Íme a bevásárlólistád a Képregényfesztiválra

Vasárnap 13. Képregényfesztivál a Dürer Kertben, és a beharangozók alapján minden eddiginél izgalmasabb rendezvényre számíthatunk. Az új megjelenések közt találhatunk gyönyörűen festett, kőkeméy noirt, díjnyertes ifjúsági történetet a kamaszok mindennapjairól, zavarbaejtő, éjfekete politikai szatírát és szívbemarkoló szuperhős szorit, továbbá sokszínű és izgalmas magyar képregényeket - köztük egy világszenzációval.

Néhány éve megtalálta helyét a magyarországi képregényes kultúra legnagyobb ünnepe, és a Dürer Kertben megrendezett képregényfesztiválok évről-évre egyre jobbak és izgalmasabbak.  Idén is bőségesen szemezgezhetünk, hiszen a pódiumbeszélgetések mellett részt vehetünk workshopokon, leülhetünk a hazai képregénnyes nagyágyúkkal rajzolni, de akár egy pofa sört is megihatunk velük, miközben még a gyereknek is találhatunk illő elfoglaltságot.

Persze a kiadók a rendezvényekre több újdonsággal is készülnek, hiszen úgy szép egy ünnep, ha roskadozik a vadiúj képregényektől. Lássuk, miket érdemes beszerezni, hiszen ilyenkor nagy kedvezményekkel juthatunk hozzá minden kiadványhoz.

 

Blacksad: Hófehér nemzet

 

 

Röpke fél évvel az első kötet megjelenése után máris a kezünkbe vehetjük a Blacksad folytatását. Az ismerős, noir panelekből építkező Árnyak között után a Hófehér nemzet már eredetibb történettel szolgál, amiben a kemény öklű, ballonkabátos macskadetektív a rasszista söpredékkel akasztja össze a  bajszát. Az óriási méretű, gyönyörű album kétféle borítóval jelenik meg.

 

 Raina Telgemeier: Mosolyogj!

 

 

A most már szerencsére nálunk is egyre népszerűbb fumettiket, a kultikus Dylan Dogot és Dampyrt gondozó Frike Comics egy igazi ínyencséggel készül. Mi több, nagy valószínűséggel ez az első modern ifjúsági graphic novel, ami magyarul is megjelenik. Raina Telgemeier Eisner-díjas (a legrangosabb képregényes díj) önéletrajzi ihletésű műve egy hatodikos lányról szól, aki egy ostoba balesetben kitöri az első két fogát, és ezzel kezdetét veszi a kálváriája: műtét, fogszabályzó, ami miatt az iskolatársai is megkeserítik az életét, fiúk, földrengés és a kamaszléttel járó egyéb, mindennapos problémák. Mindez remek humorral elmesélve, kiváló rajzokkal.  (A kép forrása a kiadó Facebook oldala.)

 

 Pókember: Gwen Stacy halála

 

 

Eddig sehol nem jelent meg a világon egy olyan mindent átfogó gyűjtemény a hálószövő életének egyik legtragikusabb és legmeghatározóbb eseményéről, mint a Kingpin frissen megjelenő kiadványa. Stan Lee és John Romita klasszikus történetében a Zöld Manó meggyilkolja Peter Parker szerelmét - igen, ez az a jelenet, amiért sokan magát Pókembert teszik felelőssé, bár ettől sokkal fájdalmasabb lesz az egész. Emellett megismerhetjük Peter és Gwen utolsó együtt töltött estéjét (a kötet bevezetőjéből kiderül, hogy a magyar kiadónak is köze volt a történethez), néhány rövidke visszaemlékezést, és olvashatunk egy alternatív történetet is, ami eljátszadozik az ötlettel, hogy mi lett volna akkor, ha a lány túléli a hídról való zuhanást.

Leopold Maurer: Csatorna

 

A fesztivál egyik díszvendége az osztrák Leopold Maurer, ennek apropójából jelenik meg a Csatorna című műve. A képregény éjfekete humorú, zavarba ejtő, szürreális politikai szatíra. Egy meg nem nevezett ország cinikus, kiégett, alkoholista kancellár asszonya az ország közepébe akarja vezetni a tengert, hogy ezzel új munkahelyeket teremtsen, fellendítse a turizmust - illetve nem, hiszen "statisztikailag minden választó és politikus egy barom".  A politikusokat és felemás sikerrel a népet manipuláló kancellár sorsa végzetszerűen összefonódik az alagutat építő mérnök- és szakértő csapatával, és egy hajón éhező, majd állatok módjára megállás nélkül közösülő páréval.  A káoszban különös, ősi lények is felbukkannak, akik az eseményeket szemlélve jót röhögnek az egészen: a haszonleső szolgalelkűségen,  a megalománián, a hatalom közönyén és cinizmusán, és az együgyű, elállatiasodott kisember beszűkült életén, akinek ugyan hatalma van, de még csak nem is tud róla, mert csak a saját testi szükségleteivel van elfoglalva.  (Képek forrása: Nero Blanco Comix)

 

 

Zórád Ernő: Sztrogoff Mihály

 

Zórád Ernő művei a klasszikus magyar képregény csúcsteljesítménye.  Az életműsorozat újabb része a Verne-regény feldolgozása, és külön szerencse, hogy a forgatókönyvet maga Zórád írta, nincs telezsúfolva a Cs. Horváth Tibor-féle szövegszörnyekkel, amelyek rendre agyonnyomták a rajzokat. (Képek forrása: Nero Blanco Comix)

 

 

Endrődi István: Pucér nők s annyi más érdekes 

 

A cím nem árul zsákbamacskát, a Képregény Kedvelők Klubja kiadványában csak úgy hemzsegnek a lufimellű, darázsderekú, csókos szájú pucér nők. Tömény nosztalgia a Ludas Matyin felnőtt, pajzán lelkületű, éltesebb korú képregényrajongók számára.

 

 

 

Sötét kor 5. 

 

Az ötlet annak idején Árpa Attiláé volt, de hamar otthagyta a csapatot, és a Szabó Jenő-Fábián István-Haránt Artúr trió új alapokra helyezte, átdolgozta az ősmagyar mitológiai elemeket felhasználó sámános fantasy-t. Örömhír, hogy ez a szám vastagabb, mint az előzőek. (Képek forrása: Nero Blanco Comix)

 

 

EpicLine: 5Pallos, Szekerce és Szemerce

 

Az 5Panels alkotócsoport oszlopos tagjainak Molnár Gábornak és Koska Zoltánnak sorozatai megbízható kiadványai a képregényes rendezvényeknek. Mindkét történet a korábban az újságárusoknál is kapható, folytatásos történeteket közlő Epicline magazinban jelenik meg, de külön füzetben. Míg Molnár története időutazós, kalandos fantasy, Koskáé népmesei gyökerű és vicces. A mintaoldalakra kattintva a bővebb előzetest is meg lehet nézni. (Képek forrása: Epicline magazin)

 

 

 

 

 

Nekronin

 

Varga Bálint Bánk és Barta Szabolcs Nekroninja egy posztapokaliptikus világban játszódó fantasy, és ahogy a borító is sejteti: véres, kaszabolós őrület.

 

 

 

The Scrolls of Faith No More 

 

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy világszenzáció: Dudich Ákos és Oravecz Gergely (a zseniális Blossza alkotója) a Faith No More történetét bemutató képregénytrilógiájának első részébe pillanthatunk bele, aminek munkálataiba az együttes basszusgitárosát, Billy Gouldot is bevonták. A képregény nyilvánvalóan a nemzetközi piacra készül - de (reméljük csak egyelőre) e-book formátumban, és majd az Amazonon lehet megvásárolni.

 

 

És persze lesz új Asterix, Lucky Luke (a friss rész egyik alkotója, Jul is a rendezvény egyik díszvendége), Walking Dead, és megannyi más remek új képregény. Mindenki jó nagy táskával (és pénztárcával) készüljön! Ja, igen, Nyugat+Zombik most se lesz.