Színház

The Place Where We Belong (A hely, ahova tartozunk)

előadás, 2009.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Az előadás a nemzeti identitás, a hovatartozás, a kirekesztettség és a beolvadás témakörét járja körbe. A rendhagyó technikai megoldásoknak köszönhetően a nézők kukkolóként követhetik a főszereplő provokatív utcai beszélgetéseit a belváros szívében.

A Holland Cunami című előadással nálunk is népszerűvé vált Space produkciói két kultúrában gyökereznek, hiszen vezetői a magyar Ardai Petra és férje, a holland Luc Van Loo. Munkáikat dokumentum-színházként határozzák meg. A valóság és a fikció határán egyensúlyozva igyekeznek aktív párbeszédet kezdeményezni, és társadalmi problémákat tesznek személyessé.

A The Place Where We Belong (A hely, ahova tartozunk) című produkció során Petra a belvárosban ismeretlen járókelőket szólít meg. Arról kéri a véleményüket, hogy ha el akarná hagyni Hollandiát, akkor Budapest megfelelő hely lenne-e a családjuk számára új otthonnak. A nemzeti hovatartozás problémáját járja körül, és közben kérdéseket vet fel az identitáshoz való ragaszkodás jogosságáról. A provokatív utcai beszélgetéseket a közönség egyrészt élőben, madártávlatból látja a magasból, a Kecskeméti utcai szálloda impozáns üveghídjáról. Másrészt a színésznőre erősített kamera és mikrofon segítségével a nézők amolyan lélek-kukkolóvá válnak: tisztes távolból, monitorokon és fülhallgatókon keresztül leshetnek be a mások gondolataiba.

A Space kollektíva Amszterdamban és Berlinben óriási sikerrel mutatta be a produkció első változatát, a budapesti előadás mégis ősbemutatónak számít. A művészek teljesen átírták és az itteni viszonyokra adaptálták a kérdéseket. Az alapszituáció is egészen új, hiszen Petra ezúttal a szülővárosába tér vissza. Budapesten nem bevándorló, de húsz év után vajon tényleg HAZAjön Magyarországra? Vagy ő már Hollandiába tartozik, hiszen ott született a gyermeke? A nagy kérdés: vajon hol van az otthon, a hely, ahova tartozunk.

A(z) Hotel Mercure Budapest Korona előadása

Bemutató időpontja:

2009. október 2., Hotel Mercure Budapest Korona

Stáblista:

Hozzászólások