Péter Dávid megmondja

Hajós András humora túl kifinomult lehetett a tévénézők többségének

Ezért bukott meg minden vicces(nek szánt) late night show jellegű műsora.

Hajós András a mai napig igen szórakoztató figurája a magyar televíziózásnak. A zsűrizéseiben is van humor. Még Dalfutár című műsorában is van némi vicces lazaság, egy kis önreflexió, de csak annyi, amennyi indokolt. Amikor a Gyertek át!-ban van, akkor zsigerből tolja az odaillő figurát, a jó rezonőrt. A Heti Hetesben pedig számos emlékezetes pillanatot szerzett: ha úgy volt, akkor egy egymondatos viccel, ha amúgy, akkor egy hosszabb sztorival emelte a hangulatot, sőt, esetenként még gitárt is fogott és dalra fakadt. 

Tehát minden megvan Hajósban, hogy rá lehessen építeni egy egész műsort. Egy one man show-val felvezetett beszélgetős, szórakoztató valamit. Több próbálkozás is volt erre. Nem lehet mondani, hogy nem kapott több esélyt ez a projekt. Hajós egyszer azt mondta, hogy amikor meghívták valami műsorba, ahol korábban Fábry is megfordult, akkor közölte, hogy ugyanazt a gázsit kéri.

Nem garantálja, hogy ugyanolyan jó is lesz, de a gázsi az annyi legyen. Ennél a hasonlatnál maradva:

Hajós azért nem lett Fábry 2.0, mert nem volt elég pronyó. 

A szó jó értelmében persze. Fábry sem volt az, de az általa eljátszott karakterek tudtak azok lenni. Illetve a beszéde is eléggé ízes volt. Ebből adódóan

hiába fogalmazott sokszor nagyon kacifántosan, míves szavakat használva, amit direkt poénként használt, ezeket még simán fel tudta lazítani egy p*nás vagy f*szos viccel.

Persze Hajós is tudott altesti humorral operálni, de ez az ő karakterétől kicsit idegen volt. Hajós András alapvetően egy magas kultúrát értő közeget képviselt. Ami nem baj, hisz a tévé sokszor kapja meg azt, hogy mennyire lealacsonyodik. Szóval Hajós, illetve Hajóssal megpróbáltak újítani egyet. Egy kicsit magasabb polcra tenni a szórakoztatást. Ezt a polcot viszont nem annyira nézegették az emberek.

Az lett volna a feladat, hogy a mezei nézőt érettebb, intelligensebb viccekkel szórakoztassa. Ehhez a kifinomult humort le kellett volna hozni egy szinttel lejjebb a megfelelő eszközökkel, pár hasonlattal, hogy mindenki megértse. Ehhez képest várták, hogy majd a nézők felnőnek, hogy majd segítség nélkül leesnek nekik a poénok. Na, ez nem sikerült. De a tehetségkutatók trash részére ráerősítő Benne leszek a tévében sem futott jól. Ott inkább a koncepciót nézték be, nem a műsorvezetőt. Ezért ezt hagyjuk is.

Forrás: Index / YouTube


Hajós András viszont kiváló főszereplője maradt más műsoroknak. Kis mennyiségben tehát oké ez a humor (meg már Hajós is remekül alkalmazkodott ezekhez a helyzetekhez, amikbe belekerül néha), de egy estét nem bír el. Illetve nem bírt el anno. Hogy most mi lenne? Ahogy a YouTube-on egyeseknek működik a late night show (Péntek Esti Partizán), és működik a Dalfutár is, úgy talán

most már egy Hajós one man show is elférne ezen a platformon.