alkotóházában, a Bezerédj kastély ősparkjában. A Bükk-vonalakban egyéb kísérletek mellett az emberi idegrendszer mintájára egyfajta külső érzékelő húrrendszert építettek az alkotók egy többszáz éves tekintélyes bükk ágai, valamint az ágak és az alkotók közé. Élő hangszer született. Az itt szerzett tapasztalatokkal ősszel az Artus gyári műtermeiben tovább dolgoztak. A második fázisban a társulat Észak-Indiába utazott. A lakosság bevonásával, az ottani közegre reflektálva interaktív tárgy és újmédia installációk, performanszok készültek. Arcokat, hangokat, ujjlenyomatokat, szárikat és szárított tehénlepényeket, életképeket gyűjtöttek. Dolgoztak búzaföldön, folyóban, víztornyon, családoknál, utcákon. Végül demonstrációt tartottak egy használaton kívüli, a gyakorlatban inkább szeméttelepként működő gyümölcspiacon.

Az első két fázis fókuszában természetművészeti kutatások álltak. A harmadik, lezáró munkafázisban 2014 tavaszán újra az Artus Stúdióban, próbateremben, zárt falak között folyik a munka. Az első két fázis tapasztalatait feldolgozva és újragondolva születik meg az előadás, a közel egy éves kísérletező munka eredményeit 2014 áprilisára összefüggő eseménnyé komponálják.

Installációk és jelenetek az előadásból:
Hang-képek
Képlegyező
Csendreakció
Fázisok
Jég-csepp-gőz-hang
Fa-kotta
A visszabeszélő
Nézelődők
Telefon koncert
Fehér árnyék

"Hol fény születik - nem vagyok
Hol célba ér - ott meghalok
Hol közel a fény, ott a vakság
S csak távolabb a világosság"

Tudatunkban az árnyék a sötétséghez, az élet árnyoldalához kötődik. A természetben és az emberi tettekben megjelenő kettősség azonban a világrend része. Yin és jang: egymást kiegészítő ellentétpárok. A kínai jang szó a hegy napos, a yin a hegy árnyékos oldalát jelenti. Maró, fájó, indulatokat gerjesztő és pusztító belső folyamatainknak, lelki tartalmainknak van pozitív vonzata, fényoldala is. Minden tettünk mögött ott rejlik az egész világot mozgató rend, aminek a káosz is része. Ez a minden emberben ott rejlő rend fénylő árnyékot vet a világra. Az előadás felveti és átélhetővé teszi a fehér árnyék létét és jelentőségét.

A(z) Artus előadása

Bemutató időpontja:

2014. április 26., Artus

Stáblista:

Hozzászólások