Péter Dávid megmondja

Emlékezzünk csak vissza a leszbikus csók és a közmédia legutóbbi esetére

Szóval ez volt a teszt. Ha ki lehet vágni a “kínos” jeleneteket, akkor minden meg van oldva. Ezek szerint ez volt a tévés műsorokra is kiható törvénymódosítás tartalomfogyasztásra irányuló felvezetője.

Fura dolog történt az elmúlt időszakban a közmédia egyik csatornáján. A szokásostól eltérő furcsaságra gondolunk. Attól lettek idegesek az emberek, hogy egy szuperhős sorozat egyik epizódjából kivágtak leszbikus csókjeleneteket. Pedig a műsor 18+-os karikával ment, ráadásul este 10 után. Sőt! A vicc az egészben, ami miatt tényleg kiverte a biztosítékot, hogy az adásban viszont minden gond nélkül mutattak hetero szexjelenetet.

Ha ez igaz, ha ez tényleg így volt - a közmédia nem reagált a megkeresésünkre - és nyugodtan feltételezhetjük, hogy ez így volt, akkor röviden az van, hogy amíg két nő érzéki csókolózása nem mehet, addig egy férfi és egy nő kemény kefélése igen. 

 


De mi értelme van ennek? Miért kell kivágni egy ilyen jelenetet? Mennyire rombolja a fiatalokat célzó csatorna fiatalos(ch) sorozatában egy leszbikus jelenet az alaptörvénybe iktatott “normális” családról kialakított képet - az apa férfi, az anya nő, ugyebár? 

A történet szerint amúgy lényegében nem számít, hogy az a jelenet lement-e vagy sem. A karakterépítés szempontjából is elhanyagolható. Nem ez mozgatja a fő szálat. Persze mellékes sztorinak érdekes, jó kis adalék, érdekes színfolt a leszbikus szál. Mondjuk pont ezt kompenzálja a főszereplő, aki egy kemény csaj, és keményen és érzelemmentesen, vadul tud döngetni egy faszival. De amúgy tök lényegtelen a szex. A sorozat a fizikai erő kontra szellemi fölényről szól. Sőt, igazából egy bántalmazó kapcsolatot mutat be, amiben a fizikailag fölényben lévő nő teljesen a hatása alatt van egy férfinak, aki verbálisan bántalmazza, uralkodik felette. Jó, ez itt persze egy emberfeletti szuperképesség, de elég simán átültethető hétköznapi szituációkba. Tehát ez egy full komplex sztori, amiben az említett szexjelenetek nagyon maximum csak azért vannak, hogy legyenek. 


Ezért is indokolatlan, hogy így meg lett cenzúrázva. Ha cenzúrázva lett egyáltalán. Hisz az is lehetséges, hogy egy olyan változatát vette meg a Petőfi tévé, amiben nincs ez a jelenet. De erről nincs információ, hogy létezik-e leszbikus jelenetektől mentes verziója a Jessica Jonesnak. Ezzel együtt, de akár ettől függetlenül is felmerül a kérdés, hogy vajon így ment le a House of Cardsnak annak a része, amiben Frank Underwood lesmárolja az egyik testőrét? Az vajon ki lett vágva? vagy az, amikor a feleség dugja meg a férjet? Az lement adásban? Vagy ezek nem felelnek meg a Petőfi tévé és annak nézőinek az értékrendjébe?


És ha önhatalmú cenzúra volt a magyar tévé részéről, akkor még milyen filmeken kéne átmenni és kivagdosni a klasszikus családmodellel nem egyező jeleneteket?


Mindez a Jessica Jones  egy része miatt… 

Ja, hát most esik le. Szóval ez volt a teszt. Ha ki lehet vágni a “kínos” jeleneteket, akkor minden meg van oldva. Ezek szerint ez volt a tévés műsorokra is kiható törvénymódosítás tartalomfogyasztásra irányuló felvezetője. Ugyan fennakadt a rostán, az emberek egy rétegénél kiverte a biztosítékot, de, eltelt pár hét, a Jessica Jones rajongói nem borították lángokba az MTVA székházát a kivágott jelenet miatt. Ahogy mondani szokás, nincs itt semmi látnivaló, haladjunk tovább.