Színház

Törvényen belül

dráma, 2020.

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

A Narratíva Kollektíva előadása.

1959. Magyarország. Szalánczky Évát a határon agyonlövik, amikor talán emigrálni készül. Marosi hadnagy elhatározza, hogy kideríti Éva történetét és rejtélyes halálának okát. Nem tudjuk meg, ki ölt meg kit és miért, de Marosi a már nem élő Éva segítségével talán közelebb jut önmagához…

A Törvényen belülben benne van az egész elmúlt rendszer és minden, ami hat ma is: kiskapuk, kompromisszumok, titkos szeretők, elhallgatások, elhazudott életek és mindezzel szemben Éva, aki nem hajlandó a megalkuvásra. Hiszen „Miféle hűség az, amire falakkal kell vigyázni?”

Konzulens: Kovács D. Dániel, Hegymegi Máté, Pass Andrea

Művészeti titkár: Kiss Réka Judit
Kommunikációs munkatárs: Kónya Klára, Ötvös Veronika
Produkciós munkatárs: Csató Kata, Hegedűs Judit

A rendező munkatársa: Asztalos Nóra

Bemutató időpontja:

2020. január 6.,

Stáblista:

Szereplők

Marosi János, főhadnagy
Szalánczky Éva (hang), Kismányoki Lívia, Módri Magda, Cunika
Horváth Ödön, Lívia férje
Erdős Ferenc, főszerkesztő
Blindics László, őrnagy

Hozzászólások

Edmond Dantes 2020 márc. 05. - 16:45:48 Előzmény kadimre
Attól tartok, fordítva tetszik ülni a lovon :-) Galgóczi Erzsébet baloldali író volt és nem rendszerkritikus. Ebben a kisregényében sem úgy általában a "kommunista rendszer embertelenségét" akarhatta bemutatni, nem "általános problémákról és társadalmi konfliktusokról" beszélni, ellenkezőleg: éppen saját -nem titkolt- leszbikussága volt a motívum, ami a mű megírására késztethette. Azaz NEM "terheli egyébként érvényes mondanivalóját egy leszbikus szerelmi problémával": neki a "leszbikus szerelmi probléma" volt a középpontban...már amennyire ezt akkor megtehette. Az előadás az, ami sajnos nem jó: egyrészt, a társadalom alig csökkenő előítéletessége ellenére ma nem kell meghalnia egy "más"féle nemi identitású embernek, vagyis a téma ma nem olyan "ütős" mint a mű keletkezése idején. Másrészt a gyenge rendezés és a talán emiatt is többnyire felejthető alakítások igazi színházi élményt sem nyújtanak.
5/10
kadimre 2020 febr. 09. - 21:33:41 5/10
Nagyon erdekes es ertekes darab, de csak reszben sikeres. Egyreszt tapinthatoan bemutatja a mult kommunista rendszer embertelenseget es az emberi kapcsolatokra hato elnyomorito hatasat. Az ilyen rendszer kikenyszeriti a konformizmust, az alszentseget, a hazugsagot es az egyeni autonomia elveszteset. Ami viszont nekem idegen az az hogy a fohos no alapveto erzelmi konfliktusat eppen egy viszonzatlan leszbikus kapcsolat segitsegevel abrazolja. Nincs semmi bajom a leszbikus vagy homoszexualis kapcsolatokkal, de amikor altalanos emberi problemakrol es tarsadalmi konfliktisokrol van szo, akkor az ilyen - meghatarozasbol kifolyolag csak kisebbsegi csoportokat erinto - es igy sok sajatos es nem altalanosithato problemaval terhelt viszonyok nem a legalkalamasabbak arra hogy szeles korben altalanosithato sorsokat abrazoljanak. Ugyanez a darab sokkal jobban mukodott volna haz az iro nem terheli egyebkent ervenyes mondanivalojat egy leszbikus szerelmi problemaval.