Színház

Vandana - Magasztalás

táncelőadás, 2009.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

"Tested maga a Mindenség / Hangodból született a világ összes nyelve, / a Holdat és a csillagokat csupán ékszer gyanánt viseled, / Neked hódolok örökké tiszta Úr!"

A Bharatanatyam indiai klasszikus színpadi tánc. Leszármazottja az ősi dél-indiai templomi táncosok művészetének, amelyben zene, tánc, színészet, költészet és spiritualitás elválaszthatatlan egységet alkot. A Bharatanatyam kifejezés szanszkrit szavak kompozíciója, bhava (érzelmek), raga (dallam), tala (ritmus) és natyam (tánc). E táncforma két fő alkotó eleme - a nritta - avagy tiszta tánc, melyet a nyak és a szem finom mozgását ellenpontozó erőteljes lépések, hajlások és virtuóz, eleven lábmunka jellemez, illetve - az abhinaya - amely arcjáték és kézmozdulatok speciális gesztusnyelve az érzelmek kifejezésére. Dél-India eszmeiségében a Bharatanatyam a végtelen univerzum ünneplésének egyik formája, a táncos előadásával úgy önmagát, mint a nézőt az egyetemlegesség felé hivatott emelni.
Kiss Tímea a kilencvenes években szeretett bele az indiai táncba. Somi Panninál kezdte, majd Indiában folytatta tanulmányait Anuradha Shinde tanárnőnél és Adyar K. Lakshman táncmesternél. Szegeden 2003 óta tanít, első tanítványai Ádász Mariann, Berki Éva és Friedrich Uta.

A(z) ALTeRRA Kortárs Előadóművészeti Központ a Régi Zsinagógában előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

10/10
uttam 2009 szept. 16. - 15:50:39 10/10
Kiegészítés: Ádász Mariann, Berki Éva és Friedrich Uta is táncolni fog az est folyamán.