Színház

Urbi et orbi

zenés előadás, 1 felvonás, 90 perc, magyar, 2014.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

"Pilinszky János szövegét, mint librettót használjuk, mégsem klasszikus értelemben vett operát hozunk létre, hiszen nem áriák és recitativók váltogatják egymást és mégis végig: zene. Végig zene és ének, szöveg, betűk, hangok és felhangok."

Két pápa, egy fekete és egy fehér. Az egyik az agonizáló, haldokló pápa, a másik az eljövendő. Az egyik fekete trónján, a másik fehér trónján ül. A szín: a Vatikánnak a Szent Péter térre nyíló ablaka. A tömeg a téren várakozik. Várják pápájuk halálát. Várják az áldást. "Urbi et orbi" a testi szenvedésről, "Urbi et orbi" azaz a városnak s földkerekségnek, vagyis az egész világnak szóló igét. Amit "kapnak" az valami egészen más. Csoda? Meglepetés? Váratlan fordulat? Isten fricskája? Valami.

Semmi "vendégszöveg". Pusztán az alapanyag, mint alap-anyag.

Pilinszky a történet nélküli színházat vágyta, erre voltak dámapróbálkozásai. Mélyen és gazdagon gondolkodott a világról és hitt - többek között - a szavak erejében.

Pilinszky így "beszélget" erről Sheryl Sutton-nal:
"Kamaszkorom egyik legzavaróbb élménye volt, hogy a nagy regények unalmasak. Később - még mielőtt botfülemmel Bachot fölfedeztem volna - rájöttem, hogy a remekművek nem unalom előttiek, hanem unalmon túliak. A modern irodalomban ma már többnyire az zavar, hogy nem meri vállalni az unalom kockázatát. (...) A művek szinte kivétel nélkül unalmon inneniek, túl "csupaszok", túl "merészek", vagy egyszerűen túl "hangosak" és "meglepőek" ahhoz, hogy bemerészkedjenek abba a zónába, ahol Tolsztoj, Racine, Dosztojevszkij, de főként Bach oly természetesen elidőzött. És akkor tettek egy lépést, amire a monoton eső, az élő szív és annyi minden mellett legpéldásabban talán a tenger képes. Nincs szabadság, és nincs igazi nagyság az unalmon túli közlések nélkül."

A(z) HOPPart Társulat előadása

Bemutató időpontja:

2014. április 11., HOPPart Társulat

Stáblista:

Hozzászólások

nobodyathome 2014 ápr. 18. - 18:50:44
Hogy miért maradt le a vége az iménti hozzászólásból? Az utolsó mondat így szól: "na meg jó színházról beszélünk"
nobodyathome 2014 ápr. 18. - 18:42:04
A véleményalkotáshoz viszont vélemény szükségeltetik. A bejegyzésrõl szûkszavú véleményem van: ahhoz képest, amilyen rövid, bõséges locsogásnak hat. Ja, és meg nagyképû... Semmi nem tudható meg belõle.
A kritizált darabról többet is írtak már, na meg jó sz...
3/10
FElepHánt 2014 ápr. 12. - 13:01:25 3/10
Az unalomhoz Bach kell. Ha elõzõleg súlyos tartalmak vannak.
De hogy csak a semmi...
3/10
FElepHánt 2014 ápr. 12. - 12:57:11 3/10
Pilinszkyt inkább olvasni! Így blaszfémia.
Ilyen fantasztikus erõket és fantasztikus egyéniségeket erre használni: vétek.
A zenérõl: nulla. Énekelni pedig az énekeljen, aki tud. És azt, amit tud.