Színház

Ványa bácsi

színmű, magyar, 2010.

Értékelés:

14 szavazatból
Szerinted?

Többszörös jubileumot ünnepel a Vígszínház, amikor műsorra tűzi a Ványa bácsit. Százötven éve született Anton Pavlovics Csehov. A Vígszínház megnyitásával majdnem egyidőben, 1897-ben írta a Ványa bácsit. Kilencven éve színházunkban volt a dráma magyarországi premierje, Hegedűs Gyulával a címszerepben. Negyven éve, Horvai István legendás előadásában Latinovits Zoltán alakította a főszerepet. Csehov a drámaírás és a színházművészet legnagyobb újítói közé tartozik. Utolérhetetlen stílussal és érzékenységgel ábrázolja a lélek legapróbb rezdüléseit, az elfojtott vágyakat és beteljesületlen álmokat, az érdek nélküli szerelmet, az emberi gyarlóságot, önzést, a generációk közti, sokszor kibékíthetetlennek tűnő ellentéteket.
Az előadás díszlettervezője, a világhírű Michael Levine, előző évadunkban a Varázsfuvola bravúros díszletével aratott komoly szakmai elismerést. Marton László, több nagysikerű külföldi bemutató után először rendez Csehov-drámát a Vígszínházban.

A(z) Vígszínház előadása

Bemutató időpontja:

2010. október 1., Vígszínház

Stáblista:

Szereplők

Szerebrjakov Alekszandr Vlagyimirovics (nyugalmazott egyetemi tanár)
Jelena Andrejevna (a felesége)
Szofja Alekszandrovna (Szerebrjakov lánya)
Vojnyickaja Maria Vaszilijevna (Szerebrjakov első feleségének anyja)
Vojnyickij Ivan Petrovics (VÁNYA BÁCSI) (a fia)
Asztrov Mihail Lvovics (orvos)
Tyelegin Ilja Iljjics (elszegényedett földbirtokos)
Marina (öreg dajka)

Hozzászólások

Reiner Tibor 2011 febr. 12. - 10:25:52
Nagyon ütõs elõadást láttunk tegnap este. Nekünk az elsõ "Csehov mû" volt színpadon. Már értjük miért szeretnek színészeink "Csehovot" játszani.
5/10
surviver 2010 nov. 29. - 13:37:20 5/10 Előzmény ienysiv
Egyestés darab, de legalább ezt is láttam.
A díszletek igazán jók.
7/10
ienysiv 2010 okt. 16. - 23:32:41 7/10
thölgyess nálam már rég elveszítette a hitelét az állandó negatív kritikáival!
Ez a Marton-féle rendezés egy szép,klasszikus feldolgozás,kicsit langyos,kicsit unalmas,szenvedély az nincs benne,de aki szereti ezt a fajta,kicsit régies színházat,az feltétlenül nézze meg!A színészi játék kitûnõ,Gálffi telitalálat a címszerepben,Hegedûs D.Géza valóban nagyszerû Asztrov!Hámori Gabi is nagyon jó és nagyon szép is!Nálam meg éppen Bata Éva a leggyengébb láncszem,túlzott darabosságával,nyerssességével agyonvágja az elõadást.Fesztbaum Béla isteni "Szivacs",Benedek Miklós is tetszett!:)Összességében nálam ez egy egyszer nézõs darab,de egynek jó!:)
szonya1 2010 okt. 09. - 13:49:58 Előzmény thölgyess
"szegény hajdani" ???
offtopic
Gabriella54 2010 okt. 09. - 13:19:59 Előzmény thölgyess
Totálisan OFF leszek, de eddig még egyetlen elõadásról sem írtál pozitív kritikát. Eleinte azt hittem, csak az adott mûvel, annak megvalósításával van bajod, de már látom, hogy az egész magyar színházi élettel. Nem hiszem, hogy olyen vacak lenne, amilyennek az hozzászólásaidból látszik. Sõt, rengeteg ellenpéldát tudnék felsorolni, de látom, mindhiába.
4/10
thölgyess 2010 okt. 07. - 21:20:14 4/10
Pedig mekkora darab ez! Elég a nyíregyházi Szász János rendezést felidézni, micsoda Ványa bácsi volt a szegéyn hajdani Kerekes József, micsoda félelmetes Szonja a káprázatos Szabó Márta! Egy tenyérnyi színpadon... Ez az órmótlan semmi a Vígben csak minket igazol: miért kerüljük ezt az épületet... Illetve: az utóbbi idõben Hegedüs D.Géza kétszer is meglepett, Õ most is tudott mit kezdeni Asztrovval, legalább egy ember volt, aki beszélni és hinni tud.! A másik ok majdnem titok: Bata Éva miatt a világ végére is el kell menni. Majdnem egészen jó, majdand nagy lesz ebben a szerepben/is/.