Színház

Szóról szóra

előadás, 2011.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Szóról szóra a magyarországi 2008-2009-es romák elleni támadássorozat tényeiből kiindulva vizsgálja a magyarországi többségi társadalom reakcióját és felelősségét a mai hazai légkör kialakításában.

Két állítás igaz egyszerre: a gyilkosságokat egyértelműen elítéli a magyarországi fehér lakosság 90%-a. Ugyanakkor több mutató szerint is ugyanezen csoport 95%-a kisebb-nagyobb mértékben rasszista, ha a cigányokról van szó. Ezzel az utóbbi adattal próbáljuk meg szembesíteni magunkat és közönségünket. Ha ez sikerül, akkor kezdhetünk dolgozni a probléma megoldásán.

Az előadásban elhangzó szövegek a verbatim munka elveinek megfelelően eredeti anyagok, melyek hosszát és sorrendjét az alkotók határozzák meg anélkül, hogy e szövegeket a legcsekélyebb mértékben is stilizálnák vagy átírnák. Interjúztunk túlélőkkel, hozzátartozókkal, ügyészekkel, rendőrökkel, a helyi kisebbségi önkormányzat vezetőivel, polgármesterekkel, de nagyban támaszkodunk a közszereplők publikus megnyilvánulásaira és a médiavisszhangra is.

Az előadás egy nemzetközi csapat közösségi munkájával készül, melyben elsősorban színészek, dramaturgok és drámaírók alakítják a végső produkció formáját. Michael Bhim és Mihaela Michailov hazájuk legismertebb fiatal drámaírói közé tartoznak, fő profiljuk a dokumentarista színház, ahogy David Schwartz és Schermann Márta rendezőknek is.

A(z) Nemzeti Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások

Anzelma 2011 febr. 25. - 13:56:12
A darab egyik erénye lehetne (mert még nem láthattam) amennyiben újraértelmezhetné a "rasszista" definícióját, mert annak jelentését, különösen az utóbbi 15-20 évben tökéletesen eltorzították, rövid távú célokért (pl. szociál-politikai) másra is elhasználták.
A kifejezés nyílvánvaló torzulására mutat rá az is, hogy a "fülszöveg" szerint, mintha a gyilkosságokat elitélõ 90%-ból csaknem mindenki -95%- latens "rasszsita" volna...? A témát közelebbrõl ismerõként én azért ezen finomítanék kissé, s " Ha ez sikerül, akkor kezdhetünk dolgozni a probléma megoldásán."
Ugyanakkor nem értem a föltünõen nagyszámû nem magyar (nem Magyarországon, s nem a magyar VIDÉKI cigányság körében, peremén szocializálódott) közremûködõ valóságos szerepét: ha csak nem bizonyos érzelmi(?)szálak motiválják, akkor meg ismét az objektivitás kerülhet veszélybe.
pappistvan 2011 febr. 25. - 11:08:03
Nagyon örülök ennek az elõadásnak. Lehet, hogy idealista és naiv vagyok,de hasznosnak tartom. Úgy hiszem a mai értelmiségnek KELL reagálnia ezekre a szörnyûségekre. És hátha lehet tenni valamit ez ellen a zsigeri fajgyûlölet ellen, ami kezd teljesen természetesnek, elfogadottnak tûnni!Gratulálok a kezdeményezéshez!Attól tartok,sajnos nem azok lesznek kiváncsiak erre a gesztusra akiknek szól!! De kötelességünknek tekintem tenni valamit a mostani helyzet ellen! Még egyszer gratulálok, és kívánok kitartást a munkájukban!
Szûcs Júlia