Színház

Utazás a koponyám körül

előadás, 2021.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Karinthy műve minden idők egyik legjobb betegségmemoárja, és világirodalmi szempontból is egyedülálló alkotás. Szívszorító nyomozás a „nagy diagnózis” után. Egészségből a betegségbe- ez minden ember rémálma, és élete második felének szinte elkerülhetetlen nagy változása. A mű máig jelentős irodalmi és emberi értékkel bír, hiszen Karinthy elemi kíváncsisággal fordul a világ titkai felé. Kutatja önmagát, az orvostudomány, a tudomány jellemzőit, megszállottan, mégis némi öniróniával áthatva. Hisz a tudomány erejében, megváltó, emberi életeken átívelő hatalmában. Karinthy racionalista stílusa, örökös önreflexiója és érzékenysége a paródia iránt teszi mélységesen
átélhetővé és szórakoztatóvá a műveit. A humor az élet elemi része Karinthynál, ebből a perspektívából elemez mindent. 
A társulat előadásában, Scherer Péter megformálásban, reményeink szerint, egy minden szempontból Karinthyhoz hű előadás születhet, melyben a kiszolgáltatottság, és magány egyetemes érzésének plasztikus megfogalmazása mellett, a továbblépés lehetősége és a jövőbe vetett remény is
megfogalmazódhat. A kisprózából készülő szövegkönyv, vagyis a színpadi adaptáció elkészítése így igen nagy kihívást jelent az alkotók számára. 
A mű egyrészt egy rendkívül precíz, analízáló leírása a betegség körül kibontakozó történéseknek, másrészt a belső víziók, álmok és reflexiók bonyolult szövevénye. Éppen ezért az előadás, a színészi játék személyességén túl, erős zenei hatásokra kíván építeni, melyben a rendkívüli muzikalitással rendelkező Marton Róbert színész nyújt segítséget. A zenei betétek és atmoszféra pontos
szerkezeti felépítése, a próza és a dalbetétek egyensúlyának megteremtése az alkotók munkájának első, és egyik legfontosabb állomása.
A történetet elbeszélő férfi főszereplő mellett, a kiszolgáltatott élethelyzetben folyamatosan jelenlévő, női gondoskodást is plasztikus formában kívánja megjeleníteni az előadás. Az ápolónő és a feleség, Böhm Aranka szerepében valamint egyéb „angyali” formában, az énekben és prózában is egyaránt kíváló tehetségű színésznő, Parti Nóra egészíti ki az alkotói csapatot. Az előadás terveik szerint felnőttek és a fiatalabb korosztály számára is élményt adóvá válhat.

A(z) Nézőművészeti Kft. előadása

Bemutató időpontja:

2021. október 7., Nézőművészeti Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
kiskiss 2022 máj. 28. - 22:00:12 10/10
Pestújhelyi napok alkalmából láttam az előadást. Rendkívül megterhelő volt számomra. Olyan előadás amiről sikítva rohannék ki, de nem lehet. Feloldozza az eddig feldolgozatlan blokkjaimat. Odaszegez, rabul ejt, amikor már sikítanék, hogy hagyják abba mert nem akarom hallani és látni tovább ezt az egész sztorit, valahogy mégis érdekel és tudom, hogy végig kell néznem és az jó lesz nekem. Édesapám agydaganatban halt meg 20 éve. Azóta feldolgozatlan és kimondatlan, kimondhatatlan dolgok kerültek a helyükre.
Mindhárom művész zseniális, Scherer Péter remek színész, végigszenvedtem vele azt, amit apámmal nem, mert ott külső ténykedő és segítő voltam. A színész viszont behúzott. Parti Nóra jelenetei fellélegzést adtak, robbani készülő feszültséget oldottak, rendre az utolsó pillanatban, mielőtt már épp szétszakadtam volna a feszültségtől. Marton Róbert figurája és jelenléte, sokszínű megmozdulása a maga módján humorral töltve, létszükséglet volt. A zenék, a dalszövegek is tetszettek (kivéve a Für Elise tartalom azt szívesen kihagytam volna mert unásig van mindenhol jelen).
Összességében egy színvonalas, de nehéz előadás volt ez mind az előadók mind a nézők számára.