Zenekar

Albinoni Kamarazenekar



Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az Albinoni Kamarazenekart kamarapartnereimből 1968-ban alapítottam, felerészt fizikushallgatókból és fizikusokból, mivelhogy jómagam is fizikus vagyok. Első fellépésünk az országos "Ki mit tud"-on volt, ott az amatőr kamarazenekarok közül elsők lettünk. (Ez olyan régen volt, hogy idén már a 60 év felettiek "Ki mit tud"-ját nyertük.) Ma már kevés alapító tagunk van, de négyen-öten még fizikusok vagyunk a fellépők közt és most is játszik köztünk ELTE TTK-s egyetemi hallgató.

Hangversenyeinket az egykor nagyhírű Egyetemi Színpadon kezdtük (ma Piarista Kápolna), művelődési házakban, templomokban, egyetemeken, fesztiválokon folytattuk, de még sok más helyen is, ahova meghívást kaptunk (pl. nemzetközi tudományos konferenciák megnyitóján).

Idővel csatlakoztak zenetanárok és hivatásos muzsikusok is az Együtteshez, elsősorban szólistaként, de nálunk a hangszeres szólisták is benn ülnek a zenekarban. Ők alkalmakként jönnek a műsortól és persze a ráérésüktől függően. Sok ma ismert hangszeres művész és opera- vagy oratóriuménekes kezdte pályafutását az Együttesünk szólistájaként. Ha a fellépéseinkért pénzt kapunk, azt a szólisták kapják (meg az autósok, ha vidéken játszunk) és a költségeinket fedezi. A koncertjeinken a belépés többnyire díjtalan, zenei szolgálat, amit csinálunk. Örülünk, ha elvihetjük a zenét olyanoknak, akik nem tudják megfizetni, nem tudnak elmenni pénzes koncertre, vagy egyáltalán fel sem találják magukat, hogy hogy jussanak zenéhez. Meg persze élvezzük a muzsikálást, meg a sikernek is örülünk.

Komoly zenei népművelő, ismeretterjesztő munkát vállalunk, elsősorban barokk zeneszerzők megismertetésében és népszerűsítésében. Sok ismeretlen vagy kevéssé ismert szerző remekművét mutattuk be. A koncerteken minden műsorszám előtt ismertetést adok a zeneszerzőről és a műről. 

A koncerteken kívül igen gyakran lépünk fel templomokban, egyrészt a liturgiát szolgálva, másrészt pedig egyházzenei áhítatokon, hiszen az ének-zenekaros műveknek ez a természetes helye. Ilyen alkalmakon a barokk szerzőkön kívül magyar vagy Magyarországon működött, szinte ismeretlen koraklasszikus zeneszerzők műveit is játsszuk (pl.: Istvánffy Benedek, Menner Bernát és Gr. J. Werner műveit), de pl. Mozart miséket is. Fő templomi működési helyünk a budapesti Magyar Szentek Temploma, de máshol és más felekezetek templomaiban is fellépünk. Legutóbb pl. evangélikus templomban.

A hangszeres előadások mellett szívesen kísérünk énekeseket és kórusokat is. Többször előadtuk A. Vivaldi legnagyobb ének-zenekaros alkotásait: a Glóriát és a Magnificat-ot, G. B. Pergolesi Stabat Materét, T. Albinoni és J. S. Bach Magnificat-ját, G. Fr. Händel Messiását és Alessandro Scarlatti Passióját. Előadásainknak többször volt partnere a Magyar Örökség díjas Budapesti Kórus is, de leggyakrabban az Imperatrix Énekegyüttes. A szólistáink legtöbbször hivatásos muzsikusok és énekesek.  Repertoárunkon számos gyönyörű barokk templomi szólókantáta is szerepel nemcsak Bachtól, hanem főleg olasz barokk szerzőktől.

Évi 20-30 alkalommal lépünk fel koncerteken, templomban és fesztiválokon. A 2010-ben Kőszegen megrendezett XVI. Országos Kamarazenekari Fesztivál-ról elhoztuk az "Aranyserleget", a Megyei Önkormányzat díját.

Hozzászólások