Színház

Zorba, a görög

musical, magyar, 2016.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Zorba, az örök vándor, a javíthatatlan romantikus, a bölcs filozófus viszontagságos életét legtöbben Nikos Kazantzakis világhírű regényéből, vagy az Anthony Quinn főszereplésével készült nagyszerű filmváltozatból ismerjük. Musical-feldolgozását a Kabarét és a Chicagót is jegyző szerzőpáros, John Kander zeneszerző és Fred Ebb dalszövegíró írta.

Kazantzakis hőse vakmerően és elszántan él. Tudja, mi a szerelem és mi a barátság. Képes örömöt találni az egyszerű dolgokban, és szentül hiszi, hogy végső soron a szépség és a jóság uralja a világot, mert csak ez teszi az embert emberré. Zorba szabad, és ez a szabadság mindannyiunknak örök, beteljesületlen vágya.

"Ha lelki vezért kellene választanom, biztosan Zorbászt választanám. Mert benne volt meg mindaz, ami egy tollforgató embert megmenthet: sastekintet, amely a magasból nyílegyenesen csap le zsákmányára; a minden reggel megújuló teremtő tisztaság; a kéz biztonsága, a szív frissessége, az önnön lelkét kigúnyoló bátorság, s végül a tiszta, vad nevetés - mély forrású, mélyebb az emberi szívnél -, amely Zorbász öreg testéből szabadító erőként fakadt fel."
Kazantzakis: Zorba, a görög

A(z) Miskolci Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2016. január 16., Miskolci Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Niko (író)
Madame Hortense (fogadósnő)
Mimiko (mme Hortense szolgája)
Melina (az özvegy)
Mavrodani (a falu elöljárója)
Manolakosz (az öccse)
Pavli (a fia)
Lukasz (rendőrfőnök)
Lemonisz kapitány
Zaharia atya
Lola (táncosnő)
Marina (táncosnő)

Hozzászólások