Színház

Zorba

táncjáték, 2 felvonás, magyar, 2000.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Zorbász, a görög - ez a magyar címe Níkosz Kazantzakisz 1946-ban megjelent regényének, amely egyszerre tartalmaz szenvedélyt és szenvedést; örömet és keserűséget. De életigenlése minden bánattal dacol; minden bajt, minden fájdalmat elsöpör.
A regény más művészeti ágak képviselőit is megihlette. 1964-ben Michael Cacoyannis készített nagysikerű filmet a történetből Zorba, a görög címmel, Mikisz Theodorakisz zenéjére, a címszerepet pedig az utánozhatatlan Anthony Quinn játszotta.
1999-ben Keveházi Gábor modern balettszínpadra álmodta Kazantzakisz hőseit.
A két főszereplő: a szemlélődő, ifjú intellektuel és a határozott, tettrekész Zorba szövetsége - a regénynek megfelelően - az eltérő élettapasztalatokon és a különbözőségek tiszteletén alapszik. Közös erővel képesek lennének valami újat, valami nagyszerűt alkotni. S bár vállalkozásuk elbukik, és érzelmi tragédia is sújtja mindkettőjüket, barátságuk a megújulás reményének jelképe. Ahogy Keveházi írja: "Ajánlom a Zorbát annak az embernek, aki bármikor meghalhat, aki bármikor elvesztheti szerelmét, akit katasztrófa érhet, aki egyik napról a másikra anyagilag tönkremehet. Mindenkinek azt üzenem ezzel a balettal, hogy mégis... Mégis ez a Föld a mi otthonunk, ez az élet a mi életünk, ezt kel boldoggá tennünk."

A(z) Magyar Nemzeti Balett előadása

Stáblista:

Hozzászólások