Zenekar

BeatriceMég nincs szavazat!

Légy te az első!

Megalakulása: 1970

A Beatrice története 1969-ben indult, amikor néhány lány beategyüttest akart alapítani. A lányzenekart Csuka Mónika vezette, az egyetlen tag, akinek hangszere volt (egy elektromos gitár).

Az első felállás:
Csuka Mónika - ének, gitár
Nagy Katalin - billentyűs hangszerek
Hamar Kriszta - basszusgitár
Csuka Mary - dobok

A lánycsapat az akkor befutott Rangers együttes segítségét kérte az elinduláshoz. Novai Gábor természetesen segítségükre sietett, sőt a névalkotásban is az ő keze van. ("Legyen benne a beat szó, de legyen lányokra utaló is.") 1970-ben megszületett a Beatrice. Jó kapcsolatot ápoltak a Gemini együttes tagjaival is, például Csuka Maryt Bardóczi Gyula tanította a dobolásra.

A lányok gyakran cserélődtek a csapatban, egy ideig Szűcs Judith, a későbbi szóló sztár is szerepelt benne mint billentyűs. A csapat nem adott ki albumokat, nem maradt utánuk egyetlen felvétel sem. A zenekar több alkalommal is miniszoknyában lépett fel, ami abban a korban a lázadás egyik legüdébb színfoltját jelentette.

1974-ben és egy ideig Próféta néven zenéltek, majd ismét visszatértek a Beatrice névhez. 1976-ban Nagy Feró érkezése az együttesbe változásokat hozott. (Csuka Mónika és Nagy Feró házasságán túl is.) A kezdetben több stílusban játszó banda hamarosan komoly sikereket ért el, a Tessék választani! fesztivál megnyerését a "Gyere kislány, gyere ..." című diszkószámnak köszönhették, de játszottak keményebb zenét is (Jimi Hendrix, Deep Purple stb.).

1977-ben Nagy Katalin és Hamar Kriszta helyére Bencsik Sándor gitáros és Temesvári András basszusgitáros érkezett. A lányok a Mikrolied Vokálban, majd a Vadmacska együttesben zenéltek tovább. 1978-ban a Beatrice feloszlott.

Napjainkban Csuka Mónikának énekiskolája van, Csuka Marynak lemezstúdiója. Mary most is dobol. Mindkettejüknek jelentek meg szólólemezei.

1978-ban Nagy Feró újra megalakítja a Beatrice együttest, az első magyar punk jellegű banda megkezdi pályafutását.

Az Ős Beatrice felállása:
Nagy Feró - ének
Lugosi László - gitár
Miklóska Lajos - basszusgitár
Donászy Tibor - dobok
Gidófalvi Attila - gitár

Ez a korszak a legendás "csirkedarálás" korszaka Ozzy Osbourne mintájára. A zenekar koncertjein élő csirkék ledarálása - legalábbis a zenekar részéről - valójában sohasem fordult elő, de valószínűsíthető, hogy ez csak a kádári rendszer propagandája, (konkrétan pedig a zenei élet akkori potentátja, Erdős Péter -aki a Hanglemezgyár vezére volt- kitalációja) ami fordítva sült el. A zenekar nyíltan támadta dalaiban (is) a diktatúrát, és habár hivatalosan nem volt betiltva, albuma mégsem jelenhet meg, koncertezni csak Nyíregyházán engedték. Feró útlevelét bevonták, ekkor adja magának a "A Nemzet Csótánya" címet. (Ami valójában nem így szerepel A "polón"... Oda az van írva "Nem nemzet csótánya" , de ezt tévesen a Nemzet Csótányának nézték....ami rajta is maradt Ferón (Nagyferó emlékiratai (Azok a boldog szép napok) )

Ebben a korszakban alakul ki a magyar punk-csöves-hobó-ricsés öltözködési műfaj is, melynek kihagyhatatlan kelléke a babos (piros alapon fehér pöttyös) kendő, a szakadt farmer és a fekete (mű)bőrdzseki.

A csapat 1980-ban közösen adott koncertet az akkor nagyon népszerű Omega és LGT együttessel. Az eseményt egy lemez örökítette meg. Ebben az évben Lugosi László elhagyta a zenekart, a megüresedett helyeket két új tag, Vedres József és Bogdán Csaba töltötte be. A Beatrice ebben az évben bővült Waszlavik "Gazember" László billentyűssel.

1981-ben a Zenész Szakszervezet "a rendszer kérésére" elhatárolta magát a zenekartól, a Beatrice másodszor is feloszlik.

1982-ben Vedres József és Nagy Feró megalapította az ős-Bikinit. Feró két lemezt készített a csapattal, majd kilépett onnan 1984-ben.

1987 a rendszer gyengülését és a Beatrice újjászületését hozta a hat éves hallgatás után. Ebben az évben a Beatrice fellépett a Pokolgép koncertjén. Bár nem volt teljesen fix a zenekar felállása (például Donászy Tibor az Eddába távozott), a zenekar hamarosan (1988-ban) új albummal jelentkezett, számaik felkerültek a toplistákra ("Boldog szép napok"). A zenekar fénykorát élte.

Az újraalakult Beatrice felállása:
Nagy Feró (ének)
Lugosi László (gitár)
Miklóska Lajos (gitár)
Zsoldos Tamás (basszusgitár)
Hirlemann Bertalan (dobok)

Az 1990-es és 1991-es évek sikerekkel teltek. Megjelent az "Utálom a XX. Századot" című album, amelyen több sláger is szerepelt ("8 óra munka", "Pancsoló kislány") (a Mahasz eladási listáját körülbelül háromnegyed évig vezeti az album). A szimfónikus zenekarral kísért koncertjükre érkező közönség megtöltötte a Budapest Sportcsarnokot.

Miklóska Lajos megalakította saját zenekarát Kuroshio néven. Nemsokára Hirleman Bertalan a Bikinibe, Zsoldos Tamás más együttesbe igazolt át. Erősítésként Pálmai Zoltán (HBB, P. Mobil) dobos és Zselencz László (Edda) basszusgitáros érkezett.


Az újraalakult Beatrice 1991-ben:
Nagy Feró (ének)
Lugosi László (gitár)
Zselencz László (basszusgitár)
Pálmai Zoltán (dobok)

1991-ben Brúger László (Kuroshio) gitáros érkezett a Beatricébe. Ebben az évben készült néhány videó-klip is ("Pancsoló Kislány", "Zakatol a vonat", "8 óra munka").

A rendszerváltás szele a zenekarra rossz hatással volt, a csapat nem tudta a politikai ellentéteket félretenni a zene érdekében, ismét szétesett. Nagy Feró megkezdte pártpolitikai pályafutását is, ezért sokan elpártoltak a zenéje mellől is. Az új Beatrice közönsége (némi érdektelenség után) szinte teljesen lecserélődött.

1992-ben kiadták a "Beatrice Daloskönyv" című kiadványt, melyben megjelentek Waszlavik László versei is. A zenekarba érkezett két ős-Bikinis, Németh Gábor és Vedres József. 1992. október 10-én a Budapest Sportcsarnokban koncerteztek, majd megjelent a "Betiltott Dalok -79". A Mahasz a Beatricének ítélte a :"92 legsikeresebb rockzenekara" díjat.


Az újraalakult Beatrice 1993-ban:
Nagy Feró (ének)
Zselencz László (basszusgitár)
Németh Gábor (dob)
Brúger László (gitár)
Vedres József (gitár)
Itt kell megjegyezni, hogy a Beatrice-nek is mint minden zenekarnak voltak Road-jai, azaz technikusai. A Simn testvérek. Ők voltak azok, akik a zenekart teljes mértékben magukénak tekintették, és mindent megtettek szívvel lélekkel a zenekar előrevitelének érdekében.

A kilencvenes évek derekán a teljes együttes lecserélődött Nagy Feró körül. A régi veterán zenészek helyére fiatal rockerek kerültek, csak Nagy Feró maradt a régiek közül.

Az Új Beatrice kezdeti felállása:
Nagy Feró (ének)
Brúger László (gitár)
Nagy Zoltán (dob)
Heffner Attila (basszusgitár)
Waszlavik László (billentyű)
Heffner Attila néhány hónap után átadta helyét az Akcióegységből érkező Laczik Fecónak. 1995-ben a távozót Brúger László követte, helyét két új gitáros foglalta el: Péter Zsolt és Székely Károly (Phobia, Harlem Rock).

1996-ban megjelenik az Új Beatrice "Ki viszi át ...?" című albuma, Nagy Zoltán elhagyta az együttest, őt Fülöp Istvánnal pótolták.

1998-ban megjelent VHS-en a "Magyar Vagyok" című koncertfilm. Ebben az évben szeptember 4-én 20 éves jubileumi koncertet tartottak a Petőfi Csarnokban, a koncert dupla CD-n is napvilágot lát.

1999 júliusában jelent meg a "Vakaroma" című lemez. Az év során újra kiadták az "Ez volt a XX. Század" című sorozatban néhány régebbi albumukat.

2002-ben Fülöp István távozott, Hirleman Bertalan érkezett, miközben megjelent Nagy Feró szólólemeze "Európai Show Illúzió" címmel. Egy évre rá Székely Károly és Péter Zsolt is elhagyta az együttest.

A zenekar jelenlegi felállása:
Nagy Feró - ének
Laczik Ferenc - basszusgitár
Magasvári Viktor - gitár
Nagy Hunor Attila - dob, ütőhangszerek

2005-ben Nagy Feró könyvet jelentet meg, amely az 1978-1983-as időszakról szól.

Lemezek:
Beatrice '78-'88 (1988) - dupla album
Gyermekkorunk lexebb dalai (1990)
Utálom az egész XX. századot (1991)
Vidám magyarok (1992)
Betiltott dalok ("Megkerült hangszalag", 1979) (1993)
Ki viszi át? (1996)
Vakaroma (1999)
Vidámság és rock & roll (2011)
Beatrice '77-'88 (CD újrakiadás, 2011)


Hozzászólások