sPORT

Cseh-szlovák siker a futball Európa-bajnokságon - Összefoglaló

Glasgow-ban Csehország két góllal nyert Skócia ellen, míg Szentpéterváron Szlovákia tréfálta meg Lengyelországot. Sevillában egy színvonalas mérkőzésen, végül 0-0-ás döntetlennel zárult a svéd-spanyol összecsapás.

A találkozó elején ugyan a skótok futballoztak lendületesebben, de a csehek fokozatosan jöttek bele a meccsbe.

A 42. percben Darida ugratta ki a jobb oldalon felfutó Coufalt, aki tökéletesen ívelt közepére, Patrik Schick (Bayer Leverkusen) pedig hét méterről, a jobb alsó sarokba bólintott (1-0).

A fordulást követően a skótok kis híján egyenlítettek, de Hendry előbb a kapufát találta el, majd Vaclik védett óriásit.

 

 

Az 52. percben Schick kapott egy átadást a felezővonalnál, de ahelyett, hogy megindult volna, egy fantasztikus lövéssel, a félpálya közeléből, 45,44 méterről átemelte a hazaiak kapusát, megszerezve ezzel az Eb-k történetének egyik legszebb gólját (2-0).

Az ilyen jellegű statisztikákat 1980 óta mérik, és a Bayer Leverkusen támadójának 45,44 méteres találata a legtávolabbi az Eb-ken.

 

A régi rekordot a német Torsten Frings tartotta 35,3 méterrel, aki 2004. június 15-én a Hollandia elleni portói csoportmeccsen talált be.

Labdarúgás Európa-bajnokság

D csoport, 1. forduló:

Csehország – Skócia 2-0 (1-0)
Glasgow, Hampden Park, 9847 néző, v.: Daniel Siebert (német)
Gól: Schick (42., 52.)
Csehország: Vaclik – Celustka, Coufal, Kalas, Boril – Darida (Sevcik, 87.), Masopust (Vydra, 72.), Soucek, Jankto (Hlozek, 72.), Kral (Holes, 67.) – Schick (Krmecnik, 87.)
Skócia: Marshall – O’Donnell (Forrest, 79.), Robertson, Cooper, Hanley, Hendry (McGregor, 67.) – McTominay, McGinn, Armstrong (Fraser, 67.) – Dykes (Nisbet, 79.), Christie (Adams, 46.)

Anglia-Horvátország 1-0 (0-0)
Gól: Sterling (57.)

A D csoport állása: 1. Csehország 3 pont, 2. Anglia 3, 3. Horvátország 0, 4. Skócia 0

2. forduló:
június 18.: Horvátország-Csehország, Glasgow 18.00
június 18.: Anglia-Skócia, London 21.00

Szlovák siker Lengyelország ellen

Szentpéterváron a Szlovákia-Lengyelország találkozón Christian Eriksen milánói csapattársa Milan Skriniar szerzett győztes gólt.

A 18. percben a Ferencváros szlovák támadója, Róbert Mak bravúros cselekkel tisztára játszotta magát a bal oldalon, majd a tizenhatoson belülre érve lövésre szánta el magát. Mivel a labda előbb visszapattant a kapufáról, majd Wojciech Szczesny hátáról került a hálóba, ő az első kapus, aki öngólt szerzett az Európa-bajnokságok történetében (1-0).

 

 

Rögtön a második játékrész elején egy kombinatív lengyel támadás végén Maciej Rybus passzát Karol Linetty (Torino) továbbította a hálóba (1-1).

A 62. percben Grzegorz Krychowiak megkapta második sárga lapját, így a lengyelek emberhátrányba kerültek.

A 69. percben Marek Hamsík szöglete után Milan Skriniar (Internazionale) levette a labdát, majd középről, 14 méterről a hálóba lőtt (2-1).

A spanyol válogatott gól nélküli döntetlent játszott a svéd csapattal

Komoly spanyol fölénnyel indult a találkozó, mezőnyben és helyzetekben is messze ellenfelük fölé kerekedtek az ibériaiak, míg a skandinávok jószerével csak kirúgások és a rivális labdaeladásai után jutottak hozzá a játékszerhez. Lehetőségeikkel azonban nem tudtak élni a szünetig a háromszoros Eb-győztes spanyolok, a svédeknek pedig a pontszerzés reményében a biztonság volt az elsődleges szempontjuk a játékszervezésnél.

 

 

Ezzel együtt is az északi gárda járt közelebb a találathoz az első játékrészben: egy váratlan helyzet végén hazai kapufán csattant a labda. A spanyol fölényt jól mutatja, hogy az első félidőben három hazai labdarúgó is több passzt adott, mint a teljes svéd válogatott (59).

E csoport, 1. forduló:

Szlovákia-Lengyelország 2-1 (1-0)
Szentpétervár, Kresztovszkij Stadion, 12 862 néző, v.: Ovidiu Hategan (román)
Gól: Szczesny (öngól, 18.), Skriniar (69.), illetve Linetty (46.)
Kiállítva: Krychowiak (62.)
Szlovákia: Dubravka – Pekarik (Koscelnik, 79.), Satka, Skriniar, Hubocan – Kucka, Hromada (Hrosovsky, 79.), Hamsík, Haraslin (Duris, 87.), Duda (Gregus, 91.) – Mak (Suslov, 87.)
Lengyelország: Szczesny – Bednarek, Rybus (Puchacz, 74.), Glik, Bereszynski – Linetty (Frankowski, 74.), Krychowiak, Klich (Moder, 85.), Zielinski (Swiderski, 85.), Jozwiak – Lewandowski.

Spanyolország-Svédország 0-0
Sevilla, La Cartuja Stadion, 12 517 néző, v.: Slavko Vincic (szlovén)
Spanyolország: Simón – M. Llorente, Laporte, Torres (Oyarzabal, 74.), Alba – Koke (Ruiz, 87.), Rodri (T. Alcántara, 65.), Pedri – Torres, Morata (Sarabia, 66.), Olmo (Moreno, 74.) 
Svédország: Olsen – Lustig (Krafth, 75.), Lindelöf, Danielson, Augustinsson – Larsson, Olsson (Cajuste, 84.), Ekdal, Forsberg (Bengtsson, 84.) – Berg (Quaison, 69.), Isak (Claesson, 69.)

Az E csoport állása: 1. Szlovákia 3 pont, 2. Spanyolország és Svédország 1-1 (0-0), 4. Lengyelország 0
    
2. forduló:
június 18.: Svédország-Szlovákia, Szentpétervár 15.00
június 19.: Spanyolország-Lengyelország, Sevilla 21.00

(MTI)

 

Az Eb ideje alatt mindennap frissül hírekkel, érdekességekkel a sPort blog. Olvassatok minket!