Zenekar

As I Lay Dying



Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Megalakulása: 2001

2001-ben a zenekar eredetileg trióként alakult meg, Tim Lambesis (ex-Society's Finest) gitáros, Evan White gitáros és Jordan Machino dobossal - persze a felállás tovább bővült, így még ugyanabban az évben a zenekar felvehette debütalbumát, a "Beneath the Encasing of Ashes" lemezt, amit aztán amerikai klubturné követett.
Az album extrém hardcore zene volt, iszapos hangzással - a számok két perc körül mozognak, és nagyrészük spontán élvezhetetlen. Dallamszegény, komplex és még éretlen is volt ez a lemez. Ettől függetlenül Amerikában meghozta a kellő underground ismertséget, Európába pedig csak 2006-ban juthatott el a Metal Blade féle újrakiadás keretein belül.
2002-ben a zenekar a San Diegans American Tragedy-vel kiadott egy split cd-t, amin öt szám volt hallható (ezek nagyrésze fellelhető a Frail Words Collapse lemezen). Itt már érződött az, hogy megvan az irány: a hardcore zene metalosabb oldalán szeretnének továbbhaladni - amit addig nem sok zenekar vállalt be.
Így 2003-ban robbant a bomba világszerte (persze főleg Amerikában): a Frail Words Collapse lemez hírnevet kovácsolt a bandának. Kiforrott gitármelódiák, dallamos ének és hörgés, néhol extrém grind tempók vagy TDEP-re jellemző elborulások. Az album máig a zenekar csúcsa. Így el is indulhatott egy hosszabb körút előbb hazai pályán, majd Európában is. A zenekar hódítása insiprálta az amerikai kortárs bandákat is.
A mélyen keresztény vallású zenekar vidóklipben is meg akarta mutatni a világnak (a koncerten is) pusztító erejét: a Forever (live) és a 94 Hours videója is növelte az ázsiójukat.
Olyan zenekarokkal turnézhattak együtt világszerte, mint a Killswitch Engage, In Flames, Shadows Fall, Lamb Of God és a Haterbreed.
2005-ben a banda új anyaggal jelentkezett, a Shadows are Security azonban csak hazai pályán hódított: az európai közönség már ráunt a metalcore hullámra. Pedig az anyag kifejezetten élvezhető, csak túlzottan letisztult: a FWC-ben még volt egy harapós, friss temperamentum, amit a Shadows-on szinte teljesen elhagytak. Ezután a Metal Blade 1 év elteltével újra piacra dobta a banda korai szárnypróbálgatásait.
Az As I Lay Dying a mintapélda arra, hogy van olyan zenekar, akinek az az egyénisége, hogy nincs egyénisége. És mivel ők már a kezdeteknél is ott bábáskodtak, ezért mindenképpen sokra becsülendő a munkásságuk.

A zenekar tagjai:
Tim Lambesis - ének
Jordan Mancino - dob
Phil Sgrosso - gitár
Nick Hipa - gitár
Josh Gilbert - basszusgitár

Lemezek:
Beneath the Encasing of Ashes (2001)
Split EP(with San Diegans American Tragedy (2002)
Frail Words Collapse (2003)
Shadows are Security (2005)
A Long March: The First Recordings (2006)


Hozzászólások