sPORT

Hosszú Katinka most már elhiszi, hogy lesz olimpia

Az idei Nyári Olimpiai Játékokra már egy héttel ezelőtt elkezdtük vágni a centit. Azóta kiderült, hogy a rendhagyó tokiói olimpián egyáltalán nem lehetnek nézők, így a játékok sava-borsa veszett el.

A koronavírus-járvány újabb variánsának terjedése és az emelkedő esetszámok miatt a japán kormány rendkívüli állapotot hirdetett a fővárosban, így a szervezők a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal történt egyeztetés után meghozták a végleges döntést, miszerint nem lehetnek japán nézők sem az olimpián.

A japán kormány a koronavírus-járvány és az emelkedő esetszámok miatt július 12-től augusztus 22-ig rendkívüli állapotot hirdetett a fővárosban. A külföldi szurkolók részvételét már tavasszal megtiltották, de mostanáig az volt a terv, hogy a hazai nézők korlátozott számban ugyan, de ott lehetnek a lelátókon.

Az augusztus 8-ig tartó tokiói játékokon 176 magyar sportoló vesz részt

A magyar olimpiai csapat első tagjai csütörtökön elindultak Japán felé. A DIGI Sport híradójának nyilatkozó Hosszú Katinka, Bernek Péter és Bohus Richárd, mint az úszóküldöttség első néhány sportolója, csak a reptéren hitték el, hogy most már tényleg semmi nem jöhet közbe.

“Én nagyon örülök, hogy végül is megrendezik az olimpiát, és ott lehetünk. Tény, hogy a mostani nem az a hagyományos olimpia lesz, amiért én amúgy nagyon izgatott lennék – a hangulat, a nézők, az ünneplés idén elmarad. Viszont ettől függetlenül sokkal jobb, hogy lesz olimpia, mintha nem lenne”

– mondta a DIGI Sport híradójának, a Sport 24-nek Hosszú Katinka közvetlenül az indulás előtt.

Fotó: Stanislav Kogiku/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

 

A világbajnok Bernek Péter már apukakánt indul Tokióba, és úgy érzi, a legjobb tudása szerint készült fel az olimpiára. Párjától, az egykori úszó Mutina Ágnestől pedig útravalót is kapott.

“A pici azért még nem sejti, hogy mi lesz, a párom pedig csak annyit mondott, hogy élvezzem az egészet, már amennyire lehet a szigorú szabályok miatt. De én így megyek ki most.”

A helyzet valóban nem egyszerű, pláne, hogy két héttel az ötkarikás játékok előtt Tokióban rendkívüli állapotot hirdettek. Sportolóink igyekeznek a nehezebb körülményekhez is alkalmazkodni.

“Alapvetően nagyon szigorú COVID-szabályok szerint fogjuk élni a kis életünket a faluban, teljesen el leszünk különítve. Így ebből a szempontból nem kell aggódnunk” – vélekedik Hosszú Katinka.

Az úszóversenyek július 24-én kezdődnek majd, addig pedig az akklimatizálódás, és az utazás fáradalmainak a kiheverése a legfontosabb.

Bernek Péter arra is figyelt, hogy ha boltba esetleg nem tud menni, egy kis édesség azért legyen nála. “Igazából csak csokit viszek, hiszen ha nem mehetünk boltba, akkor az nagyon hiányozna nekem. Szeretek nassolni, szerencsére a súlyomba belefér, úgyhogy csak ennyit viszek” – mosolyodott el Bernek.

Hosszú Katinka a tervek szerint 200 háton, 200 pillangón, illetve 200 és 400 vegyesen indul Tokióban – öt éve, Rióban a két vegyes számban és 100 háton arany-, 200 háton ezüstérmet nyert. Bernek Péter 400 vegyesen, Bohus Richárd pedig 100 háton lesz érdekelt a játékokon.

Végső fázisban a tornász Kovács Zsófia felkészülése

Karanténban, a lehető legbiztonságosabb körülmények között készül a tokiói olimpiára Kovács Zsófia kétszeres Európa-bajnok tornász. A magyar szövetség hírlevele szerint Kovács edzőjével, Trenka Jánossal együtt egy hét múlva már úton lesz Japánba.

“Folyamatosan dolgozunk Zsófival, a kép vegyes: hol könnyebb, hol nehezebb a felkészülés ezen szakasza. Az ugrásban és gerendán voltak kisebb hibák, korláton pedig egy 6,3-as gyakorlatot csinált Zsófi. A talaj az olimpián is megállná a helyét, annyira jól ment az utóbbi napokban” – fogalmazott Trenka János.

A tornász már karanténban, a többiektől elkülönítve készül klubjában, Dunaújvárosban.

“Az edzésekben nincs változás, ugyanúgy napi kétszer tréningezem, mint eddig. Nagyon vigyázunk, hogy semmi baj ne történjen a hajrában” – mondta Kovács Zsófia.

A női tornászok egyéni összetett versenyének selejtezőjét – melyben a magyar induló is szerepel – július 25-én rendezik, míg a fináléra négy nappal később kerül sor.

Kisorsolták a tollaslabda csoportbeosztását

Sárosi Laura az N-jelű csoportban az ötödik kiemelt thaiföldi Ratchanok Intanon és a malájziai Soniia Cheah társaságában kezdi meg a küzdelmeket. Laura egyetlen magyarként a második olimpiáján vehet részt – bízik benne, hogy sikerül szettet vagy meccset nyernie, és komoly sikernek tartaná, ha a csoportból továbbjutna az egyenes kieséses szakaszba.

“A rangsor 29. helyezettjeként a mögöttem lévők ellen nagy esélyem van nyerni, és az előttem lévők közül is van öt-hat olyan, akikkel lehet ki-ki meccset játszani. Ez Rióhoz képest nagyon jó arány”

fogalmazott előzetesen Sárosi, aki Brazíliában a későbbi ezüstérmes indiai Pusarla Venkata Sindhutól, illetve a kanadai Michelle Litől is 2-0-ra kapott ki. Öt évvel ezelőtt emlékezetes előzmények után az utolsó pillanatban jutott ki, ráadásul egy vírus okozta hasi nyirokcsomó-gyulladás miatt kórházba is került az ötkarikás játékok előtt.

“Nekem valahogy kell, hogy kicsit szétessenek a dolgok, hogy utána összeálljon minden újra. Most megint kezd sokkal jobban összeállni a formám. És noha ezúttal a pandémia miatt igazán senki nem tudja, mire számítson, mégis örülök, hogy van már tapasztalatom az előző olimpiáról. Ha az eredményt nézzük, akkor szeretnék meccset nyerni, ha pedig érzelmi szempontból nézzük, akkor úgy lejönni a pályáról minden alkalommal, hogy kiadtam magamból a maximumot. Ebben az esetben elégedetten jönnék haza.” – tette hozzá.

Krausz Gergely, aki az első magyar férfi indulója az olimpiák történetében a tollaslabdasportágnak, a 42 fős férfi mezőnyben a J-jelű csoportban az ötödik kiemelt indonéz Anthony Sinisuka Gintinggel és az orosz Sergey Siranttal került egy csoportba.

Gergelytől már a kvalifikáció megszerzése is óriási bravúr volt, de miután több kijutó játékost sikerült már korábban felülmúlnia, a skalpgyűjteménye akár Tokióban is bővülhet. A két csoportellenfele közül az ötödik kiemelt indonéz riválisával még soha sem találkozott, az orosz olimpiai csapat színeiben induló riválisa ellen eddig két alkalommal szoros csatában veszített. Boldog lenne, ha most sikerülne visszavágnia. Meglepetés lenne, ha csoportjukból nem az indonéz fiú jutna tovább a kieséses ágra.

Fotó: Yuichi Yamazaki/Getty Images

 

Valamennyi magyar sportoló védett lesz az olimpián

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökségének pénteki döntése értelmében a magyar sportolók csak akkor vehetnek részt a július 23-án kezdődő tokiói olimpián, ha védettek a koronavírussal szemben.

A MOB honlapja szerint az elnökség egyhangúlag fogadta el az orvosi bizottság javaslatát, és ezzel határozati szintre emelte a korábban megfogalmazott álláspontját. A beszámoló szerint az egyik szerb evezős pozitív mintát adott Japánban, majd a vele utazó négy társát is két hétre karanténba helyezték. A MOB orvosi bizottsága ezután tette meg javaslatát.

A rendkívüli elnökségi ülésen elhangzott, hogy a 363 tagú magyar delegációból – amelyben 176 a sportoló – mindössze hárman nem rendelkeznek védettséggel.

“A szerb sportolók esete megmutatta, hiába voltak korábban olyan jelzések, hogy egy esetleges pozitív PCR-tesztet mérlegelés követ majd, a japánok üzenete egyértelmű: ha egy sportoló nem védett, nemcsak saját, hanem csapattársai részvételét is kockára teszi” – emelte ki Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke.

Forrás: Digisport/MOB/MTI

Tokió 2020: Vágjuk együtt a centit!