sPORT

Anglia egy kihagyott büntetővel jutott a fináléba

Nem jó cím, amit meg kell magyarázni, ám ezúttal kivételt kell tennem. A szenzációsan játszó dánok ezen a labdarúgó Európa-bajnokságon először tudták bevenni az angol kaput, ám egy öngóllal később ki is egyenlítettek. A hosszabbításban egy vitatható módon megadott tizenegyes után a büntetőt Harry Kane Kasper Schmeichelbe lőtte, ám az angol csapatkapitány szerencséjére és a dán kapus szerencsétlenségére a labda visszapattant a Tottenham Hotspur csatára elé, aki másodszor már nem hibázott...

Forrás: Getty Image

 

Enyhe angol mezőnyfölénnyel indult a találkozó, ám egy parádés lövés - a kontinensviadal első közvetlen szabadrúgásgólja - után először kaptak gólt a tornán, és így először kerültek hátrányba. Pickford - új angol csúcsot elérve - 721 perc után kapitulált a kapuban.

A 32. percben két dán szabadrúgás következett egymás után az angol térfélen, a másodikat 24 méterről Mikkel Damsgaard (Sapmdoria)a sorfal mögött elcsavarva a jobb felső sarokba zúdította, Pickford nem tudott hárítani (0-1).

A mindössze 21 éves Mikkel Krogh Damsgaard, aki öt nappal ezelőtt ünnepelte születésnapját már Oroszország ellen is betalált. Damsgaard szülővárosában, Jyllinge-ben kezdte a labdarúgást, nyolc évig volt a helyi csapat tagja, ahol édesapja volt az edzője. 2013-ban, miután egy mérkőzésen felfigyeltek a játékára, az FC Nordsjælland igazolta le.

Forrás: Getty Image

 

2017-ben csupán tizenhét évesen mutatkozott be a felnőttek között a Dán Kupában, és gólpasszt adott a Vejgaard elleni találkozón.  Az olasz élvonalban szereplő Sampdoria 2020. február 6-án jeletette be, hogy a következő idénytől Damsgaard az ő játékosuk lesz. A dán középpályás 2024 nyaráig írt alá, a genovaiak 6,4 millió eurót fizettek érte.

Forrás: Getty Image

 

A Transfermarketen május 26-án 13 millió euró volt Damsgaard értéke, ám ezt az Eb után akár meg is duplázhatja.

A dán vezető találat után érezhetően magasabb lett az iram, az angolok a kapott gól után ocsúdva támadásba lendültek, s bár Kasper Schmeichel bemutatott egy nagy bravúrt, a következő angol támadásnál már ő is tehetetlen volt: megszületett az Eb 11. öngólja.

A 39. percben Kane indította Sakát a jobb oldalon, az ő centerezése után a Sterling elől menteni igyekvő Kjaer becsúszva továbbította a labdát saját csapata kapujába (1-1).

A fordulást követően hamar újabb Schmeichel-bravúrnál hördült fel a Wembley közönsége, és eztán is inkább a házigazda nyomott, bár mindkét kapu előtt adódtak lehetőségek, a rendes játékidő hajrája pedig inkább a dánoké volt.

 

Getty Image

 

Ám következett a hosszabbítás!

A 102. percben Sterling tört be a dán tizenhatoson belülre, elesett Maehle és Jensen között, a játékvezető pedig büntetőt ítélt, majd a videós elemzés után el is végeztette a tizenegyest. Harry Kane (Tottenham Hotspur) állt a labda mögé, és bár a bal alsóba tartó lövést Schmeichel kivédte, a középre ütött labda éppen Kane elé pattant, aki az üres kapuba lőtt (2-1).

Az utolsó 15 percre passzív játékra rendezkedtek be a házigazdák, míg a cseréi elfogytával, Jensen sérülése miatt emberhátrányban futballozó dán együttes nem tudott egyenlíteni. Így a megnyert 1966-os világbajnokság után 55 évvel ismét nagy torna fináléjába jutott Anglia, és készülhet első Eb-döntőjére.

Forrás: Getty Image

 

Labdarúgó Európa-bajnokság, elődöntő:

Anglia-Dánia 2-1 (1-1, 1-1, 2-1) - hosszabbítás után
London, Wembley Stadion, 64 950 néző, v.: Danny Makkelie (holland)
Gól: Kjaer (39. - öngól), Kane (104. - tizenegyesből), illetve Damsgaard (30.)
Anglia: Pickford - Walker, Stones, Maguire, Shaw - Phillips, Rice (Henderson, 95.) - Saka (Grealish, 69.; Trippier, 106.), Mount (Foden, 95.), Sterling - Kane.
Dánia: Schmeichel - Christensen (Andersen, 79.), Kjaer, Vestergaard (Wind, 105+1.) - Stryger (Wass, 67.), Hojbjerg, Delaney (Jensen, 88.), Maehle - Braithwaite, Dolberg (Nörgaard, 67.), Damsgaard (Poulsen, 67.)

Az Olaszország-Anglia fináléra vasárnap 21 órától kerül sor, ugyancsak a Wembleyben.

Forrás: MTI