Színház

Svejk, a derék elsőháborús katona

vígjáték, magyar, 2014.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Nyakunkon a százéves évforduló, amint a Monarchia nyakán ott volt száz esztendeje az európai háborús izgalom kollektív lelkesedése. Sírjunk-e mindezen vagy röhögjünk? Švejk, a prágai Kehely söröző híres nevezetes kutyapecére, a főhős, maga sem veszi észre, hogy irdatlan lelkesedése évtizedeken át ad majd erőt minden olvasónak, mikor a tomboló háborús ostobaság közepén mulatni vágyik.

A regény nyolcszáz oldala kimeríthetetlenül komikus helyzetek sorát kínálja. Szegeden a Kisszínház húsz esztendeje már fölmutatta egyszer ezt a lehetőséget. Nem valamiféle fölújítás születik mégsem: a fúvószenekarral fölszerelt kocsmánk örök. Ahogy Katz tisztelendő úr, Lukaš főhadnagy és a Nő is az.

Mi, magyarok egészen másképp éltük/éljük meg az elsőnek mondott világháborúsdit, mint a derék, győztes szomszédok. Vonaton és lövészárokban, sorozásokon és kutyasétáltatás közben a kérdés mégis ugyanaz: Mit ér az ember, ha bájosan hülye, de mégis katona.

Jaroslav Hašek (1883?1923) cseh író, újságíró. Nézeteiért többször bebörtönözték. Részt vett az első világháborúban. Legismertebb regénye a Švejk, a derék katona. Több mint hatvan nyelvre lefordították.

A(z) Szegedi Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2014. november 21., Szegedi Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Bretschneider (& Balou, az Alfa és az Omega)
Katz (a pap & Jungwirt, a fürdőző)
Lukas főhadnagy (& Rendőrkapitány)
Wendler kereskedő (& Schwarzburg generális)
Kraus ezredes (és Vodička)
Főkalauz (& Kutya)
Katonák (doktorok, fősintérek, rendőrök, határőrök)
Söröskorsó-főfelelős (és főlovász)

Alkotók

Hozzászólások