Színház

Trója

rockopera, 2 felvonás, magyar, 2012.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A méltán világhírű film és az ókori legenda kel életre ebben a két felvonásos musicalben. Szerelem, harc, büszkeség, bátorság és minden nagy érzés, mely a világot mozgatja megjelenik a produkcióban kitűnő hangok tolmácsolásában. Az ókor leghatalmasabb és legtekintélyesebb hadvezérét Akhilleuszt az örök hírnév iránti csillapíthatatlan étvágya veszi rá, hogy Trója alá vonuljon Agamemnón zászlaja alatt ? de végül a szerelem lesz az, ami meghatározza sorsát. Két civilizáció fog összecsapni a becsületért és a hatalomért. Ezrek fognak elesni a dicsőségért vívott harcban. Egy egész nép fog eltűnni a föld színéről ? a szerelemért.

A(z) Sziget Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások

8/10
Johann 2013 aug. 13. - 12:09:38 8/10
Tavaly novemberben láttam ezt a musicalt a RaM Colosseumban, úgy rémlik, az volt az utolsó elõadás. Sajnáltam, hogy utána levették a mûsorról, másoknak is jó szívvel ajánlottam volna, tán még én is újra megnéztem volna.
A mûfajmeghatározást illetõen némi következetlenség érzékelhetõ itt, a port.hu-n (hol rockoperaként, hol musicalként tüntetik fel). Én szándékosan a musicalt használom, egyértelmûen ilyennek találtam a karakterét.
Egyébként összességében kellemes meglepetést okozott a mû. Elsõsorban a "történeti hûség" mércéjén: amennyire meg tudtam ítélni, szinte minden fontos szempontból az eredeti (görög mitológiai) cselekményt követték. Ez már csak azért is lényeges, mert sok iskolás csoport jár a RaM-ba és nem mindegy, hogy a kisdiákok milyen hitelességû "segédeszközt" kapnak tanulmányaikhoz.
Ez a hitelesség bizonyára fontos volt a Thetist alakító Papadimitriu Athinának is. Milyen különös és kivételes lehetett neki egy ilyen darabban szerepelnie!
A Trója elõtt nem sokszor jártam a RaM-ban. Ezért nem is igen tudtam válaszolni, amikor egyik barátom feltette nekem a kérdést (épp aznap este, amikor a Tróját indultam megnézni), hogy mitõl is "élményszínház" a RaM Colosseum. Amikor aztán Akhilleusz szekerét egy élõ ló húzta be a színpadra, arra gondoltam, ezt kellene látnia neki is, mert talán éppen az ilyen egészen páratlan momentumok miatt állítja magáról a RaM, hogy "a fõváros elsõ élményszínháza". Ahogyan említettem, a Trója azóta - sajnos - lekerült a RaM mûsoráról, de a Sziget Színház másik elõadása, a Honfoglalás továbbra is mûsoron van (eszerint: http://www.ramcolosseum.hu/repertoar ). Abban is van ló. :)