Színház

Twins

táncelőadás, 45 perc, magyar, 2009.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Te. Meg én. Mi?

Ikrek. Olyanok, mint két tojás. Egy fiú és lány. Egyformák és mégis nagyon különbözőek: játszanak, bújócskáznak, rivalizálnak, kutatnak, menekülnek, kacagnak, görkorcsolyáznak, egyensúlyoznak… Ketten vannak. Szimbiózisban. Körülöttük egy izgalmasan sötét fantáziavilág, ahol csak ők ketten léteznek, ez az ő elvarázsolt birodalmuk. Ismernek minden apró szegletet, a szédítően magas hintát, a madárhangokat, a sötétet és a fényt, a bűvös üveggolyót.

De vajon ők ketten tényleg egyformák-e? Megoszthat-e egymással mindent egy testvérpár? Képesek-e mindig együtt létezni, és boldogulnak-e, akarnak-e boldogulni külön? S egyáltalán: mi van, ha az Egyik nem is létezik, csak a Másik képzeletében?

A Twins – Ikrek a tánc nyelvén mesél az ikerlét mélyebb rétegeiről, érzéki érveket fölmutatva a tudatalatti kincsestárából. Jeleket és tüneteket szállít analízis helyett, érzelmi delíriumot az egység korszakából, még mielőtt a testvérpár a szép- új-digitalizált világgal találkozott volna. Ikercsillagokként köröznek a tér lehámló pályáin, míg elválaszthatatlannak hitt kapcsolatukban végig nem élik az ikrek paradoxonát: hiába az egypetényi közösség, a születés utáni nagy utazás számukra már aszinkronitás, ahol önálló személyiségüket kell megtalálniuk.

Az alkotó nem keres végső megoldásokat, de hiszi, hogy a szembenézés a föloldhatatlannal nem más, mint a folyamat kezdete. A Twins játékkal, traumákkal,felismerésekkel teli különleges utazás az én-te-mi-ők titokzatos koordinátarendszerében.

A Frenák Pál Társulat 2006-ban mutatta be Milan című kompozícióját, melyben a koreográfust Agota Kristof írónő A nagy füzet című műve inspirálta. Az ember méretű marionettfigura, valamint az egyre inkább bebábozódó hús-vér élőlény végteleníthető kettősének ikerdarabja kelt életre a 2009-es Twins –Ikrek-ben, majd született újra a 2012-es vadonatúj verzióban Nelson Regueraés Vasas Erika főszereplésével.

 

A produkció rendszeresen és nagy sikerrel turnézik Franciaországban úgynevezett jeune public azaz a fiatal generációnak szóló előadásként, az előadás május 22-én, ebben az évadban utoljára látható Budapesten, utána rögtön Gisor városába utazik.

A(z) Frenák Pál Társulat előadása

Bemutató időpontja:

2009. február 12., Frenák Pál Társulat

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások