Színház

Szőrös pisztráng

táncelőadás, 2010.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A víz romboló és alkotó, pozitív és negatív, elválasztó és egyesítő ősanyag. Az alaktalan, formátlan víz a kezdet és a vég káosza, amely, noha belseje áramlik, nem indul sehonnan, és nem mozog semmilyen cél felé. Szétválaszthatatlan, forma nélküli, sohasem csökkenő alapanyag, amelyből minden kiemelkedik, és amelybe minden visszatér: az örökké létező ősegység.
Míg a mozdulatlan, végeláthatatlan tenger az örökkévalóságot, addig a változó folyó az idő megfordíthatatlan, könyörtelen múlását idézi fel. A vízből mint az élet forrásából kiemelkedő dolog tehát formát kap, vagyis megszületik, behatárolhatóvá válik, s elkezdi önálló életét. A víz különféle halmazállapotokon keresztül zajló körforgása az anyag rejtélyes megmaradását mutatja; a forma vagy alak, a tér és idő örök ismétlődését. E köré a mindent átható erő köré szerveződik a táncszínházi előadás dramaturgiája, amely ehhez az őselemhez kötődő állandó kapcsolatunk, viszonyunk lehetőségeit járja körbe.

"Koreográfusként egy olyan formanyelvi világ kialakítására törekszem, amelyben a Kárpát-medence folklórjának mozgásanyaga, archaikus értékrendje ötvöződik mai színpadi kifejezési formákkal. Ennek a fúziónak a célja, hogy kiaknázza a néptáncból mint mozgásanyagból eredő dinamikai és ritmikai értékeket, és ezt az erőt párosítsa a kortárs tánc plasztikai gazdagságával. Számomra ebben a folyamatban az egyik legfontosabb szempont az organikusságra való törekvés" ? vallja a rendező-koreográfus Katona Gábor.

A(z) Udvarhely Táncműhely előadása

Bemutató időpontja:

2010. március 23., Udvarhely Táncműhely

Stáblista:

Hozzászólások