sPORT

Tokió 2020: útra kelnek a kézilabdázók és a sportlövők is

Napról-napra közelebb a tokiói Nyári Olimpiai Játékok, a női kézilabda-válogatott vezetői megtartották az utolsó sajtótájékoztatót az utazás előtt, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elindította a hajókat Japánba és a sportlövők is útra készek.

Elsődleges célként a csoportból való továbbjutást fogalmazta meg a tokiói olimpiára utazó női kézilabda-válogatottal szemben a hazai szövetség (MKSZ) és Elek Gábor szövetségi kapitány is.

Elek Gábor; Forrás: MKSZ

 

Kirsner Erika, az MKSZ alelnöke kiemelte, “óriási dolognak” tartja, hogy 13 év után a magyar női csapat újra szerepelhet az ötkarikás játékokon.

“Ennél erősebb csoportba nem is kerülhettünk volna, de ha innen sikerül a továbbjutás, akkor ott vagyunk a legjobb nyolc között, és akkor már tudunk tovább gondolkodni” – utalt Kirsner arra, hogy a magyarok a franciákkal, a spanyolokkal, a svédekkel, az orosz olimpiai bizottság csapatával, valamint a brazilokkal szerepelnek azonos hatosban.

“Ha ezek után sikerülne a negyeddöntőbe kerülés is, akkor már a pontszerzésről, valamint a legjobb négy közé jutásról is lehetne elmélkedni” – mondta Kirsner, és hangsúlyozta, a legfőbb céljuk az, hogy örömet szerezzenek a magyar embereknek.

“Valóban ez a legnehezebb csoport, de én azt szeretném látni a csapattól, hogy bátran és felszabadultan játszik, mert ez lehet a kulcsa a sikeres szereplésnek” – jelentette ki Elek Gábor szövetségi kapitány, aki úgy érzi, az erő megvan a magyar válogatottban, ugyanakkor biztos abban, hogy az ellenfelek is alaposan felkészültek.

“Egyértelmű, hogy szeretnénk továbbjutni a csoportból, de egyelőre csak odáig gondolkodunk”

– mondta Elek Gábor, és hozzátette, a jelenlegi helyzetben Tokióban kulcsfontosságú kérdés lesz az alkalmazkodás. Szerinte ha két azonos képességű csapat találkozik egymással, akkor az fog nyerni, amelyik jobban tud alkalmazkodni a különböző kihívásokhoz és a mostani szituációhoz.

Kovacsics Anikó; Forrás: MKSZ

 

Kovacsics Anikó csapatkapitány elmondta, sérült válla teljesen rendbe jött, maximális erőbedobással tudott dolgozni a felkészülési időszakban, panasza egyáltalán nem volt, és ez annak is köszönhető, hogy a rehabilitációja jól sikerült.

“Fantasztikus és egyben megtisztelő ennek a csapatnak a kapitányának lenni, és abban reménykedem, hogy eredményességben is emlékezeteset tudunk majd alkotni Tokióban” – jelentette ki az irányító.

Lukács Viktória, a Győri Audi ETO KC jobbszélsője azt mondta, furcsa olimpia lesz a tokiói, de a válogatott minden tagja nagyon örül annak, hogy ott lehet. Ugyanakkor a körülményeket illetően minden bizonnyal csak a helyszínen fog kiderülni, hogy pontosan mi várja őket.

“Meglehetősen furcsa volt, hogy mindössze két hét szünetbe mindent bele kellett sűrítenünk: a pihenést, kikapcsolódást, utazást és a pakolást is, de tudjuk, hogy miért dolgoztunk és készültünk ilyen sokáig, remélem, hogy elérjük a célunkat. Napról-napra új információkat kapunk, szerintem majd csak ott fog kiderülni, hogy ténylegesen mit és hogyan csinálhatunk. Furcsa olimpia lesz, de mindettől függetlenül nagyon örülünk, hogy ott lehetünk mi is.

A magyar női kézilabda-válogatott jövő vasárnap játssza első mérkőzését a franciák ellen.

A magyar női válogatott menetrendje a B-csoportban (magyar idő szerint):
Július 25., 14:30: Magyarország–Franciaország
Július 27., 4:00: Magyarország–Brazília
Július 29., 12:30: Magyarország–Orosz Olimpiai Bizottság csapata
Július 31., 12:30: Magyarország–Spanyolország
Augusztus 2., 9:15: Magyarország–Svédország

A magyar sportlövők célja az éremszerzés

A magyar küldöttséget négy versenyző képviseli, három puskás, Mészáros Eszter, Péni István, Pekler Zalán és a pisztolyos: Major Veronika

Major Veronika; Forrás: MOB

 

“A világkupa nagyon hasznos volt, mert nem nagyon volt idén kontakt a nemzetközi mezőnnyel. Ha nem Eszéken lett volna a vk, akkor nem megyünk el, de így utazási stressz nem volt nagy a versenyzőkön, és az ebben a sportágban is igaz, hogy a legjobb edzés a versenyzés. Mészáros Eszternek parádésan sikerült a világkupa, ráadásul az európai mezőny mellett India, Irán, az Egyesült Államok és Dél-Amerika is képviseltette magát” – fogalmazott Győrik Csaba, szövetségi kapitány.

Az átállás miatt ideálisabb lett volna pár nappal korábban kiutazni Tokióba, de mindenki így érkezik, ezek a szabályok, vagyis egyenlők lesznek a feltételek az ellenfelekkel.

“Sportágunkban az nagyon ritka, bár nem példa nélküli, hogy valaki az első olimpiáján felálljon az ötkarikás dobogóra. Péni Istvánnak van a legnagyobb esélye arra, hogy azt az érmet szállítsa, amit a sportágtól várunk. István légpuskában és az 50 méter összetettben is világranglista-vezető, 10 méteren pedig egymást követő két évben nyert Európa-bajnoki címet. Biztos vagyok benne, hogy mindhárom versenyszámban úgy áll majd be a lőállásba, hogy olimpiai bajnok akar lenni, és abban is biztos vagyok, hogy bármilyen színű éremnek nagyon fogunk örülni.”

Elindultak a kajak-kenusok hajói Japánba

A magyar szövetség (MKKSZ) tájékoztatása szerint a szállítmány 35 hajót tartalmaz. Bár a versenyzők utazásáig még bő egy hét hátra van, a hajók kiszállítását már most meg kellett kezdeni.

Forrás: MKKSZ

 

A vontára 14 kajak egyest, négy kajakpárost, három négyest, öt kenu egyest, két kenupárost, hat parakajakot és egy parakenut pakoltak fel. A kötelező ellenőrzések után a kéttonnás szállítmány a Kolonics György Vízisport Központból elindult a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, ahol a vonta kerekeit levették, majd egy légi palettára rögzítették, és egy teherautóba berakva elindult Luxemburgba.

“A vonta Luxemburgban bekerül majd egy repülőbe, és onnan egyenesen Tokióig megy” – árulta el Mócsy Péter, az MKKSZ technikai vezetője. “Miután a gép szombaton leszállt Japánban, és mi is odaértünk, jön a kötelező vámkezelés, ami után a hajók ismét egy teherautóra kerülnek, majd elvisszük egy raktárba. Ott néhány hajót leveszünk, a többivel pedig elindulunk a takamacui edzőtáborba” – fűzte hozzá.

A magyar gyorsasági kajak-kenu válogatott 17 versenyzővel – hat-hat férfi, illetve női kajakossal, három női és két férfi kenussal – vesz részt a tokiói olimpián.

Forrás: MKSZ/MKKSZ/MTI/MSSZ