Színház

Szentivánéji álom

vígjáték, magyar, 2012.

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

Mohácsi János a múlt évadban a Naftalint (illetve a fantasztikus "szekrény-ötletre" épülő Heltai-bohózat Mohácsi-féle változatát) vitte színre Szombathelyen. Hogy mi érdekli itt és most ebben a Shakespeare-vígjátékban? Íme, a válasz: "A múlt évadban úgy adódott, hogy két hetet próbáltam egy kaposvári osztállyal, mert kiesett egy kurzusuk - én meg éppen kéznél voltam, nem mentem el még Pécsre. Ott dobódott föl a Szentivánéji - mint téma. Na most én ezt a darabot nem szeretem - illetve nem szerettem soha. De eljutottunk Titániának egy nagymonológjához, amiben fölmerül, hogy amióta veszekszik Titánia meg Oberon, azóta elromlott az időjárás. Na, ez a szekrény a Szentivánéji álomban: hogy milyen az, amikor összecsapnak az elemek. Ez izgat most. Lenn az emberek dolgoznak, foglalkoznak apró-cseprő dolgokkal - fölöttük meg dúl a titánok harca."

A(z) Weöres Sándor Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. január 27., Weöres Sándor Színház

Stáblista:

Szereplők

Theseus (Athén ura)
Hippolyta (amazonkirálynő, Theseus menyasszonya)
Philostratus (athéni protokollintendáns)
Egéus (Hermia atyja)
Lysander (szerelmes Hermiába)
Demetrius (szerelmes Hermiába)
Hermia (Egéus leánya, szerelmes Lysanderbe)
Heléna (szerelmes Demetriusba)
Werkner Lajos
Hornung Gáspár (parkolóellenőr)
Lichtneckert Pál (céllövöldés)
Memlauer Iván (részecskegyorsító)
Tordasi Barna (partjelző)
Faragó Imre (ombudsman)
Gerde Lívia (röntgenasszisztens)
Oberon (tündérkirály)
Titánia (tündérkirályné)
Pukk (égetnivaló)
A váltott gyerek

Hozzászólások

9/10
FElepHánt 2012 febr. 28. - 14:13:13 9/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

Peloponnészoszi verõfény helyett albioni köd, cseperészõ esõ jellemzi az idõjárást, a borongós atmoszféra azonban nem gátja a fergeteges komédiának. A szokásos szófacsarok, mohácsis igen-nem játékok, anakronisztikus beszólások mellett még dramaturgikus betoldá-
sokra is maradt energia. A bûvös p/r/ipacs-virág Szabó Tibor Philosztráteszének szemébe is freccsen, szerelmi vágyában üldözi is derekasan a rémült Puck-ot...
Trokán Péter Theseus királyként édeleg amazon menyasszonyával, fenséges formátumát még vörös sídzsekiben, az athéni erdõben futó tündérkalandra vadászva is megõrzi. Nagy Cili energikusan használja ki a Hippolyta szerep bõvített lehetõségeit, Philostratus, majd a Postás bõrébe bújva Avass Attila tûnik fel.
Horváth Ákos férfiasan, Zayzon Zsolt még hernyóként araszolva is hiteles, keserûen érdes Marcz Fruzsina, mint Helena, Csonka Szilvia elbûvölõ cukorfalat, de polifón halottsiratójában drámai erejét is felvillantja.
Mohácsi János hosszan kifuttatott jelenetei a legkisebb poénnak is teret biztosítanak, a gondosan kimunkált szituációk ennek ellenére megõrzik elõre mutató feszültségüket. Beindul az esõgép, a monoton surrogás egy pillanatra a régesrégi, kaposvári Ördögök hangulatát idézi, megpihenhetnek a hasizmok, a kacagás-orkán picit magunkba mélyedõ meditációba csitul. Mertz Tibor töprengõ Oberonja inkább racionális, mint túlvilági, a manóvilág játékos ravaszkodásait Bajomi Nagy György ezerarcú Puckja képviseli. Dörzsölt, meg-
hunyászkodó, fürge és méltóságteljes, kiszól a nézõtérre, belopja magát a szívbe, a pompás karakterfigura meghatározó középpontja az elsöprõ humor-cunaminak.
Kovács Márton zenéje zörejeivel, zizzenõ csinnjeivel, csellóbúgással társul az esõcseppek ostinatójához, akusztikus háttere a transzcendenciát erõsíti, a klarinét-basszusklarinét folyamatosság tündérmesévé transzformálja a szerelmi zûrzavarokat.
Megjelennek a Mesteremberek, Werkner Lajos, alias Szerémi Zoltán csak üggyel-bajjal tudja a próbát összetartani, a derék iparosok szépen helytállnak, még az Oroszlán is megtalálja, a színfalak mögé,szó szerint "elment" hangját... Orosz Róbert falzettben komédiázik, Szabó Gyõzõ mennydörgõ hangon intonálja Pyramus tirádáit. Hajdanában ebben a szerepben tûnt fel ama feledhetetlen Szentivánéjiben, akkori jógalégzéses hasmeresztését most már valódi pocakkal gömbölyíti. Szamárfeje papírból van, ahogy a görnyedõ hajóvontatók is könnyebb súlyokat vonszolnak a nyitó-záró képben, ne várjon senki húsbavágó tragédiát, kicsit ázottan is örüljön az életerõs vígasságnak.
Mohácsi János alkotásával az alig pár éves Szombathelyi Weöres Sándor Színház újabb lépést tett a fajsúlyos színházi mûhellyé válás irányában. - És milyen barátságos maga az épület, az elõcsarnok, a terek tágassága, ...a büfé a süppedõ fotelekkel! A színpad ölelõen széles, a nézõtér meghitten puha akusztikájú, váratlan Ajándok: itt Színház született!!!