5 új Pagony-könyv bölcsi-, ovi- és sulikezdéshez

Berg Judit, Czernák Eszter, Vadadi Adrienn új könyvei kicsiknek, egy ovis mesegyűjtemény, Mészöly Ági pedig olvasni tanít.

Vadadi Adrienn: Pepe a bölcsiben

Vadadi Adrienn, az ovis korosztály szakavatott ismerője most a legkisebbek felé fordul. Nem egyszerű elengedni a gyerekek kezét, amikor először mennek bölcsibe. Az eredeti szakmáját tekintve óvónő szerző új könyvéből kiderül, mi minden történik egy nap a bölcsiben, ahol a gyerekek egész nap játszanak, szaladgálnak, esznek, alszanak. A kicsik ekkor kerülnek először közösségbe és tanulnak meg a többiekkel együttműködni. Vadadi Adrienn kis könyve Szalma Edit bájos rajzaival segít felkészülni nekik arra, mi vár rájuk a bölcsiben, vagy újra átélhetik a napjukat este, ha már oda járnak. A rövid fejezetek megnyugtató, hétköznapi történetei segíthetik az új helyzethez való alkalmazkodást, a bölcsődei beszoktatást.

1–3 éves korig ajánlott!


Berg Judit: Sári és a mókusok

A népszerű Berg Judit író és Agócs Írisz illusztrátor alkotópáros Maszat-sorozatából jól ismert Sári harmadik önálló kötete, melyben a játékos, mesés helyzetek a gyerekek hétköznapjairól szólnak. Az új részben is két történetet talál az olvasó: az első mesében Sári és Maszat barátaikkal kirándulnak az erdőben, és uzsonna közben egy mókus is csatlakozik hozzájuk. Hazafelé Sárinak szuper ötlete támad: legyenek ők is mókusok, árnyékmókusok! A lámpafényben minden kerítés és fa árnyéka jól látszik a járdán, ágról ágra ugrálva pedig a gyerekek is sokkal hamarabb hazaérnek a saját odúikba.

A második mesében Pötyi és Puszi (mint a legtöbb testvérpár néhanapján) csúnyán összevesznek. Sári hiába próbálja kibékíteni őket, azok egymásra se néznek. Végül a kislány mesélni kezd egy mókuscsaládról és két veszekedő mókuscsemetéről, akik bajba keveredve azonnal egymás segítségére sietnek. A mese végére Pötyi és Puszi már egymás kezét szorongatva aggódik a mókusokért, és a testvérféltékenységnek nyoma sincs! Ez a segítő mese a testvérek közötti konfliktusok kezelésére is alkalmas.

2–5 éves korig ajánlott!


Czernák Eszter: Irány a nagycsoport! – Sárkányovi 3.

A Sárkányovi-sorozat legújabb történeteiben minden nagycsoportos magára ismerhet. A kis jetinek, sárkánynak, tündérnek, manónak ugyanaz a problémája, mint más ovisoknak: egyikük a cipőfűzővel küzd, másikuknak már két foga is kiesett. Persze kirándulnak, társasoznak, játszanak is az ovisok – hiszen a nagycsoportosok már annyi mindent tudnak! Végül mindenkinek át kell mennie a félelmetes küszöbvizsgálaton, hogy iskolás lehessen, és persze a könyv végén érzékeny búcsút vesznek az óvodától is.

Czernák Eszter meséivel az ovis bánatokat-örömöket élhetik át és dolgozhatják fel a gyerekek, így segítenek nekik elbúcsúzni ettől a fontos, meghatározó korszaktól. A sorozat három eddig megjelent kötete észrevétlenül oldja azokat a szorongásokat és belső feszültségeket, amiket egy gyereknek jelent az óvodakezdés, legyen kis- vagy nagycsoportos. Ez a kötet a közösség erejére, a játékosságra, az óvodától való búcsúra és az iskolakezdés ünnepélyességére, valamint az ezzel járó szomorúsággal vegyes izgalom feldolgozására, normalizálására fókuszál.

5–6 éveseknek ajánlott!
Beleolvasó itt!


Schaudinn Jasmin: 3–5–8 perces mesék – izgő-mozgó ovisoknak

Az oviban hol jó, hol rossz, de az biztos, hogy ahol egy kupacban ennyi gyerek van, ott mindig történik valami. Ezekben a történetekben minden gyerek magára ismerhet, legyen szó barátságról, örömről, bánatról, délutáni alvásról vagy kirándulásról. A mesékben az ovis élet minden izgalmas pillanata előkerül, így a szülők beszélgethetnek a gyerekekkel, felkészíthetik őket az új tapasztalatokra.

A 3–5–8 perces mesék köteteiben a mesék a szülők szempontjából a lehető legpraktikusabb rendszerben, a hosszuk alapján vannak fejezetekbe csoportosítva. Ha a rohanós hétköznap estéken csak egy rövid kis olvasásra van idő, ezekben a gazdagon illusztrált könyvekben könnyedén megtalálja mindenki a neki megfelelő mesét. A lényeg, hogy a mesélés ne maradjon el, hiszen fontos része a gyerekek életének és személyiségfejlődésének.

3–6 éves korig ajánlott!


Mészöly Ágnes: Uborkából szalámi – Most én olvasok!-sorozat, 1. szint

A Most én olvasok! egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott, kortárs magyar „olvasni tanulok”-sorozat, melynek részeként a Pagony legkiválóbb szerzői öt-öt könyvet írnak különböző nehézségi szinteken; ezek közül a bevezető szint a Nagybetűs kötet. A történetek lazán összefüggnek egymással, de természetesen önállóan is olvashatók.

Mészöly Ágnes meseregényei, kiskamaszoknak szóló krimisorozata és tabudöntögető ifjúsági regényei után saját Most én olvasok!-sorozatába vágott bele. Ebben a részben a Levendula és a varázsmacska című Nagybetűs kötetéből megismert kiscica kalandjai folytatódnak: Majdnem, a macska igazi otthonra talált Levenduláéknál. A beszélő, sőt varázsképességekkel rendelkező kiscica csak majdnem, azaz hasonlóból hasonlót tud varázsolni: ezúttal labdából dinnyét, szögből csavart vagy épp uborkából szalámit.

Ez az első szint, ahol oldalanként 2–6 sor, könnyen kiolvasható szavak, egyszerű, könnyen követhető történet és nagy betűk segítik a kezdő/gyakorló olvasókat, akik a humoros történet segítségével észrevétlenül vonódnak be az olvasásba. Takács Viktória képei teszik teljessé a varázslatos történetet, ami igazi nyári első olvasmány vagy iskolára hangoló könyv lehet.

6–12 éves korig ajánlott!


(via Pagony)