sPORT

Lőrincz Tamás kilenc év után ismét aranyéremért birkózhat

A BHSE 34 éves sportolója, aki Londonban 66 kilósként ezüstérmes volt, ezúttal 77 kg-ban jutott el a fináléig, ahol a kedden a kirgiz Akzsol Mahmudovval találkozik. A kajak-kenu pályán a hétfő délelőtti előfutamokban érdekelt hét magyar egység közül hat bejutott a középfutamba, amelyre – akárcsak az adott szám döntőjére – kedden kerül sor. A magyar női kézilabda-válogatott bejutott a negyeddöntőbe, miután a csoportkör utolsó fordulójában 26-23-ra legyőzte a svéd csapatot.

Lőrincz Tamás az első fellépését mérkőzés nélkül megnyerte, mivel marokkói ellenfele koronavírus-fertőzés miatt már a mérlegelésen sem jelent meg, a negyeddöntőben pedig 3-1-re múlta felül a japán Jakubu Soheit.

Az elődöntőben eddigi találkozóknál jóval nehezebb ellenfélnek ígérkezett a kétszeres vb-bronzérmes iráni Mohammedali Geraei, aki az első menetben támadóbb szellemű volt, mint magyar riválisa, akit így másfél perc után megintett és szőnyegre küldött a bíró (0-1). A parterhelyzetet viszont annak ellenére sem tudta kihasználni az ázsiai birkózó, hogy meglehetősen hosszú ideig, 45 másodpercig engedte őt próbálkozni a mérkőzésvezető. Állásban is Geraei tűnt aktívabbnak, de a kitolási kísérletét hárította a rutinos magyar, aki a menet vége előtt próbálkozott először komoly akcióval – ráadásul rögtön sikerrel -, azonban a kitolásért kapott egy pontot videózás után elvette a zsűri, mivel Lőrincz fogása a rivális dereka alá csúszott, ami kötöttfogásban szabálytalan.

Mohammadali Geraei és Lőrincz Tamás / Forrás: Getty Image

 

A második három percre nagyobb sebességi fokozatra kapcsolt a magyar világklasszis, így elérte, hogy ellenfelét is megintsék és parterből próbálkozhasson (1-1). Lőrincz fordított emelésből a fején átforgatta Geraeit, aki a további akció elkerülése érdekében lábon fogta Lőrinczet, ezért megbüntették (5-1). Az iráni edzője videózást kért, de mivel az nem támasztotta alá az igazát, így Lőrincz már 6-1-re vezetett.

Geraei innentől fáradhatatlanul űzte-hajtotta Lőrinczet, aki okosan, taktikusan birkózva bontotta a fogásokat és sok esetben szinte úgy táncolt el riválisa elöl, mint egy ökölvívó, azonban passzivitásáért ismét “leküldte” a bíró. Az iráni a hatalmas tempó ellenére nem fáradt el, pörgetéssel szépített, és mivel Lőrincz lábra fogását is két ponttal “jutalmazta” a mérkőzésvezető, így minimálisra csökkent a különbség (6-5). A hátralévő fél percben az iráni mindent bevetett, szinte másodpercenként ráugrott Lőrinczre, aki higgadtan végig a szőnyeg közepén maradva stabilan állt a lábán, így esélyt sem kínált ellenfelének, aki hét-nyolc másodperccel a meccs vége előtt lélekben feladta a küzdelmet, és a szőnyegre rogyott.

“Hát ez nagyon kemény volt, több holtponton is átestem a meccsen. Úgy mentem fel a szőnyegre, hogy előttem a lebegett a feleségem és két gyönyörű gyermekem képe, négy éve hagyom őket otthon a folyamatos edzőtáborok alatt, értük küzdöttem. Szinte végig védekeztem, de tudtam, hogy így lesz, nagyon erős az iráni. Soha ilyen dinamikus birkózóval még nem találkoztam, ráadásul nagyszerű a dobókészsége is. A szívem és a rutinom hozta meg a sikert, nagyon boldog vagyok, s remélem, hogy pályafutásom utolsó mérkőzését is abszolválni tudom a döntőben”

– mondta a mérkőzést követően percekkel is levegő után kapkodó Lőrincz Tamás.

“Sokan azt hiszik, milyen jó, hogy elmaradt az első meccs, pedig a marokkói tökéletes lett volna felhozó találkozónak. Így viszont a negyeddöntő volt az első fellépés, ami ettől nehézkessé vált, de Szöcsi átesett a holtponton”

– mondta Sike András szövetségi kapitány, aki szerint óriási fegyvertény az iráni legyőzése, mert hihetetlenül gyors, dinamikus és sokoldalú birkózó, aki állásból is “akcióképes”.

A súlycsoport magyar világ- és Európa-bajnoka a keddi fináléban a kirgiz Akzsol Mahmudovval találkozik.

Szőke Alex vereséget szenvedett a kötöttfogású birkózók 97 kilogrammos kategóriájának negyeddöntőjében a tokiói olimpián, ám így is a vigaszágon folytathatja.

Az ESMTK 21 éves versenyzője egy győzelem után 6-2-re kapott ki a súlycsoport jelenlegi legjobbjának számító, kétszeres világ- és Európa-bajnok Musza Jevlojevtől.

Az orosz nem is okozott csalódást, 7-1-re nyerte az elődöntőjét, így Szőke kedden közép-európai idő szerint 4 órától a vigaszágon folytathatja a küzdelmet és amennyiben legyőzi a georgiai Giorgij Meliát, akkor a délutáni programban a bronzéremért csatázhat majd a lengyel Tadeusz Michalikkal.

Kajak-kenu: hét egység közül hat bejutott a középfutamba

Jól rajtoltak a magyar versenyzők a tokiói olimpia kajak-kenu versenyén, a hétfő délelőtti előfutamokban érdekelt hét egység közül hat bejutott a középfutamba, amelyre – akárcsak az adott szám döntőjére – kedden kerül sor.

Az új rendszer adta lehetőséggel élve több számban is két-két hajó képviseli a magyar színeket, az ötkarikás lebonyolítás szerint pedig az előfutamból nem lehet egyből a döntőbe kvalifikálni, az előfutam első, illetve második helyével azonban a középdöntő előtt megspórolható az úgynevezett reményfutam.

A magyarok egy kivétellel éltek is ezzel a lehetőséggel.

Női K-1 200 méteren Lucz Dóra szoros befutó után, célfotóval előzte meg ellenfeleit.

“Úgy érzem, hogy ez egy jó első pálya volt. Tudtam, hogy szoros lesz, számítottam, rá, hogy Marta (Walczykiewicz) és Linnea (Stensils) is gyorsak lesznek, és nagyon örülök, hogy sikerült egyből kvalifikálnom magam a holnapi középfutamba” – nyilatkozott Lucz Dóra.

Rögtön a következő futamban a szegediek négyszeres világbajnokáért, Kárász Annáért lehetett szorítani, aki tisztán másodikként ért célba a spanyolok klasszisa, Teresa Portela mögött, így ő is kihagyhatja a reményfutamot.

 

 

Hasonló volt a forgatókönyv férfi K-1 1000 méteren is, ahol a világbajnoki és Európa-bajnoki címvédő Kopasz Bálint fölényes győzelmet aratott, Varga Ádám pedig a német Jacob Schopf mögött a második helyen ért célba.

“Jó pálya volt, élveztem, dinamikusan tudtam menni, szerintem az időjárás is megfelelő. Nem voltak túl erős ellenfeleim, így könnyedén meg tudtam nyerni a futamot. A középfutam már izgalmasabb lesz, szerintem nekem kedvezni fog, hogy két óra különbséggel rendezik a középfutamot és a döntőt”

– értékelt a győriek esélyesek közé tartozó kajakosa, Kopasz Bálint.

A K-2 500 méteren címvédő, ötszörös ötkarikás bajnok Kozák Danuta is futamgyőzelemmel mutatkozott be a Sea Forest Waterway pályán – Bodonyi Dórával alkotott egységüknek csak a hátát nézhette a mezőny.

“Nekem kemény a víz, nehezebb áthúzni rajta a lapátot és egy kicsi szembeszél is fújt. Tipikus első pálya volt, készülünk a holnapi napra, ami már jóval keményebb lesz” – nyilatkozott Kozák Danuta. – “Ilyen melegben nehéz, hogy van egy plusz kör, és nem lehet egyből a döntőbe jutni, de most ezt kell megoldani.”

Bodonyi Dóra társával ellentétben azt mondta, neki kifejezetten könnyűnek tűnt az evezés, ő nem érezte “keménynek” a vizet.

“Jól van terminátor, jó helyen ülsz” – tette hozzá ehhez nevetve a vezérevezős Kozák.

Velük ellentétben a szám másik magyar indulója, a Csipes, Medveczky duó már évek óta együtt evez, és szintén a favoritok közé tartozik Tokióban. A rutinos honvédos duó első pályáján a fehéroroszok párosával, Hudzenkával és Litvincsukkal harcolt, s végül Kozákékhoz hasonlóan elsőként haladt át a célvonalon.

“Azt beszéltük meg, hogy csak magunkra figyelünk, nem fogunk kizökkeni a saját ritmusunkból, megpróbáljuk megvalósítani azt, amit elterveztünk. Ez sikerült”

– értékelt a nyolcszoros világbajnok Medveczky Erika, aki 33 évesen először indulhat olimpián.

A Rióban négyesben aranyérmes Csipes Tamara azt mondta, hogy a keddi nappal kapcsolatban nem helyezésben gondolkodnak, szeretnék a maximumot nyújtani.

“Természetesen mindenki nyerni akar, így mi is, de ha úgy szállunk majd ki a vízből, hogy kihajtottuk magunkat, akkor már elégedettek leszünk” – fogalmazott.

A nap során egyetlen magyar egységnek nem sikerült bejutnia a középdöntőbe: a fiatal Adolf Balázs, Fejes Dániel kenu kettes előbb hetedik, majd a reményfutamban negyedik lett 1000 méteren, így kedden a B döntőben fejezi be olimpiai szereplését.

A hétfőn elkezdődött számok középfutamait és döntőit kedden rendezik.

A magyarok keddi programja

Középfutamok:
9.30 (2.30): női K-1 200 m (Lucz Dóra, Kárász Anna)
10.00 (3.00): férfi K-1 1000 m (Kopasz Bálint, Varga Ádám)
10.23 (3.23): női K-2 500 m (Kozák Danuta, Bodonyi Dóra; Csipes Tamara, Medveczky Erika)

DÖNTŐK:
11.37 (4.37): NŐI K-1 200 M
11.45 (4.45): férfi C-2 1000 m, B döntő (Adolf Balázs, Fejes Dániel)
11.54 (4.54): FÉRFI C-2 1000 M
12.20 (5.21): FÉRFI K-1 1000 M
12.47 (5.47): NŐI K-2 500 M

Negyeddöntőt ért a svédek legyőzése

A magyar női kézilabda-válogatott bejutott a negyeddöntőbe a tokiói olimpián, miután a csoportkör utolsó fordulójában 26-23-ra legyőzte a svéd csapatot. A nyolc között Elek Gábor szövetségi kapitány együttese Norvégiával találkozik szerdán.

A magyarok abban a tudatban léphettek pályára, hogy ha nyernek, a rossz rajt ellenére bejutnak a negyeddöntőbe. A svédek számára nem volt tét, biztos csoportelsőként várták az összecsapást.

 

Forrás: Getty Image

 

Elek Gábor szövetségi kapitány együttese jól kezdett, Bíró Blanka két hétméterest is hárított, így állandósult a 2-3 gólos előny, amely később még tovább is nőtt (10-6). Aztán 13-10-es magyar vezetésnél időt kértek a svédek, és ettől olyan lendületbe jöttek, hogy sikerült fordítaniuk. Ebben a szakaszban a korábbinál sokkal keményebben védekezett az északi alakulat, nehéz volt lövőhelyzetbe kerülni, a lefordulásokból pedig jöttek a svéd gólok. A szünet előtti hajrában emberelőnyben egyenlítettek a magyarok, így 15-15-nél jött a szünet.

A második félidő hat magyar góllal és Vámos kimaradt hetesével indult

A svédek sok hibája miatt ismét az Elek-együttes akarata érvényesült, és 19-15-nél időt kért a rivális, de ez ezúttal nem hozott sok változást. A svédek 12 percig képtelen voltak gólt szerezni, 21-15 után voltak ismét eredményesek. Ahogy megtorpant a csapat, a kapitány 22-19-nél időt kért. Háfra egészpályás üres kapus kísérlete mellé szállt, így a folytatásban is bátran próbálkoztak a svédek kapus lehozatallal.

Tomori végleges kiállításával a 49. percben kidőlt a védelem oszlopa, de 23-20-as állásról Zácsik révén a magyarok mozdultak el. A svédek újabb tízperces gólcsenden voltak túl, így az utolsó öt perc 24-21-ről kezdődött. A skandinávok időkéréssel hangoltak a hajrára, de nem volt esélyük fordítani, mert a magyar csapat ekkor stabilan védekezett.

Elek Gábor, a válogatott szövetségi kapitánya

“Nagyon kellett koncentrálnunk végig. Az a legfontosabb, hogy nyertünk, egy csoda volt, hogy meg tudtuk tartani az előnyünket Tomori Zsuzsanna piros lapját követően. Egyelőre ezt még fel kell dolgoznunk, még nem fogtuk fel, hogy sikerült megcsinálnunk. Kulcsfontosságú volt, hogy egy-egy pillanattól eltekintve jól működött a védekezésünk, felállt fal ellen kevés gólt kaptunk. Lerohanásból sajnos többet, az első játérkészben emiatt alakult szorosan a találkozó elsősorban, de nagyon nagy szívünk van, hatalmasat küzdöttünk, és így túl tudtunk emelkedni minden nehézségen.”

Bíró Blanka, a válogatott kapusa

“Négy nappal ezelőtt még nem biztos, hogy elhittem volna, hogy tovább fogunk jutni a csoportból. Van némi keserűség bennem a korábbi mérkőzéseink miatt, hiszen akár jobb helyen is végezhettünk volna a csoportban, de a lényeg, hogy sikerült élnünk a lehetőségeinkkel. Ezen az utolsó két találkozón a saját kezünkben volt a sorsunk, a szerencse is olykor mellénk állt, örülök, hogy élni tudtunk ezekkel. A mai mérkőzésen elsősorban a visszarendeződés volt a kulcs, én pedig jól éreztem a ziccereket.”

Márton Gréta, a válogatott balszélsője

“Nagyon rögös utat jártunk be idáig, nem alakultak túl jól a kezdetek, de örülök, hogy így sikerült “lezárni” ezt az utazást a B-csoportban. Természetesen figyeltük a korábbi mérkőzéseket, de mi úgy álltunk hozzá, hogy a másik mérkőzések eredményeitől függetlenül mi ki szeretnénk adni magunkból mindent, nyerni jöttünk ki a pályára.”

Kézilabda, nők, 5. forduló

B csoport:

Magyarország-Svédország 26-23 (15-15)
Gól: Márton 4, Háfra 4, Lukács 4, Klujber 4/2, Szöllősi-Zácsik 4/1, Vámos 3, Tomori 2, Helembai 1, illetve Carlson 5, Hagman 5, Roberts 4, Hansson 3, Westberg 3/3, Strömberg 1, Dano 1, Thorleifsdottir 1.
Lövések/gólok: 45/26, illetve 45/23
Gólok hétméteresből: 6/3, illetve 5/3
Kiállítások: 2, illetve 10 perc

Orosz Olimpiai Csapat-Spanyolország 34-31 (18-17)
Franciaország-Brazília 29-22 (17-11)

A csoport végeredménye: 1. Svédország 7 pont, 2. Orosz Olimpiai Csapat 7, 3. Franciaország 5, 4. MAGYARORSZÁG 4, 5. Spanyolország 4, 6. Brazília 3

Azonos pontszámnál az egymás elleni eredmény döntött.

Döntetlen az olaszokkal

Az Európa-bajnok magyar válogatott 5-5-ös döntetlent játszott a világbajnok és öt éve Rióban bronzérmes olasz csapattal a tokiói olimpia férfi vízilabdatornáján hétfőn, így a harmadik helyen végez az A csoportban.

 

Forrás: Getty Image

 

Märcz Tamás a lefújás után úgy fogalmazott, ezen az összecsapáson egyik csapat sem akart döntetlent játszani, egyúttal kikapni sem, így mindkét oldal a győzelemért küzdött.

“Szerintem mi jóval közelebb álltunk hozzá, ha a mérkőzés összképét nézzük” – mondta a kapitány. – “Nagyon tetszett a védekezésünk, és az a tűz is, ahogyan egymásért és a csapatért harcoltak a játékosok, ugyanakkor az emberelőnyös szituációk sajnos még mindig nem ülnek úgy, ahogyan én azt elképzelem.”

Märcz hozzátette, akár a horvát, akár a spanyol együttessel játszanak majd a nyolc között, tanítványai mindkettőre készen állnak.

“Egyik csapat sem jön majd feltett kézzel, és egyébként is két nagyon jól felkészített gárdáról van szó. A csúcsformát amúgy is a negyeddöntőre terveztük, ezért bízom benne, hogy két nap múlva már nem csak védekezésben, hanem a játék minden elemében ott tartunk majd, ahol szeretnénk” – jelentette ki a kapitány.

Nagy Viktor úgy értékelt, kemény mérkőzést játszottak az olaszokkal, a végeredmény azonban “bosszantó”.

“A fő elhatározásunk az volt, hogy a védekezésben fejlődjünk, mert meccseket nyerni csak úgy lehet, ha a védelem stabil. Úgy érzem, hogy ebben nagyot léptünk előre, ami ma bennünk volt, azt kiadtuk” – mondta a kapus.

A horvátokkal találkozik a magyar válogatott

A horvát együttes hétfőn a csoportelsőség reményében csapott össze a spanyol csapattal, amely azonban 8-4-re diadalmaskodott és megőrizte százszázalékos mérlegét.

Férfi vízilabda, A csoport, 5. (utolsó) forduló:

Magyarország-Olaszország 5-5 (2-1, 2-1, 1-1, 0-2)
Tacumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
Gól: Varga 3, Jansik, Angyal 1-1, illetve Figlioli 2, Echenique, Aicardi, Di Fulvio 1-1.

Görögország-Egyesült Államok 14-5 (4-1, 2-2, 5-2, 3-0)

Augusztus 3., kedd (zárójelben a magyar idő)

ATLÉTIKA (Olimpiai Stadion)
9.05 (2.05): férfi 1500 m, előfutam (Szögi István)
9.20 (2.20)/10.50 (3.50): női gerelyhajítás, selejtező (Szilágyi Réka)
10.50 (3.50): NŐI TÁVOLUGRÁS, DÖNTŐ
12.20 (5.20): FÉRFI 400 M GÁT, DÖNTŐ
19.10 (12.10): férfi 110 m gát, előfutam (Szűcs Valdó)
20.35 (13.35): NŐI KALAPÁCSVETÉS, DÖNTŐ
21.25 (14.25): NŐI 800 M, DÖNTŐ

BIRKÓZÁS (Makuhari Rendezvényközpont, A csarnok)
11.00 (4.00): férfi kötöttfogás 97 kg (Szőke Alex) vigaszág
11.30 (4.30): férfi kötöttfogás 67 kg (Korpási Bálint) és 87 kg (Lőrincz Viktor) nyolcaddöntő és negyeddöntő, női 62 kg (Sastin Marianna) nyolcaddöntő és negyeddöntő
18.15 (11.15): férfi kötöttfogás 67 kg  és 87 kg elődöntő, női 62 kg elődöntő, FÉRFI KÖTÖTTFOGÁS 77 KG (Lőrincz Tamás) és 97 KG (Szőke Alex?), bronzmérkőzés és DÖNTŐ

VITORLÁZÁS (Enosima Jachtkikötő)
14.33 (7.33): FINNDINGI ÉREMFUTAM (Berecz Zsombor)

VÍZILABDA (Tacumi Vízilabdaközpont)
14.00 (7.00): női negyeddöntő, Kanada-Egyesült Államok
15.30 (8.30): női negyeddöntő, Spanyolország-Kína
18.20 (11.20): női negyeddöntőHollandia-Magyarország
19.50 (12.50): női negyeddöntő, Ausztrália-Orosz csapat

Forrás: MBSZ/MKSZ/MTI