Színház

Vavra Júlia - Willany Leó Improvizációs Táncszínház? ripples in silence / The misty waltz

táncelőadás, 50 perc

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

#félrehangoltvideoklip #leszedáltmusical #enerválttánc

A “ripples in silence,
The misty waltz” egyszerű koreográfiák, struktúráltan improvizatív mozgások és poetikus képek sorozata. Formanyelvét tekintve az inspiráció középpontjában egy torzult videoklip esztétikája áll. A térben a kódolható “show elemek” enerváltan tűnnek fel, ezzel delíriumos és álomittas hangulatot teremtve. Az ok-okozati összefüggések megszűnnek és a narratíva asszociatív módon alakul. A kitettség, teatralitás, szórakoztatni vágyás és az introverált, befelé irányuló, fókuszált folyamatok ütköznek. A mainstream és az absztrakt elemek furcsán nyugtalanító kombinálásával találkozhatunk.

A #kaméleon projekt a Willany Leó kollektíva folyamatos megújulásra való törekvésének egyik materializálása: egy-egy meghívott, külsős alkotó bevonásával igyekeznek magukat újradefiniálni és lehetőséget adni arra, hogy az improvizáció és a kortárstánc végtelennek tűnő fogalmához újabb gondolatokat adhassanak, ezzel is gyarapítva a hazai kortárs kánont.

A vendégkoreográfusokkal létrejövő kutatások, bár a közös munka bemutatóval végződik, folyamatuk legalább annyira hangsúlyos és fontos: a jelenleg 23 fiatal táncművészből és több mint 30 zenészből álló kollektíva tagjai folyamatosan változó, cserélődő kisebb csoportokban tanulhatnak egymástól. A közös kutatásban társadalmi és viselkedési szabályokra is reflektálnak a művészek: a cél, hogy egy dinamikusan változó váz alapján töltsék meg különböző improvizációs technikák segítségével az előadást. Azért, hogy az alkotófolyamatok valóban ezekért az értékekért tudjanak harcba szállni, a kollektíva olyan művészeket hív meg, akik eddigi munkásságuk során hasonló értékek mentén dolgoztak, mint a Willany Leó.

A #kaméleon sorozat 4. évadának meghívott alkotója, koreográfusa Vavra Júlia. A kutatásból létrejövő előadás bemutatójára a Willany Leó 15 fesztivál keretein belül került sor, a Trafó Kortárs Művészetek Házával koprodukcióban.

Vavra Júlia Budapesten élő, szabadúszó kortárstáncos, performer és koreográfus. Tanulmányait a Budapest Kortárstánc Főiskolán (2010-2015) és a School for New Dance Development nevű amszterdami egyetemen (2017-2021, mint koreográfus) végezte. Jelenleg előadóként és koreográfusként is tevékenykedik, itthoni és külföldi produkciókban.

Eddigi munkáiban fontos szerepet játszott a mozgás hangulatteremtő ereje és a közönség és performer közötti dinamikákra fektetett extra figyelem. Humorral és kínos szituációk megnyerő erejével próbál reflektálni az előadói szituációk izgalmára és ki nem mondott etikettjeire. Előző projektjében (Artists Like Me) különös figyelmet fordított a szabadúszó, független művészlét küzdelmeire, problematikáira és kontradikcióira. Általában azt keresi, hogy az őt érintő kimondatlan, tabu témákat, hogyan lehet performatív szituációkkal és szimbolikus képekkel manifesztálni.

Különböző médiumok és formanyelvek(videó, hang, karakter építés, szöveg, mozgás, fény, kellékek, jelmezek..) kombinálásával és egymásra ható játékával olyan tereket próbál teremteni, ahol a fikció és valóság határmezsgyéje arra sarkallja a közönséget, hogy megkérdőjelezze: mi az előadás része és mi nem? A meglepetés, a kiszámíthatatlanság, az aktualitás és a környezetre való akut reakció fontos az előadói és alkotói tevékenységeiben. A térrel specifikusan dolgozik: a színpad, a nézőtér és a színházi tér perifériái egyaránt porondként szolgálnak. Sose lehet tudni, hogy a performerek hol bukkannak fel.

Táncművészek: Bagyinszki Bánk, Bartók Eszter, Bundschuh Vera, Engelmann András, Laza Tímea, Oberfrank Réka, Pataki Noémi Kata, Temesvári Zsófia, Thury Zita, Váth Máté

Zenei közreműködő: Molnár András
Fény: Rovó Virág
Produkciós vezető: Pallag Sára

Koreográfus, alkotó: Vavra Júlia

Művészeti vezető: Grecsó Zoltán
A Willany Leó munkatársai: Oberfrank Réka és Szilágyi-Pallag Emese

Hozzászólások