Péter Dávid megmondja

A zsenik és a kvízműsorok különleges esete

Miért lehet sikeres formátum 2021-ben egy tisztán tudás alapú vetélkedő? Miért csak egy van a kereskedelmi tévék kínálatában? Milyen volt a Való Világ anno? Mit csinált a konkurens csatorna a tévézés Halálcsillaga, a Dáridó ellen? Ezekről beszélgettünk Wisinger Jánossal, A Géniusz című műsor producerével.

Az ATV-n futó A Géniusz kétségtelenül hiánypótló a mai tévés felhozatalban. Ki lehet jelenteni, hogy nincs mellette más vetélkedő, ami ilyen szinten csakis és kizárólag a tudásra alapozna. Mert vannak vetélkedők, de azok különböző showelemekktel vannak felpimpelve. Azoknál az szinte mellékes, hogy a játékos tudja-e a kérdésre a választ, az izgalmat nem az adja, hanem például az, hogy ki tudja-e hozni a nyereményét, vagy rácsukódik a bazár fotocellás ajtaja. A Géniusz producere, a műsor kitalálója, Wisinger János elmondta, hogy a formátum megalkotásakor arra összpontosítottak, hogy itt végre megmutathassák magukat azok a nagy tudású emberek, akiknek eddig valamiért nem volt lehetősége bizonyos vetélkedőkben szerepelni. Azt is elárulta, hogy itt egy párharcot is akartak láttatni. Wisinger sportból merített ötletet a vetélkedőhöz, így nem véletlen, ha a teniszben ismert elemek feltűnnek.

A műsor sikerességét a producer annak tulajdonítja, hogy ez kifejezetten az ATV nézőire lett kitalálva, és, amint az a nézettségen is látszik, el is találta őket. Sikerült növekedést is elérni, de ami számára még fontosabb, hogy karrierje során talán ez az első olyan tévés tartalom, ami egyáltalán nem megosztó. Bezzeg a Való Világ olyan volt, hogy nem akarta megcsinálni. Ehhez képest a második naptól mégis beszippantotta, és ahogy mesélte is, volt, hogy

éjjel is képesek voltak nézni a szerkesztőkkel együtt, ahogy egy villalakó nem csinál mást, csak az udvaron cigizik másfél órán át.

A műsor végül sikeres lett, és úgy véli, hogy nem csinálhattak olyan rossz munkát, ha 2022-ben megint jön egy újabb évad belőle.

Viszont kiemelt egy olyan tévétörténeti mérföldkőt, amit ő kifejezetten kudarcként élt meg. Amikor péntek esténként mindenki a Dáridót nézte, akkor neki az volt az elsőszámú feladata, hogy kitalálja, hogy mit lehet felhozni ellene. Pedig az RTL-en futott egy Koóstoló, ugyanazon napon, de tény, hogy a Dáridót, a TV2 akkori sikerműsorát nem lehetett megrogyasztani. 

Ezen kívül még sok másról is beszélgettünk. A teljes hanganyag itt elérhető.