Színház

VAMP, a vámpírmusical

musical, 2 felvonás, magyar, 2012.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Alexandra egyedül tölti szürke hétköznapjait és éjszakáit ódon házának mélyén, mígnem egy este meglátogatják régi tanítványai, a három - azóta felnőtt - gyermek, kik valaha titkon házában töltötték szabadidejüket. A vendégség új színt hoz Alexandra életébe, fájdalmait és csalódásait maga mögött hagyja, ám az éjszakát szinte észrevétlenül megfertőzi a fiatalok között megbúvó sok ellentét, melyek egyre inkább felszínre kerülnek, míg végül vendéglátójuk titkáról is lerántják a leplet. Amint ráébrednek, hogy Alexandra valójában vámpír, lassan mindhármukat megérinti az örök fiatalság ígérete, melynek néha még a legerősebbek sem tudnak ellenállni. Egész éjszakát átívelő intrikába kezdenek, hogy megszerezhessék a sötétség ajándékát. Egyikük sem sejti még, mi vár rájuk...

Zenés előadás, mely feszegeti a határvonalat opera, musical és prózai színház között!

A Drakula és a Vámpírok bálja sikere után nincs is mit csodálkozni azon, hogy idén újabb vámpír témájú darab kerül a magyar közönség elé. Elhamarkodott lenne azonban egy újabb "vámpírklón" darabra gondolni, mely csak meglovagolja elődei sikerét.

A mű sem zenéjét, sem történetét tekintve nem hasonlít a hazai előzményekre, hangulata pedig leginkább Anne Rice világát idézi. Jake Perrine 1989-ben komponálta a musical első dalát, és később ennek sikerén felbuzdulva 1993-1995 között készítette el a teljes művet. A VAMP végleges formáját 1998-ban érte el, és három év múlva debütált a Lamb's Theaterben, New York egyik kedvelt off-Broadway színházában.

Szeptemberben Budapesten is felgördül a függöny, leszáll az est, felcsendül a mű jellegzetes nyitánya, kezdetét veszi az éjszakába nyúló macska-egér játék. Onnantól pedig megszűnnek a szabályok, és megszűnik az idő...

A(z) Turay Ida Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. szeptember 7., Turay Ida Színház

Stáblista:

Hozzászólások

andingo 2012 szept. 09. - 00:10:50
Ilyen kritikán aluli, semmihez nem hasonlítható, semmirõl nem szóló színházi darabot rég láttam. A cselekmény szála felvehetetlen és ezáltal követhetetlen volt. A leírást utólag elolvasva kicsit érthetõbbé vált az egész, bár úgy gondolom, hogy a darabot megnézve kellett volna megérteni. Egy csábítási jelenetnek is szemtanúi lehettünk, ami kemény szexjelenetté vált annak ellenére, hogy a színészeken pokróc volt, és félhomályban voltak. Nem hiszem, hogy Alexandra éneke bárkinek is elterelte volna a figyelmét. Vámpírokra jellemzõ tulajdonságokat nem láttunk, kivéve A darab végén Simon fehér arca. Valaki akkor harapja meg az ember nyakát, ha vámpír, ebben a darabban a nem vámpírok is haraptak, azonban az csak a legvégén derült ki, hogy õk halandók voltak. Mint tudjuk, a vámpírok vérszívással ölni is tudnak, ezt itt fojtogatással oldották meg. A vámpírokra jellemzõ gyors mozgás helyett a KFT zenekar Bábu vagy címû dalának címszereplõjének robotmozgását láthattuk. Bár a szereplõk hangterjedelme széles skálán mozog, és kiválóan énekeltek, sajnos ez nem feledtette a rossz forgatókönyvet, pedig az alaptörténet jó, és akár sikerdarabot is lehetett volna belõle csinálni. A közönség egy része ennek eredményeképp az elõadás szünetében végleg elhagyta a nézõteret.