Az iskolai erőszak ellen küzd a bűnmegelőzési teszt

A magyar diákok fele részese volt iskolai erőszaknak. Többek közt ennek a tendenciának a megállítását tűzte ki célul a DUE Médiahálózat és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács azzal, hogy negyedszer is elindította a Nagy Diák Bűnmegelőzési Tesztet.

Az UNICEF legutóbb 2018-ban készített átfogó kutatást a 13–15 évesek körében az iskolán belüli erőszakról. Magyarországon a diákok 51 százaléka válaszolta azt, hogy valamilyen módon részese volt agressziónak: vagy bántalmazták, vagy verekedett. Svédországban a legjobb a helyzet (28 százalék), míg Litvániában a legrosszabb (66 százalék).

A DUE Médiahálózat által indított Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt célja, hogy a diákok el tudják kerülni, hogy áldozattá, netán elkövetővé váljanak. Fontos, hogy a fiatalok felismerjék a rájuk leselkedő veszélyeket és megtudják, mi a különbség a csíny és a bűncselekmény között. A teszt abban is segít, hogy különbséget tudjanak tenni hírek és álhírek közt. Az NMHH (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) idei felmérése szerint a 15–24 évesek 49 százaléka találkozott már álhírrel.

Forrás: PR Garden

 

A három fordulóból álló vetélkedősorozat első szakasza online zajlik a bunmegelozesiteszt.hu oldalon; a legügyesebbek továbbjuthatnak a későbbi fordulókba. Idén először a játékosok a Nagy Diák Tesztek applikáció segítségével is kipróbálhatják tudásukat. A felhasználóbarát app ingyenesen letölthető az App Store-ból és a Google Playről. A tesztet bárki kitöltheti, de a nyereményjátékban csak a 14–22 éves kor közöttiek vehetnek részt. A középdöntő fordulójában pedig már két kategóriában folyik tovább a verseny: 14–18, illetve 18–22 éves korosztályokra oszlik a játék, s a döntőket is ebben a két korcsoportban rendezik meg.

Az online teszt április 18-ig számítógépen és okostelefonon is elérhető, így gyakorlatilag bárhol, bármikor kitölthető. Az ezt követő két forduló már személyes jelenlétet kíván. A korosztályos középdöntőkbe kerülő játékosokból mindössze a legjobb 6-6 fő juthat be a végső küzdelembe, melynek során egy élő kvízben bárki bebizonyíthatja, hogy ő a legjobb. A fődíj választhatóan egy-egy kétszemélyes görög utazás vagy egy-egy felső kategóriás okostelefon. A második díjak szintén okostelefonok. A középdöntőre és a döntőre a 28. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon kerül sor a budapesti Akvárium Klubban, május 20-án.


(via PR Garden)