Színház

Vasárnap 16:48

dráma, magyar, 2012.

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Ödön von Horváth egy multikulturális Európában született, és számtalan országban élt élete során. Azonban a sokszínűségnek az árnyoldalát is meg kellett látnia: tanúja és elszenvedője is volt a harmincas évek egyre növekvő német antiszemitizmusának, melyet a kezdetektől élesen kritizált, és amely elől később menekülni kényszerült. Talán éppen a hazátlanság, az erős társadalmi kötődés hiánya tette őt a huszadik század elejének egyik legnagyobb moralistájává. A végítélet napja című műve is egy végtelen moralizálás, a felelősségről, a következményekről, a bűntudatról, és a felmentésről. Mindeközben kirajzolódik előttünk egy miniatűr társadalom, ahol felmerül a kérdés: az egyén, vagy a társadalom felelőssége nagyobb az elkövetett bűnért? A végítélet napja a lelkiismeret drámája, de emellett egy pszicho krimi is, ahol egy vasúti váltóőr gondatlanságából egy tömegszerencsétlenség alakul ki. A tragédiát felmentés - hangosan ünnepelt felmentés - követi, a felmentést pedig nem szűnő lelkiismeret furdalás. És természetesen bűnhődés.

A(z) Bárka Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. október 11., Bárka Színház

Stáblista:

Hozzászólások

3/10
daka25 2013 ápr. 07. - 22:12:18 3/10
Bujdosxoval kell egyetértenem. Tönkre vágta a szombat esténket ez a darab. Erõltetett, sokszor unalmas volt, a színészek túljátszották legtöbb esetben a szerepüket, a karakterek eltúlzottak voltak. Harsányak voltak és sokat káromkodtak ok nélkül. A poénok nem ültek, nem is tudtuk, hogy az poén-e, az egész darab nem volt elhelyezve. Ha lett volna szünet, otthagytam volna az elõadást.
:(
9/10
Ruma 2013 ápr. 06. - 22:56:19 9/10
Nekem minden új volt. Egy mini-arénában, szokványos díszletek és függöny nélkül, négy méterre az arcoktól, a húsos comboktól, a húslevestõl, … soha nem látott kiváló színészek komédiáznak … és hagyják, hogy a mocsarat felfedezzük … no és persze válasszunk, hol van az igazság.
6/10
bujdosxo 2013 jan. 12. - 19:43:00 6/10
Minden remek volt, kivéve a darabot. Sajnálom, hogy ezt kell mondanom.
10/10
slizard 2012 nov. 29. - 07:59:56 10/10
Tegnap lattuk, fantasztikusan jo volt!
A port.hu-n levo leiras kisse felrevezeto, mert az eloadas tele van humorral, a (veletlen) bun es bunhodes
problemajat majdhogynem groteszk modon dolgozza fel. Igazi tragikomedia,
remekul felepitve. Ha a Katonaban menne, tan kult eloadas is lenne.
Nagyon ajanlom!