A gyermekeké a december az 50 éves Libegőn és a 150 éves Siklón

Az év utolsó hónapjában a gyerekek szimbolikus, 100 forintos jeggyel utazhatnak a jubileumukat ünneplő, sokat megélt budapesti közlekedési eszközökön, a Siklón és a Libegőn.

A Zugligeti Libegő, Magyarország első személyszállító drótkötélpályája – 1040 méter távolságot és 262 méter szintkülönbséget áthidalva – 1970 óta szállítja utasait. A kezdetben csak zugligeti vagy János-hegyi kötélpályaként emlegetett közlekedési eszközt egy nyilvánosan meghirdetett névpályázat mintegy tízezer javaslatából kiválasztva keresztelték a ma is használatos Libegő névre.

A pályázatra egyébként anno olyan vicces névjavaslatok érkeztek, mint a

Hegyi-kopter, a Janikopter, a Huza-vona, a Páros-János, a Jánoshegyi Zümmögő, a Hegyi-dongó, az Égi taliga, a Fotellift, az Ördögszekér, a Rep-ülés, a Zitye-Zötty, a Hegyremegy vagy a Zuglibusz.

A Libegő elnevezés mellett a lenyűgöző panorámát nyújtó libegőzés is gyorsan népszerűvé vált. A Budai-hegyekben üzemelő látványosság decemberben 10:00 és 15:30 között tart nyitva (december 7-től 9-ig viszont technikai okok miatt nem szállít utasokat). Minden további információt itt találunk.

Képünk illusztráció, nem a Zugligeti Libegőt ábrázolja! Forrás: Waldo Miguez / Pixabay

 

Az eredetileg Budai Hegypályának nevezett Budavári Siklót 1870-ben, a világ második ilyen jellegű közlekedési eszközeként adták át. A normál nyomtávú, 30 fokos hajlásszögű, 50 méteres szintemelkedést leküzdő sínpálya hossza 95 méter lett. Az eleinte még valóban tömegközlekedési igényeket kielégítő újdonságot – amellyel gyorsan feljuthattak a Várnegyed hivatalaiba – hamar megkedvelték;

számos neves utasa is akadt, így Ferenc József és családja.

A Sikló 1944-ig változatlan formában, gőzüzemmel működött, a világháború alatt azonban bombatalálat érte, és csak 1986-ban, villamosítva indult újra. Margit és Gellért névre keresztelt kocsijai azonban megőrizték a háromlépcsős, fülkés elrendezést, így a bennük való utazás ma is békebeli hangulatot kelt. Az UNESCO világörökség részét képező különleges közlekedési eszköz egyedülálló dunai panorámájával a főváros egyik közkedvelt látványossága, a gyermekeknek különösen nagy élmény. A jármű 10:00 és 18:00 között közlekedik. További infóért katt ide!


(via BKV Zrt.)